Zvezda pred derbi: Điga starter, Bukari za dve uloge

Djiga
Guliver image/Reuters

Ima Barak Bahar veliki izbor, ali ne i mnogo dilema oko tima za 171. večiti derbi. Izraelski stručnjak je konačno iskristalisao štoperski triling, u napadu najviše veruje Šerifu Endiajeu, pa se jedino otvara dilema hoće li Bukarija koristiti kao drugog špica ili na desnom boku.

Novi defanzivac Naser Điga je položio test na debiju u Mančesteru, pa nema sumnje da će u nastavku sezone on i Aleksandar Dragović imati veliku minutažu. Trenutno je najpouzdanija opcija u Baharovoj viziji za levog štopera Milan Rodić.

Povezano

Vezni red Crvene zvezde u večitom derbiju činiće Marko Stamenić, In-Beom Hvang i Mirko Ivanić, uz zadatak za Korejca i reprezentativca Novog Zelanda da pokažu bolju saradnju nego na „Etihadu“ i veštije zatvaraju prostore.

O njihovoj igri i značaju za Zvezdinu koncepciju nešto više će upravo moći da se kaže posle mečeva sa Partizanom i Jang bojsom, pošto je činjenica da je Mančester siti drugi nivo i da je bilo teško odleti pritisku šampiona Evrope u drugom poluvremenu.

Od početka sezone startna opcija na levom boku je Stefan Mitrović i ne očekuje se da Bahar tu bilo šta menja. Moguće je jedino da ispadne iz 11 ukoliko se Izraelac opredeli za formaciju 4-2-3-1 i Olajinku na levom krilu, ali onda se otvara pitanje ko bi bio desni bek.

Koliko god bila činjenica da je Bukari opasniji po protivnika i manje rizičniji po svoj tim u defanzivi kad je na mestu kao protiv Mančester sitija, ima logike da reprezentativac Gane bude ipak desni bočni u večitom derbiju. Pripremaće se svakako za dve uloge, zbog mogućnosti promene formacije tokom meča.

Za utakmicu sa Partizanom, u situaciji kad Zvezda ima imperativ pobede, nisu na toj poziciji Baharu potrebni momci sa specijalnim zadatkom kao što je Mijailović, niti Degenek da bi zatvarao levokrilnog napadača crno-belih.

Bukari
Guliver/AP/Dave Thompson

Bukarijev ostanak na desnom boku, značio bi jednog više ofanzivnog igrača uz špica Šerifa. Prvi kandidat je Olajinka, mada bi bilo interesantno videti i varijantu sa Krasoom. Ipak, reprezentativac Obale Slonovače je posle dobrog starta, pao u drugi plan.

Ne znaju više ni on, ni Bahar, koja mu pozicija najviše odgovara. Od jasnog sistema došlo se do zavrzlame i činjenice da Zvezda ima na brojnom stanju dosta ofanzivaca, ali ne i viziju koja je najbolja opcija.

Ne bi trebalo potpuno odbaciti ni varijantu da se uz Šerifa nađe Vladimir Lučić, mada je mladi ofanzivac promašajima protiv Voždovca i Čukaričkog u velikoj meri smanjio euforiju navijača oko mogućnosti, a možda i okrnjio poverenje stručnog štaba.

Bonus video