SK: Žarkovo pred izbacivanjem u Beogradsku zonu

OFK Žarkovo
Prva liga Srrbije/OFK Žarkovo

Doskorašnjem prvoligašu OFK Žarkovu preti kazneno prebacivanje u Beogradsku zonu, saznaje Sport klub.

Odluku bi u narednim danima trebalo da potvrde organi Fudbalskog saveza Srbije.

Povezano

#related-news_1

Rukovodstvo Žarkova, desetak dana po okončanju prvenstva, donelo je odluku o odustajanju od prvoligaškog takmičenja u sezoni 2022/2023. Disciplinski pravilnik, međutim, u tom slučaju predviđa žestoku kaznu – vraćanje dva ranga niže. Slučaj Žarkova navodi – u Beogradsku zonu.

Ponovljeni prekršaji istovetne prirode podražumevaju izbacivanje iz budućih takmičenja od jedne do dve takmičarske sezone.

Slučaj će, posle prijave Aleksandra Pivića, direktora takmičenja Zajednice Super i Prve lige Srbije, zaključiti Disciplinska komisija FSS. Pokrenut je postupak protiv Žarkova i predstavnicima kluba ostavljen rok za izjašnjenje. Nedoumica skoro da nema – Disciplinski pravilnik je jasan i u konkretnom postupku ne ostavlja prostor dvojakim tumačenjima. Klubu iz beogradskog predgrađa, poslednjih sedam godina ponosnom prvoligašu, preti izbacivanje u četvrti stepen takmičenja.

Žarkovo je prošlogodišnju sezonu završilo na šestom mestu i ispisalo najbolji takmičarski rezultat u istoriji. Poslednjih godina neprestano je sledilo uzlaznu liniju i često obitavalo u vrhu prvoligaškog društva. Odluka o odustajanju, podjednako iznenađujuća i diskutabilna, objašnjenja je lošom finansijskom situacijom i promenama unutar kluba. Niko, ipak, nije ni pretpostavio da će beogradski tim, od naredne sezone, igrati u društvu zonaša.

Disciplinski pravilnik na snazi sadrži mnogo restriktivnija pravila, između ostalog i kazne za odustajanje od takmičenja. Ranije je isti čin, najkasnije do 30 dana pred početak prvenstva, podrazumevao selidbu u neposredno niži rang. Odustajanje mesec i manje dana do starta takmičenja, istovremeno, iniciralo je prebacivanje dva ranga ispod postojećeg.

Prema najavama, buduća rešenja biće još drastičnija…

Da slučaj Žarkovo, ipak, neće biti lako zaključen navodi i podatak da su članovi IO FS Beograda, pre deset dana, usvojili liste učesnika u takmičenjima za narednu sezonu. I na nijednoj – nema OFK Žarkova. Doskorašnji prvoligaš nije našao mesto ni u Srpskoj ligi, ni u Beogradskoj zoni…

Fudbalski savez Srbije, na sednici 22. juna, popunio je upražnjeno mesto u Prvoj ligi specijalnom pozivnicom Jedinstvu iz Uba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!