28: Alkohol „da“ 19 sati dnevno, ali… samo jedno pivo

do katara 23. okt 202212:013 komentara
Katar alkohol
Guliver image

Mondijalska predigra, ovih dana, uz tradicionalne teme, dileme i raritete, nudi i neobičan specifikum – priču o točenju i upotrebi alkohola.

Organizacija planetarnog fudbalskog događaja godine, premijerno u zemlji sa ubedljivo većinskim muslimanskim stanovništvom, nametnula je hrpu svakojakih i atipičnih diskusija. S posebnim akcentom na upotrebu alkoholnih pića u mondijalskim danima.

Odbrojavanje

Tema, interesantna i navijačima imunim na lepote piva, votke, viskija, rakije naravno neće biti u široj upotrebi i ponudi, usmerila je učestale telefonske pozive na +974. Mnogi su radi da i na licu mesta provere – šta to Katar sprema navijačima na Mondijalu.

„Upotreba alkoholnih pića biće dozvoljena u „fan zonama“ i to u striktnom vremenskom periodu. Od 18,30 do dva sata posle ponoći. Točiće se samo jedno pivo, zvaničnog sponzora Svetskog prvenstva 2022.“, najavljuje Zoran Stojanović, Sport klubov „specijalac“ iz Dohe, trener golmana Al Karitijata, preko decenije u kontinuitetu angažovan u katarskom fudbalskom sistemu.

Domaćini su već ranije objavili – alkohol će u istim zonama moći da se konzimira tri sata pred početak i jedan po završetku meča. Tokom utakmice neće biti dozvoljen!

„Ko voli, nek’ izvoli u hotele. Moći će da bira… Viski, votka, konjak, šta god poželi…“, dopunjava Zoran Stojanović.

Priča o alkoholu, posebno točenju na otvorenom, mesecima dekoriše mondijalske dileme. Države sa većinskim muslimanskim stanovništvom od ranije podeljene su u četiri razreda – „potpuno suve“, „skoro suve“, „suve za muslimane“ i „potpuno otvorene“.

„Suve“ države, poput Kataru susedne Saudijske Arabije, slede trend potpune zabrane alkohola, važeće za celokupno stanovništvo.

„Skoro suve“ zemlje ostavile su prostor nehrišćanskom stanovništvu da konzumira i pazari ova pića, isključivo za ličnu potrošnju. U pojedinim državama čak je i dozvoljena proizvodnja pojedinim grupama stanovništva, ali samo za porodične potrebe. Komercijalizacija i šira upotreba alholoha strogo su zabranjeni. Iran je tipičan predstavnik „skoro suve“ države.

„Suvo za muslimane“ rešenje ostavlja prostor nemuslimanima da kupuju alkohol u posebnim objektima, ograničenog broja. Bliskoistočne države, uglavnom, nisu usvojili ove običaje, prisutne u Pakistanu, Bahreinu…

Odrasli u „potpuno otvorenim“ državama, Tunisu, Maroku, Siriji…, ne poznaju ograničenja u upotrebi žestokih pića i piva.

Katar SP
Nikku Xinhua/via Guliver

Katar pripada grupi „skoro suvih“ zemalja, alkohol je za nemuslimane dostupan u superluksuznim hotelima, barovima, ali… Od cena, ne samo žestine piće, glava može da zaboli! Čaša votke i viskija, za sada, može da se ispije za 15 dolara, oko 1.800 dinara, pivo vredi 12 američkih novčanica, po važećem kursu, 1.450 RSD. Pa izvolite!

Ovih dana, željena pića u Dohi, moguće je pazariti samo u jednoj prodavnici – popularnoj Katar distribušn kompani (KDC). Na periferiji srca Katara nalazi se maloprodajni distributivni centar žestokih pića, piva i vina. Domaćini su uveli i posebnu kategoriju, „kvalifikovano privatno lice“, sa dozvolom da bez ograničenja pazari u KDC centru. A, to važi samo za one neograničene dubine džepa, spremne da za paket od 24 boce piva izdvoje 65 dolara. Ili za „čivas“ 115 USD novčanica.

Svesni da dolazak planiranih milion i po gostiju sa svih strana planete iziskuje liberalniji režim, domaćini su ostavili poseban prostor za skoro svakosatno točenje i konzumiranje alkohola na otvorenom. Posetioci jednmesečnog festivala elektronske muzike „Arkadija spektakular“ moći će da se „nalivaju“ žestokim pićima i pivom 19 sati – od 10 do pet časova! I tako svakog dana… Katar očekuje 200.000 posetilaca na festivalu, dnevne procene idu i do 15.000 ljudi.

A, šta očekuje eventualne prestupnike, „neutralisane“ od čuvara reda u alkoholisanom stanju?

Vlasti, doduše zvanično nepotvrđeno, imaće fleksibliniji pristup za prekršaje remećenja javnog reda i pijanstva na javnom prostoru. „Cenovnik“ nije objavljen, a da li će i to je pitanje dana. Sve liči na onu našu „što je babi milo, to joj se i snilo“. Do prvih mondijalskih sukoba na otvorenom…

Katar je, ipak, već pokazao preko potreban stepen senzibiliteta u najavi najvećeg fudbalskog događaja u 2022, istorijske težine za državu i njene žitelje…

 

 

 

Komentari

Vaš komentar