Heroj dana: Momak iz Zadra zaustavio japanske samuraje

Croatia's Dominik Livakovic celebrates after saving a penalty from Japan's Maya Yoshida during the shootout FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Japan v Croatia
REUTERS/Lee Smith

Nije bilo teško odlučiti se ko je bio Heroj 16. dana Svetskog prvenstva u Kataru.

Heroj dana

Mučili su se Hrvati protiv odličnih Japanaca. Fudbalski samuraji su prethodno u grupnoj fazi uspeli da pobede dva bivša svetska šampiona, Nemačku i Španiju.

Igrali su Japanci egal i protiv aktuelnih svetskih vicepšampiona. Nije bilo pobednika ni nakon 90, ni 120 minuta. Na kraju su morali da presude jedanesterci.

Kaže se da u penal lutrija često odlučuje sreća, to je tačno, ali fortuna nije dovoljna. Dokazao je to večeras i Dominik Livaković. Hrvatski golman uspeo je da odbrani tri jedanesterca japanskim fudbalerima i reši sve dileme oko plasmana u četvrtfinale Mundijala.

Istovremeno, Livaković je postao tek treći golman u istoriji koji je odbranio tri jedanaesterca u penal seriji na Svetskim prvenstvima.

Prethodno su takav podvig ostvarili Portugalac Rikardo 2006. godine protiv Engleske, kao i još jedan hrvatski reprezentativac Danijel Subašić, kada je odbranio tri penala danskim fudbalerima 2018. godine. Zanimljivo je da su i Subašić i Livaković rođeni u Zadru.

Livaković se u međuvremenu preselio u Zagreb i od 2015. godine član je zagrebačkog Dinama, sa kojim je pet puta osvajao titulu prvaka.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji tada 23-godišnji čuvar mreže bio je jedini hrvatski reprezentativac bez ijednog odigranog minuta na putu do finala sa Francuskom.

Ovog puta je momak iz Zadra jedan od ključnih igrača i aduta u selekciji Zlatka Dalića. Biće to i 9. decembra kad se u četvrtfinalu Hrvati sastanu sa Nejmarom, Rišarlisonom, Vinisijusom i ostalim zvezdama Brazila.

Komentari (0)

Vidi sve komentare