Zvonko Milojević o istorijskoj pobedi u Tokiju 1991.

Foto FK Crvena zvezda Zvonko Milojević
Foto FK Crvena zvezda -Zvonko Milojević

Crvena zvezda je na današnji dan 8. decembra 1991. godine u Tokiju postala klupski prvak sveta.

Crvena zvezda

Golman crveno-belih na tom meču Zvonko Milojević podsetio se za klupski sajt finala protiv prvaka Južne Amerike, čileanskog Kolo Kolo i ubedljive pobede od 3:0.

„Prva asocijacija, a ujedno i želja nakon Tokija jeste da Crvena zvezda ponovi isti uspeh. Veoma mi je drago što se zajedno prisećamo velikog istorijskog uspeha, sjajnih vremena i pored pehara u Bariju najvećeg trofeja za Zvezdu. Znali smo protivnika tada veoma dobro, ali je i rival poznavao naše karakteristike. Međutim, jedno je teorija, a potpuno je drugačija praksa, odnosno teren. Trener Vladica Popović je postavio odličnu taktiku, a iako smo imali igrača manje uspeli smo da dođemo do pobede.

Sećam se da je Popović tada na poluvremenu rekao da imamo šansu da trijumfujemo i ispišemo istoriju, ali je takođe istakao da ćemo imati slobodno vreme ako pobedimo sve do povratka u Beograd, i uz to se našalio da samo ponesemo pasoše. Sve što je on zamislio smo i ostvarili na terenu. Posle 32 godine Crvena zvezda ima privilegiju da se priseća trenutka kada se popela na krov sveta“, istako je Zvonko Milojević.

Foto FK Crvena zvezda Zvonko Milojević
Foto FK Crvena zvezda – Zvonko Milojević

Govorio je legendarni čuvar mreže o Vladimiru Jugoviću, dočeku u Beogradu od strane navijača i još jednom podsetio na uspeh Crvene zvezde.

„Izuzetno mi je i dan danas drago zbog Vladimira Jugovića, bio je junak utakmice sa dva gola. Približno smo vršnjaci i dolazimo iz istog mesta. Ispisali smo svi zajedno istoriju Crvene zvezde, koja se nikada neće zaboraviti. Ekipa je bila formirana nekoliko godina unazad i izvršena je samo dodatna selekcija. Na našu i sreću navijača postali smo svetski prvaci. Zato je fudbal najlepši sport, jer je nepredvidljiv.

Od trenutka kada smo sleteli na aerodrom u Beogradu i dok smo stigli na našu Marakanu, koja je bila prepuna kao da se igra međunarodna utakmica, a ljudi koji nisu mogli da dođu na stadion da nas pozdrave su izlazili na prozore i terase kako bi nam mahali. Nezaboravno iskustvo za sve nas igrače. Fudbal donosi najveće radosti, a siguran sam da to navijači Crvene zvezde veoma dobro znaju“, zaključio je Zvonko Milojević.

Foto FK Crvena zvezda Tokio 1991
Foto FK Crvena zvezda – slavlje u Tokiju 1991.

Crvena zvezda – Kolo Kolo 3:0

Crvena zvezda je pobedom protiv južnoameričkog šampiona osvojila Interkontinentalni Tojota kup i tako, posle Evrope, potčinila i svet.

Tim koji je 29. maja 1991. u Bariju osvojio Kup šampiona nije dugo ostao na okupu, ali crveno-beli su opet imali ekipu za veliki domet. Zvezda je u prestonici Japana ubedljivo pobedila Čileance golovima Vladimira Jugovića (20, 60) i Darka Pančeva (75), uprkos isključenju Dejana Savićevića u 43. minutu.

U Tokiju su igrali: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović, trener je bio Vladica Popović.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare