Legende Mundijala: Bek čiji se šut kosio sa svim zakonima

(Roberto Karlos) Carlos (Brasilien)
Ulmer via Guliver image (Roberto Karlos)

Svetski fudbal, posebno brazilski, pamti mnoge nezaboravne leve bekove, ali nijedan nije kao Roberto Karlos.

Legende Mundijala

Ostao je upamćen kao jedan od najboljih i najomiljenijih fudbalera svog vremena. I najdugovečnijih. Tačno dve i po decenije trajala je njegova profesionalna karijera. Od Sao Paula do Nju Delhija.

Dva puta je, ‘98 i 2002, biran u idealni tim Mondijala. FIFA ga je 2002. godine izabrala u Drim tim Svetskih prvenstava, kao jednog od samo trojice defanzivnih fudbalera u toj odabranoj ekipi, pored Franca Bekenbauera i Paola Maldinija.

U klupskom fudbalu igrao je na tri kontinenta i u šest država, a slavu je stekao u Real Madridu, sa kojim je tri puta osvojao Ligu šampiona i četiri puta bio prvak Španije.

Malo ko zna da je Roberto Karlos počeo karijeru kao napadač. Kao i mnogi Brazilci posedovao je izuzetnu tehniku. Posebno ga je odlikovao jak i precizan šut. Negova lopta dostizala je brzinu i do 170 kilometara na sat.

(Roberto Karlos) (dpa) - Brazilian defender Roberto Carlos (back view) shoots a flat free kick into a wall of jumping Turkish defenders (L-R:) Alpay Oezalan, Fatih Akyel, Buelent Korkmaz, Erguen Penbe and Hasan Sas during the semi final of the FIFA World Cup in Saitama, Japan, 26 June 2002. The match ended 1:0 for Brazil. Soccer World Cup 2002 - Brazil vs. Turkey
dpa via Guliver image (Roberto Karlos)

Specijalnost su mu bili slobodni udarci, a gol koji je postigao 1997. godine u Lionu protiv Francuske ušao je u sve knjige istorije fudbala. Zaintrigirao je i naučnike. Bio je to nestvaran šut sa posebnim efeom, kosio se sa svim zakonima logike i izazvao istovremeno divljenje i čuđenje u svetu sporta.

Te ‘97. FIFA ga je izabrala za drugog najboljeg igrača na svetu posle zemljaka Ronalda. Igrao je u generaciji sa nekim od najslavnijih brazilskih fudbalera svih vremena, čuvenom „četvorkom na R“, koju su pored Ronalda, činili još Romario, Ronaldinjo i Rivaldo.

Bio je učesnik tri Svetska prvenstva. Na prvom ‘98. u Francuskoj stigao je do finala, na drugom 2002. u Japanu i Južnoj Koreji osvojio je titulu, a na poslednjem 2006. u Nemačkoj zaustavljen je u četvrtfinalu.

Ta poslednja utakmica protiv Francuske na Valdstadionu u Frankfurtu bila mu je oproštajna od dresa Brazila. Pretrpeo je velike kritike u domovini zbog pobedonosnog gola Tjerija Anrija i nakon toga je odlučio da završi sa reprezentativnom karijerom.

Za Karioke je debitovao sa 19 godina i gotovo deceniju i po bio neizostavan član nacionalnog tim. Ukupno je odigravo 125 mečeva. Drugi je po broju utakmica svih vremena iza desnog beka Kafua.

SofaScore

(Roberto Karlos) 2006. Roberto Carlos (L) from Brazil and Illiasu Shilla (R) from Ghana sit on the pitch during the 2nd round match of 2006 FIFA World Cup between Brazil and Ghana in Dortmund on Tuesday 27 June, GERMANY FIFA WORLD CUP 2006
FELIX HEYDER via Guliver image (Roberto Karlos)
(Roberto Karlos i Zinedin Zidan) Roberto Carlos (L) from Brazil vies with Zinedine Zidane from France during...
DPA/RONALD WITTEK via Guliver image (Roberto Karlos i Zinedin Zidan)
Roberto Karlos, Beleti i Žuninjo sa peharom) SP 2002 Japan V.li.: Denilson, Roberto Carlos, Belletti und Juninho Paulista (alle Brasilien) drängeln sich um den Pokal;
Ulmer via Guliver image (Denilson, Roberto Karlos, Beleti i Žuninjo sa peharom)
Denis Doyle/Getty Images
Reuters/ZDC/KM – RP1DRIGEEEAB

Ronaldo, Roberto Karlos, Dejvid Bekam
Denis Doyle/Getty Images
Depo Photos/EuroFootball/Getty Images
Roberto Karlos
xNickxPottsx via Guliver
Getty Image

Komentari

Vaš komentar