Remont u Humskoj: „Rupa“ ispred gola, veza puca od rešenja

Srbija - Super liga 27. jun 202211:05 > 13:31 6 komentara
Ilija Stolica
FK Partizan

Prelazni rok tek počeo – početak sezone na pomolu! Paradoksi letnjeg prelaznog roka 2022, u uslovima imenovanja novog šefa struke i rastanka sa osmoricom prvotimaca, nametnuli su Partizanovom vođstvu seriju ozbiljnih zadataka, skoro radikalnog karaktera...

Između čekića, oličenog u prvom danu letnje pijace i nakovnja, s početkom sezone, Partizanov stručni štab mora brzo da radi. Znao je to i Ilija Stolica, prihvatajući poziv iz Humske – crno-beli tim vapi za novim snagama, bez prostora za eksperimentisanja.

Vesti iz Humske

#related-news_1

Gde je danas Partizan, svega 12 dana uoči premijernog prvenstvenog gostovanja na stadionu kraj Moravice?

Procentualno – negde iza sredine puta… Dolaskom Zlatana Šehovića (Makabi Netanja) i Aleksandra Filipovića (BATE), uspeo je sportski sektor da reši deo nedoumica na bekovskim pozicijama. Velika očekivanja od Patrika Andradea (Karabah), na poziciji zadnjeg veznog, nametnula su i prognoze o jačanju, opšte je mesto, jedne od najurgentniji pozicija. Vezista sa Zelenortskih Ostrva, usput, ume da odgovori i ofanzivnijim zadacima i nije slučajno predstavljen kao superpojačanje u Humskoj. Istina, i mnogi su ranije imali isti teg na leđima…

Definicija Partizanovih dometa, dobrim delom, zavisiće i od statusa Saše Zdjelara. Ne krije Ilija Stolica da kapitena jasno vidi kao nosioca igre i u narednoj sezoni, ali… Sa Zdjelarom, ili bez, crno-beli tim izgledaće skroz drugačije.

Vicešampion je ovog leta dobio pojačanja i iz sopstvenih resursa. Oporavljeni Ljubomir Fejsa, Danilo Pantić i Marko Jevtović, smestili su veznu liniju u glavnu snagu tima, oslonac budućih planova… Sa Nathom i Andradeom, uz potencijal više kombinacija i na poziciji iza napadača, to su već ozbiljni resursi. I zadatak više za stručni tim Ilije Stolice.

Očigledan deficit u štoperskoj liniji, ovih dana, jedna je od glavnih tema Partizanovog sportskog sektora. Na letnoj premijeri, protiv Kluža (0:1), u nedostatku Igora Vujačića i Siniše Saničanina, ispred golmana našao se i Marko Jevtović, potom i novajlija Zlatan Šehović. Pominjao se povratak Svetozara Markovića, takođe i nerealna opcija sa Strahinjom Pavlovićem… Početak sezone ostaviće prostore i prinudnim rešenjima, međutim, poslednja linija crno-belog tima vapi za pojačanjem. Pod hitno!

Stručni štab, na ostalim pozicijama, ima po dva rešenja, ali… Projekcija pred početak specifične sezone, direktnog plasmana u Ligu šampiona i ime Partizana, traže više.

Za mesto „broj jedan“ ravnopravno konkurišu Nemanja Stevanović i Aleksandar Popović. Iza stoji iskusni Milan Lukač i ispred mreže neće biti iznenađenja.

Aleksandar Lutovac
FK Partizan

Bekovsku poziciju, na desnoj strani, pokrivaće novajlija Filipović, zajedno sa Markom Živkovićem i verovatno Aleksandrom Lutovcem. Tek pristigli Filipović, na poziciji desnog beka, idejno je rešenje Ilije Stolice. Odlično se poznaju, brza realizacija posla i jasna projekcija šefa struke, najavljuju i potencijalno iznenađenje sa „zlatnim orlićem“. Poznaje Stolica i Aleksandra Lutovca i zato nije isključeno da Radovom učeniku poveri novo mesto. Bekovsko, definitivno je potvrdila prošla sezona, nije u opisu njegovog posla…

Na levoj strani ne sme da bude greške – sezona za pamćenje Slobodana Uroševića najavljuje još jedan iskorak u karijeri u 2022. i 2023. Alternativa, Zlatan Šehović, zaoštriće konkurenciju na istom boku, verovatno i do rešenja na štoperskim pozicijama, pokriti i levu stranu defanzivne linije.

Prema najavama iz Slovenije, spisak na krilnim mestima mogao bi da bude pojačan samo ekstra kvalitetnim rešenjima. Mesto među najboljih 11 čekaće Kvinsija Meniga, „bonus“ pravilo smestiće u prvi tim, na suprotnoj strani, najverovatnije, Nemanju Jovića.

Nameće se i Samed Baždar, još jedan potencijalni mladi „kec“ Ilije Stolice. Šansu očekuje i Nikola Terzić, pominje se dolazak Miloša Pantovića iz Voždovca… Iskusniji, Filip Holender, potencijalno i Aleksandar Lutovac, zaokružili su kvantitativno solidnu konkurenciju na krilnim mestima. Partizan, ipak, u ovom trenutku traži mnogo više…

FK Partizan
FK Partizan/Miroslav Todorović

Sve su glasnije najave i o potencijalnom odlasku Nemanje Jovića. Crno-beli su definisali i jasne uslove transfera – četiri miliona evra, plus procenti od naredne prodaje. I nema žurbe u tom poslu, iako je Partizanov račun odavno u minusu…

Ispred napadačke linija, za sada, nema znaka pitanja. Prvo rešenje – Rikardo Gomeš, iza klupski projekat – Marko Milovanović. Mladi ofanzivac, nepravedno izostavljen sa spiska omladinskih reprezentativaca na EP u Slovačkoj, i danima budućim naći će se u sastavu klupskoj projekta, sa značanijom minutažom. Pod uslovom da u letnjem prelaznom roku Partizan ne dobije izdašniju ponudu iz „Liga petice“… A, to će automatski otvoriti i nove aktivnosti u prelaznom roku.

Letnja pijaca, podsetimo, u Srbiji traje čak do 15. septembra. A, do tada…