Velika reforma FSS: Super liga Srbije od 2026. sa 12 ekipa!

Starsport

Srpskom fudbalu predstoji velika reforma liga i takmičenja. Tako je najavljeno u zvaničnom dokumentu Fudbalskog saveza Srbije, Strategiji razvoja od 2024. do 2028. godine.

Reforma i takozvani „novi formati“ takmičenja zauzeli su veliki prostor u planu budućnosti pod radnim naslovom „Možemo bolje“.

Na istu temu

Najzvučnija planirana promena odnosi se na superligaško društvo. Poboljšanje kvaliteta Super lige jedan je od krucijalnih projekata za bolje sutra fudbalske Srbije.

Prema načelnom planu, elitni rang od 2026. godine trebalo bi da ima 12 članova. Praktično, ozvaničenje promena, kako nalaže zakonski okvir, očekuje se najkasnije do narednog leta. Do tada, takođe, definisano planom – predstoji šira „debata o promenama u ligama i iznalaženje najboljeg modela kao dugoročnog rešenja od 2025. godine nadalje“.

FSS je i ranije podržavao inicijative za smanjenje broja učesnika elitnog ranga. Promene nisu realizovane, zbog velikog protivljenja političkog vrha i predsednika države. Sada već antologijski događj iz leta 2021, kad je srpska kuća fudbala utvrdila postepenu reviziju superligaškog društva, a potom po direktivi sa Andrićevog venca pet dana kasnije poništila sopstvenu odluku, svedoči da se o budućnosti najpopularnijeg sporta pitaju mnogo krupniji igrači od onih iz FSS.

Iako i površne analize ukazuju da bi superligaško takmičenje sa manjim brojem učesnika promenilo sliku fudbala u Srbiji, najuže rukovodstvo moraće i ovog puta da sačeka politički signal.

Ko su najbolji: SK tim Super lige

Zvezda dobija pojačanje iz Bačke

Apel za spas Partizana: Ko su potpisnici

Da realizacija ambicioznog plana u naredne dve godine zahteva složene korake i nije baš lako ostvarljiva pokazuje i drugi podatak. Smanjenje broja učesnika Super lige sa 16 na 12 podrazumeva i postepenost, barem u dve godine. U tom slučaju ideja o promenama, inicijalno smanjenje elitnog ranga na 14 ekipa, trebalo bi da bude zvanično definisana u narednih mesec i po dana. Vremena je sve manje…

Radikalne promene planirane su u Prvoj i ostalim ligama pod kapom Fudbalskog saveza Srbije. Najvljena je i velika rasprava o smanjenu učesnika u Omladinskoj ligi Srbije.

O svemu u narednim tekstovima Sport kluba…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare