Stigla preporuka sa vrha – superligaši zimuju na Kipru

Belić i Kanga
Starsport/Dušan Milenković

Srpska fudbalska elita seli se na Kipar. I to po „preporuci“ državnog vrha, u sklopu jednog od poslovnih aranžmana najvišeg nivoa!

Čelnici superligaških klubova, poslednjih dana, dobili su nezvanične smernice da bi zimske pripreme trebalo da obave na Kipru.

Povezano

Uputstva nisu strogo normirana, međutim, činjenica da dolaze sa najvišeg državnog nivoa, ne ostavlja prostor izgovorima. Problem je što su mnogi već uplatili značajne tranše za realizaciju priprema u tradicionalnoj bazi, Antaliji.

Proteklih godina, klubovi iz Srbije mahom su se preselili u Tursku i skoro bez izuzetka obavljali pripreme u antalijskog regiji, Beleku, Lari i okolnim mestima. Zato i ne čudi što su i znatno ranije pre kraja jesenjeg dela sezone odlučili da zimske dane provedu na dobro poznatim odredištima i obezbede smeštaj u luksuznim hotelima na obali Sredozemnog mora. Nisu ni slutili da bi rane rezervacije mogle da proizvedu vanredne troškove.

Pristigle „preporuke“ od državnog interesa drastično su promenile situaciju. Zato su turskim hotelijerima i turističkim organizacijama već stigli prvi otkazi iz Srbije. Deo klupskih operativaca nije još odlučio, niti se povinovao trendu selidbe na Kipar, međutim, i od njih se očekuje da prihavate preporuke i krenu na Rajsko ostrvo.

Situacija na terenu, kako saznajemo, menja se iz dana u dan. I raste broj prijavljenih za zimske aranžmane na Kipru.

Crvena zvezda neće, kako je ranije najavljeno, u Katar. Otkazan je odlazak na Bliski istok, međutim, za sada nema definitivne potvrde o odlasku na Kipar. Iz kancelarije Partizana već je saopšten plan priprema u Antaliji, zakazane su i utakmice, ali postoji rešenost da ekipa krene na jedno od egzotičnih mesta na ostrvu u Sredozemnom moru. Vojvodina će, definitivno, umesto u Turske put Kipra, zajedno sa „bratskim“ proligašem Mladošću GAT. Na Kipar bi trebalo da krenu i kruševački Napredak, lučanska Mladost, Spartak Ždrepčeva krv, pančevački Železničar, IMT…

Nije, ipak, to sve! Iz vrha sudijske organizacije stiže informacija da sazreva ideja o zimskom seminaru arbitara na kiparskom tlu. Navodno, deo troškova spremni su da plate i domaćini. Kipar i Antalija tradicionalne su zimske baze nekadašnjih arbitara iz bivšeg Sovjetskog saveza, ali sudije iz Srbije nikad se ranije nisu pripremale van granica države. Januar 2024. mogao bi da donese presedan i na tom planu.

Vremena nema mnogo. Jesenji deo sezone biće završen, najverovatnije, 22. decembra, s prvim danima 2024. počeće pripreme za drugi deo takmičenja. Prolećni deo startovaće 10. februara, prema zimskoj dinamci, već od sredine januara superligaši bi trebalo da krenu van granica Srbije. Sudeći prema poslednjim informacijama – većina put Kipra!

Kad „vrh zove“, šale nema…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare