„TSC da osvoji pehar u Srbiji? Kup možda, liga nemoguće“

Janoš Žemberi
Starsport/Srđan Stevanović

Ustreptala bačka ravnica kad vreme nije. U njedrima Topole naraslo je novo čudo fudbalske Srbije – godinama odgajano, na ponos Bačke, ma gde bila.

TSC danas više nije raritet, ni slučajnost, već priča na ponos najpopularnijeg sporta od Kelebije do Šare.

Superligaške vesti

Izranjavanog svakojakim zaverama, kladioničarskim teorijama i mafijaškim rezonima… Fudbal, na sreću, pobeđuje u konačnom zbiru.

Zato i ne čudi novi poredak domaćeg sporta – odmah iza neprikosnovene Crvene zvezde, smestio se TSC. Istina, ili realnost, pita se i danas Janoš Žemberi, prvi čovek i arhitekta čuda iz Bačke Topole.

„Jesam srećan, priznajem, ali verovatno ne još i svestan velikog uspeha. Biću, verujem, kad TSC istrči pred 50.000 ljudi u Marselju, Glazgovu, Bragi, ili Ajndhovenu. Ne sanjamo, naprotiv, radićemo ovih dana na pojačanjima svih profila, u dogovoru sa strukom i sjajnim trenerom Žarkom Lazetićem. Evropa je obaveza, na čijim osnovama TSC mora dalje da napreduje“, jasna je kopča današnjosti i budućnosti iz ugla Janoša Žemberija, predsednika superligaša iz Bačke Topole.

Surova matematika srpskog fudbala ne ostavlja prostora „običnim smrtnicima“ da veruju u idiličnu „samo nebo je granica“. Šta može TSC posle pozicije tik iza moćne Crvene zvezde, čija mašinerija nije izgubila 60 utakmica u nizu, od aprila 2021?

„Takmičarski, Evropa je u prvom planu, težimo konstatnom igranju u kontinentalnim takmičenjima. Automatski i jačanju tima i kluba na svim nivoima, akademije posebno. Promenili smo direktora, stigao je Zoran Kuntić, veliko ime, emisar Ferencvaroša na ovdašnjim prostorima, znam kako razmišlja. Izrodila je akademija dobre fudbalere, Petar Ratkov i Veljko Ilić formirani su u Bačkoj Topoli, međutim, mesto nam je među najboljim klubovima Srbije.“

TSC
Starsport/Srđan Stevanović

U očekivanju avgusta i 20. rođendana, Ratkov je nadmašio cenu od četiri miliona evra, u žiži su Luka i Veljko Ilić.

„Za Ratkova postoje interesovanja iz Zenita i MLS, ali neće ni u Rusiju, ni Ameriku. Fokus je na jakim evropskim zemljama, popularnim Ligama petice. Nerealna je bila priča i o Crvenoj zvezdi. Francuska Troa, klub iz sistema Siti grupe, hoće Luku Ilića nazad i naš manevar je totalno skučen. Skoro, nema prostora da reagujemo. Moraćemo Luku da vratimo, nadam se da će ponovo kod nas. Ima logike u ideji da igrama UEFA takmičenju nastavi razviće. Postoji i pritisak na transfer golmana Veljka Ilića, videćemo dokle TSC može da ide.“

Povezano

Emisari, sa svih strana, priskaju – hoće Petra Ratkova. Odlazak najtraženijeg prvotimca, pred početak evropske odisije, mogao bi dobro da revidira ambicije na TSC areni.

„Veliki je pritisak, brzo ćemo i doneti odluku. Nije isključeno da Ratkova zadržimo, barem u kvalifikacionim mečevima. Klubovi iz Premijer lige zagovaraju ideju da, posle potpisivanja ugovora, ostane još jednu sezonu u Bačkoj Topoli. Status Ratkova, u narednom periodu, zavisi isključivo od budućeg kluba.“

Uporedo sa spremanjem tima i očekivanim pojačanjima, za evropske mečeve „šminka“ se i Bačka Topola. Može li gradić iz srca ravnice spremno da odgovori kvalifikacijama za Ligu šampiona?

„Bićemo maksimalno spremni! Greške ne sme da bude. Bačka Topola se nalazi između velikih gradova, Subotice i Novog Sada, na prvom mestu. Sa dobrom putnom mrežom, blizu su nam i Beograd i Budimpešta. Jedva čekam početak kvalifikacija za Ligu šampiona, događaju od istorijskog značaja za čitavu Srbiju. Često u priči o Bačkoj Topoli i TSC-u imenujem primer nemačkog Hofenhajma, mestašca od 3.000 stanovnika, sa klubom i 33.000 navijača.“

TSC arena, uporedo sa radom na više koloseka, mogla bi uskoro da dobije i – naslovnog sponzora. Još jedna prilika da u Bačku Topolu stigne novčana injekcija.

„Tražimo sponzora, sa porastom kluba, narasla je vrednost TSC-a, automatski i stadiona.“

Starsport/Srđan Stevanović

U osvit leta 2023, ma koliko paradoksalno zvučalo, fudbalska Bačka Topola nalazi se na vododelnici. Šta sada horski odjekuje skoro retorsko pitanje, posle drugog mesta, kvalifikacija za Ligu šampiona, evropske jeseni? Juriš na vrh?

„Teško je da pričamo o trofejima, šampionskom lovoru… Zvezdin budžet, na primer, deset puta je veći od našeg, Partizanov pet. Nerealno je da razmišljamo u pravcu dominacije, velike su razlike. Šampion će učešćem u Ligi šampiona dodatno ojačati.“

Ipak – do trofeja se stiže i na drugom frontu.

„Kup nam daje šansu da riznicu uspeha nadogradimo i pobedom u najmasovnijem takmičenju. E, to je već druga priča, svako ima šansu, naša nije mala. Sviđa mi se priča o peharu na TSC areni!“

Od marta i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, Janoš Žemberi prihvata ulogu arhitekte domaćeg fudbalskog poretka.

„Najpopularniji sport nam je često na udaru kritike. S razlogom! Ovih dana, ipak, moramo da budemo pošteni i iskoristimo kapitalnu priliku da pomognemo fudbalu. Dužni smo da stanemo uz zdravu priču, u situaciji pet učesnika u evropskim takmičenjima. Premašili smo susedne države i to Hrvatsku i Mađarsku, čija ulaganja u fudbal, stadione, klubove, timove, zaslužuju respekt. Svi zajedno, bez izuzetka, moramo da nam fudbal učinimo boljim i trenutku sliku optimizma kapitalizujemo na najbolji način. Da i u budućnosti uživamo u najboljem proizvodu!“, glasan je stav Janoša Žemberija.

Čoveka, kojem mora da se veruje!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare