Zvezda i Partizan posle derbija u minusu 2,4 miliona dinara

navijači derbi
Peđa Milosavljević/Starsport

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kaznila je Crvenu zvezdu i Partizan, sa po 1,2 miliona dinara, zbog prekomerne upotrebe navijačke pirotehnike na 166. „večitom derbiju“ i prvenstvenim utakmicama sa Čukaričkim i niškim Radničkim.

„Pucalo“ je na stadionu „Rajko Mitić“, u susretu Crvene zvezde i Partizana, sa svih strana. Precizni delegat, bivši FIFA sudija i danas jedan od najcenjenijih srpskih sportskih radnika u UEFA, Vlado Glođović, identifikovao je bakljade, upotrebu topovskih udara, namerno izazvane požare, paljevine i više dimnih bombi.

Povezano

Gorelo je posebno na južnoj tribini, gde je i jedan od većih požara ugašen posle desetominutne reakcije vatrogasaca. Navijači Partizana napravili su i veću štetu, lomili i zapalili na desetine stolica. Iz Crvene zvezde stigao je i detaljan izveštaj o uništenim delovima južne tribine.

Identifikovani su i propusti na ulaznim kapijama, ali i od nadležnih sakrivan problem – unošenje pirotehničkih sredstava na drugačije načine, mimo kontrole redarske službe. Na sreću, nije bilo težih posledica na tribinama i terenu. Derbi je pratilo blizu 45.000 gledalaca, ukupna organizacija ocenjena je kako saznajemo kao dobra.

Navijači Crvene zvezde koristili su i pirotehniku na meču prvog prolećnog kola, protiv Čukaričkog (3:0). Nekoliko sati ranije, na gostovanju u Nišu (0:2), isti performans imale su i pristalice Partizana. Ukupna kazna od 2,4 miliona dinara objedinjena je i na dve premijerne utakmice večitih rivala.

Napokon, olakšana je i kasa niškog Radničkog za 200.000 dinara. Pristalice kluba sa Čaira koristile su, takođe, baklje i topovske udare na utakmici sa Partizanom.

Na meču Spartak Ždrepčeva krv – Partizan (0:1) isključen je Miodrag Škorić, fizioterapeut subotičkog superligaša. Kažnjen je sa 30.000 dinara.

Sve sankcije izrekla je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije, predvođena predsednikom Ivanom Nikolićem, na sednici u petak.