Heroj dana: Zlatko Dalić, srebro i bronza na dva Mundijala

REUTERS/Dylan Martinez (SP 2022: Zlatko Dalić) Croatia coach Zlatko Dalic celebrates after the match as Croatia progress to the semi finals FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil
REUTERS/Dylan Martinez (SP 2022: Zlatko Dalić)

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić (56) ostvario je uspeh kao nijedan drugi trener sa Balkana, pa i šire...

Heroj dana

Svaka čast Bori Milutinoviću, svetskom fenomenu i treneru koji je na pet uzastopnih Mundijala vodio pet različitih selekcija. Svaka čast i Ćiri Blaževiću na osvojenom trećem mestu sa Hrvatskom na Svetskom prvenstvu 1998.

Pohvale i Bošku Simonoviću (SP 1930), Ljubomiru Lovriću i Prvoslavu Mihajloviću (SP 1962) na osvojenim četvrtim mestima sa reprezentacijom nekadašnje Jugoslavije.

Na stranu i veliki uspesi Jugoslavije na Evropskim šampionatima, osvojeno srebro Ljubomira Lovrića, Dragomira Nikolića i Aleksandra Tirnanića (1960) kao i Rajka Mitića i Branka Stankovića (1968). Kao i četvrto mesto Bićeta Mladinića (1976). Sve su to uspesi bili za ponos.

Ali niko nikad sa Balkana nije uspeo da na dva Svetska prvenstva osvoji dve medalje kao Zlatko Dalić. Srebro pre četiri godine u Rusiji, sad i bronzu u Kataru.

I ne samo sa Balkana…

Danas deluje smešno vraćanje filma na oktobar 2017. godine kada je nakon serije slabijih rezultata i smene Anta Čačića za selektora Hrvatske doveden tada malo poznati Zlatko Dalić. Dogovor je bio da trener rodom iz Livna ostane na toj funkciji do kraja kvalifikacija za Mundijal u Rusiju, a ukoliko ne odvede Hrvatsku na Svetsko prvenstvo da Savez nađe drugo rešenje.

Ne samo da je odveo reprezentaciju u Rusiju nego je stigao do finala i sa svojim izabranicima osvario jedno od najvećih iznenađenja u istoriji takmičenja.

Da to nije bilo slučajno potvrdio je upravo sada u Kataru. Iako je i u kvalfikacijama za ovo Svetsko prvenstvo krenuo porazom od Slovenije i naišao na oštre kritike. Sve je preživeo i ponovo ostvario ogroman uspeh.

Neki će reći da su Hrvati imali mnogo sreće, pogotovo protiv Belgije, Japana i Brazila, ali sreću ponekad treba zaslužiti.

Zlatko Dalić rođen je 26. oktobra 1966. u Livnu, nekad Jugoslaviji danas Bosni i Hercegovini. Nekada osrednji fudbaler Hajduka (u tri navrata igrao za Splićane), Dinama iz Vinkovaca, podgoričke Budućnosti, mostarskog Veleža i Varteksa iz Varaždina, danas je postao trener svetskog ranga. Zasluženo.

Zlatko Dalić
REUTERS/Annegret Hilse
Guliver
Guliver
Zlatko Dalić
Reuters/Annegret Hilse
Komentari

Vaš komentar