Zvezda i Partizan složni o najvažnijim pitanjima

Miroslav Todorović/FK Partizan

Rukovodstva dva najveća srpska fudbalska kluba održala su u ponedeljak sastanak sa ciljem usaglašavanja stavova oko veoma bitnih tema za razvoj fudbala u Srbiji kao i za dva kluba.

Nakon sastanka, koji je održan dan uoči žreba za sezonu 2021/22 koja će početi 17. jula, klubovi su medijima uputili i zajedničko saopštenje:

„Sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba međusobno da neguju. Brzo i lako smo usaglasili stavove i shodno tome zajedničke predloge pre održavanja skupštine Zajednice Superlige o kojima obaveštavamo javnost i sa kojima ćemo izaći zajednički na sutrašnju sednicu Skupštine:

1. Zahtevamo aktivnu komunikaciju FSS sa svim klubovima Superlige Srbije, a posebno sa naša dva kluba koji su nosilac i motor razvoja klupskog, a samim tim i reprezentativnog fudbala kako bi izbegli da se ponovi prošlonedeljni slučaj donošenja bitnih odluka u vezi nacionalne lige bez ikakve prethodne komunikacije sa klubovima. Takođe neophodno je da se razdvoje Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, kao i da se sastanci Superlige održavaju najmanje jednom mesečno kako bi svi klubovi imali priliku da učestvuju u procesu odlučivanja i rade u najboljem interesu elitnog takmičenja srpskog fudbala. Svi predstavnici klubova treba da budu u Izvršnom odboru obe zajednice. Takođe predsednici naša dva najveća kluba moraju imati mesto u svim najvišim organima FSS.

2. Podržavamo izbore na svim nivoima u okviru Fudbalskog saveza Srbije.

3. Cenimo i pohvaljujemo poboljšanje ugovora za TV prava na €24 miliona za period od tri godine. Neophodno je definisati kriterijum za raspored TV prava po uzoru na najbolju evropsku praksu.

4. Smatramo da je neophodna Izmena aktuelnog statuta FSS, odnosno ponovno usvajanje statuta koji je bio na važnosti do 2016. godine, a koji je usklađen sa važećim preporukama i stavovima UEFA.

5. Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od 3% kojom se između ostalog krši pravilo o zabrani učešća treće strane prilikom transfera.

6. FSS treba da konsultuje naša dva najveća kluba oko svih bitnih strateških pitanja.

7. Pravilo o četiri stranca ne treba ograničavati brojem stranih igrača u protokolu već isključivo na terenu.

8. Finalni meč Kupa Srbije usled značaja takmičenja igrati uvek u Beogradu kao glavnom gradu prema uobičajenoj evropskoj praksi.

9. Predlažemo da od sezone 2022/23 Supeliga broji 12 klubova. Liga bi posle odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 11 kola.

Duboko verujemo da su naši zahtevi u interesu srpskog fudbala te očekujemo hitnu realizaciju istih od strane FSS i Zajednice Superlige.

FK Partizan, FK Crvena zvezda“, navedeno je u saopštenju.