Statut FSS: Političari mogu u izbore, predsednik bez glasa

Srbija - Super liga 29. okt 20219:30 > 9:58 9 komentara
Jovan Šurbatović i Novica Tončev
Srđan Stevanović/Starsport

Fudbalski savez Srbije uskoro bi trebalo da dobije novi najviši pravni akt. Pred članovima Izvršnog odbora u subotu će se naći finalna verzija Statuta FSS. Konačnu reč daće skupštinski saziv, a do tada sledi izjašnjenje članova fudbalske vlade, uz prethodna mišljenja UEFA i Komisije za pravna pitanja.

Na prvi pogled, tema od sekundarnog značaja za fudbalske prilike u Srbiji. Suštinski, daleko od toga, jer statutarna rešenja u dobroj meri skiciraju izborni proces, definišu jasan profil predsednika, pravce delovanja kompletne organizacije, pretpostavljaju okvir u kojem će se razvijati domaći fudbal… I još sijaset interesantnih čvorišnih tačaka, krucijalno bitnih za sliku i priliku domaćeg fudbala.

Strujanja u FSS

#related-news_1

Sport klub zato čitaocima eksluzivno predstavlja Nacrt Statuta FSS, dopunjen i preuređen po zahtevima predstavnika UEFA. Poslednja poštapalica raspolutila je srpsku kuću fudbala, iako se prethodnih godina izlizala od kičaste upotrebe, upravo, na primeru Srbije. Izvesno je, ipak, biće kao jabuka razdora servirana i na predstojećoj sednici, u Staroj Pazovi.

Početak zasedanja zakazan je za subotu 12 časova.

Do tada, zanimljivo je pročešljati šta novo i specifično nosi u sebi budući najviši pravni akt FSS, smešten na skoro 50 strana.

Nema više Arbitražnog suda

S novim Statutom FSS, nestaće i Arbitražni sud. U mandatu Tomislava Karadžića jedno od reprezentativnijih tela, svesno urušeno poslednjih godina, zameniće Veće za rešavanje sporova FSS (na nacionalnom nivou).

Sastavljeno od predsednika, potpredsednika i šest članova, radiće po Poslovniku veća, usvojenom od Izvršnog odbora. Po tri člana imenovaće predstavnici klubova i igrača. Zanimljiviji je način izbora predsednika i potpredsednika, čiji izbor podrazumeva posebne kriterijume nezavisnosti. Izvršni odbor ostavlja emisarima klubova i fudbalera da se dogovore u roku od pet dana. Ukoliko nema rešenja u obostranom interesu, IO FSS će sastaviti listu od tri kandidata za predsednika, čiji izbor mora da bude potvrđen tajnim glasanjem sa četiri glasa podrške. Ukoliko nijedan ne dobije apsolutnu većinu, predviđen je žreb, u nadležnosti generalnog sekretara i u prisustvu predstavnika obe grupe – klubova i fudbalera. Isti postupak važi i za izbor potpredsednika.

Veće će odluke donositi isključivo u sastavu od tri člana – predsednika, ili potpredsednika i po jednog člana predloženog od predstavnika klubova i fudbalera.

Drugostepeni organ u slučajevima pred Većem za rešavanje sporova FSS biće Sportski arbitražni sud, sa sedištem u Lozani (CAS).

Političari moraju da se povuku posle izbora

Član 40 predloženog Statuta Fudbalskog saveza Srbije predviđa stroge kriterijume za članstvo u organu, ili telu saveza, delimično i izbornom procesu, u delu predviđenom za izbor.

Tačke „e“ i „ž“ definišu da su konkretne funkcije u organu političke stranke (članstvo u glavnom odboru, predsedništvu i izvršnom organu) nespojive sa angažovanjem u telima FSS. Istovremeno, u sistemu srpske kuće fudbala ne mogu da budu uključeni ni vršioci javne funkcije u skladu sa propisima Republike Srbije. U članstvo organa i tela FSS, takođe, ne mogu ni vlasnici i zaposleni u sportskoj kladionici, lica koja se bave uslugama posredovanja za igrače i klubove, aktivne fudbalske sudije i treneri, niti osobe angažovane na tim poslovima u poslednjih godinu dana…

Skupština FSS
FSS

Za sve pobrojane tačke, prilikom kandidovanja za funkciju, najpre je predložen preduslov – najmanje 15 dana pre održavanja izbora zainteresovane strane moraju da dostave dokaze o ispunjenju uslova. Konačan predlog ne sadrži pomenutu stavku – političari tek posle izbora u FSS moraju da se povuku iz odbora stranke. U izbornom procesu mogu da učestvuju bez tog ograničenja.

Konačna verifikacija ostavljena je članovima Odbora za sprovođenje izbora. Za razliku od ranijih rešenja, u ovo telo ne mogu lica angažovana na izvršnim funkcijama u telima FSS, ligama i klubovima, niti Skupštini FSS, u poslednje četiri godine. Ista zabrana proširena je i na članove uže porodice…

Predsednik nije član Skupštine, nema zamenika

Budućeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije izabraće Skupština, na predlog izvršnog odbora teritorijalnog saveza, lige, ili pet delegata.

Predviđeno je ukidanje funkcije zamenika predsednika. U slučaju smene, ostavke, ili sprečenosti predsednika da obavlja posao, poslove u punom kapacitetu obavljaće potpredsednik, uz ovlašćenje Izvršnog odbora. Takozvano „v.d. stanje“ ne sme da traje duže od 90 dana.

U skladu sa kandidaturom, budući predsednik podneće i predlog sastava Izvršnog odbora FSS. Fudbalska biće sastavljena od 15 ljudi – predsednika, četiri potpredsednika i deset članova. Najmanje jedan član moraće da bude dama. U IO moraju da budu zastupljeni klubovi (tri člana), sudije (1), treneri (1), teritorijalni savezi (4), ženski fudbal ili futsal (1). Ostala četiri mesta popuniće članovi na osnovu direktnog, ili indirektnog članstva.

Skupština FSS
FSS

Glasanje je predviđeno i za izbor u ostale organe i tela FSS.

Ukinuta je vanustavna odredba o starosnoj granici za izbor predsednika.

Članovi Izvršnog odbora, automatski ni predsednik, ne mogu biti delegati Skupštine, niti lica angažovana u pojedinim telima i organima FSS. Praktično, predsednik će na skupštinskim zasedanjima imati ulogu sličnu spikeru u engleskom parlamentu – vodiće sednice, bez prava glasa. Prvog čoveka FSS, po izboru, zameniće drugi delegat, na narednom skupštinskom zasedanju, uz potpis Verifikacione komisije. Ista procedura važiće i za ostale članove IO.

Buduća Skupština FSS imaće 85 članova. Zadržana je, skoro uvedena, nepravedna zastupljenost regionalnih saveza, pa će Beograd, Vojvodina, zapadna i istočna Srbija imati po deset delegata, iako pokrivaju nesrazmernu teritoriju, sa različitim brojem članova. Fudbalski Kosmet predstavljaće dva člana, superligaše svih 16, prvoligaše 12, klubove Prve futsal lige, Super lige za žene, sudije i trenere po tri, reprezentivce dva i Sindikat profesionalnih fudbalera, priznat od FIFPro, jedan.

Statut, sa tačno 100 predloženih tačaka, biće sutra pod lupom članova IO FSS. Početak sednice u Staroj Pazovi zakazan je za 12 časova. Sa izvesnom prognozom – sledi još jedna burna runda razgovor pod svodovima velelepnog Sportskog centra FSS…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare