Slučaj Novi Pazar: Licenca ni na vidiku

Novi Pazar
FK Novi Pazar

Iako zvanično završena pre desetak dana, iza fudbalske sezone u Srbiji i dalje stoje tri tačke. Sastavi prva dva profesionalna ranga, 44 dana uoči početka narednog takmičenja nisu poznati. Zvanično – superligaško takmičenje i dalje broji 15 članova. Slučaj „Novi Pazar“ otvoren je od 25. maja.

Pazarci, podsetimo, jedini nisu dobili superligašku licencu.

Praktično, iako su na terenu izborili opstanak u elitnom rangu, s prvim junskim danima nisu članovi društva najboljih 16 klubova Srbije. Iz do sada skoro nepojmljivog razloga – formalne prirode. Novi Pazar je ostao bez zelenog svetla za učešće u elitnom rangu, jer nije ispunio finansijski kriterijum u postupku licenciranja. Prvostepena komisija Fudbalskog saveza Srbije odbila je zahtev, drugostepena nije ni razmatrala žalbu, ocenivši je neblagovremenom. I tu bi postupak trebalo da bude zaključen, iscrpljene su sve pravne mogućnosti. Komisija za žalbe u postupku licenciranja, međutim, uputila je Pazarce na Izvršni odbor FSS…

Povezane vesti

Klub je pre dve godine hrabro ušao u UPPR postupak, sa željom da izmiri nagomilana dugovanja i uporedo servisira tekuće obaveze. I taj potez, za razliku od mnogih, u praksi primenjenih, gašenja klubova, dodavanjem svakojakih prefiksa i sufiksa osnovnom imenu, zaslužio je maksimalne pohvale. Čelnici Novog Pazara nisu bili spremni da trguju sa istorijom kluba, niti sudbinom bivših fudbalera i trenera, iako zakoni u Srbiji ostavljaju i tu mogućnost.

Administrativni skokovi, iz Srpske u Prvu, potom i Super ligu, nametnuli su klubu sa armijom navijača, u poslednjih 12 meseci, nove i obaveze. Dostojne profesionalnog ranga. Prošle sezone, FSS je ukinuo finansijski kriterijum u postupku licenciranja, dobrim delom i zbog Novog Pazara. Leta 2021, ipak, nema izgovora… A, klubovi u takozvanom unapred pripremljenom planu reorganizacije, vrsti stečaja, ne mogu nikako u superligaško društvo.

Fudbalska vlada ne misli uskoro da se sastaje. U četvrtak sledi put u Japan, desetodnevni boravak na Dalekom istoku usporiće ionako neuobičajen sporohodan junski program najužeg rukovodstva FSS. Praktično, do sredine juna neće se ni znati ko će u društvo najboljih. Automatski, ni spisak prvoligaša za narednu sezonu.

U slučaju da se čudo desi i Novi Pazar ostane bez licence, superligaškom karavanu pridružiće se Rad. Propozicije takmičenja jasno definišu da eventualno upražnjeno mesto popunjava licencirani klub Prve lige, ali danas takvog – nema. U viši rang napredovala su jedina dva licencirana prvoligaša iz prošle sezone, Radnički 1923 i Kolubara. „Građevinari“ aktivno prate najnoviji slučaj i vrebaju priliku da ostanu u elitnom rangu. Drugih kadidata, jednostavno, nema…

Za to vreme iz Novog Pazara, lakonski, poručuju – izmirićemo dugovanja do 15. juna. Uz hrabru tvrdnju – bićemo jedini klub u državi bez duga. Osiono, ne hajući na propozicije, činjenicu da su „pali“ na oba institucionalna ispita i da eventualno zeleno svetlo za takmičenje u elitnom rangu, po ko zna koji put, u njihovom slučaju iziskuje kršenje pravnih normi, Pazarci ponovo sebe stavljaju u ulogu žrtvenog jagnjeta.

Bez griže savesti, iako praksa svedoči sasvim drugačije…

Komentari (6)

Vidi sve komentare