UEFA najavila promene u Ligi nacija

UEFA Nations League 25. jan 202322:01 0 komentara
Liga nacija
Guliver

Europska fudbalska unija (UEFA) je na sastanku Izvršnog odbora održanom u sredu u Nionu uvela je promene u Ligi nacija koje će stupiti na snagu u septembru 2024. godine. Promena u formatu Evropskog prvenstva neće biti.

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu.

Po sadašnjem formatu Lige nacija pobednici grupa elitne divizije izborili su plasman na završni turnir.

Međutim, od sledećeg izdanja Lige nacija 2024/25. uvodi se četvrtfinale u kojem će pobednici i drugoplasirani iz grupa u Diviziji A u martu igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobednici tih susreta kvalifikovaće se za Fajnal for.

Povezano

Došlo je do promene i u nižim ligama. Kao deo promeene formata, biće uvedene i utakmice za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Divizije A igrati protiv drugoplasiranih iz Divzije B, a trećeplasirane ekipe Divizije B protiv drugoplasiranih Divizije C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobednici idu u višu, a poraženi u nižu diviziju.

Ostaje isto da u Divizijama B, C i D pobednici grupa napreduju, dok poslednjeplasirane ekipe iz grupa A, B i C ispadaju u nižu diviziju. Kako Divizija C ima četiri grupe, dok Divizija D ima samo dve, dve najlošije rangirane reprezentacije Divizije C automatski će ispasti.

„Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspehu, jer su prijateljske utakmice zamenjene takmičarskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica“, rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Došlo je i do promena u formatu kvalifikacija za EURO, te evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Po novome sistemu biće žrebano 12 grupa od po četiri i pet reprezentacija.

Pobednici grupa kvalifikovaće se direktnoo za EP ili SP, dok će se drugoplasirane ekipe ili direktno da se kvalifikuju ili će učestvovati u utakmicama doigravanja (zajedno sa ekipama iz Lige nacija za kvalifikacije za UEFA EURO). Novi format biće implementiran nakon UEFA EURO 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!