Legende Mundijala: Đuzepe Meaca, mali dečak za velika dela

Đuzepe Meaca stadion Meazza Stadium - San Siro for the final UEFA Champions League in Milano 17 5 2016 UEFA Champios Legue final preparations works at Meazza Stadium San Siro for the f
Guliver image

Đuzepe Meaca je prva velika zvezda italijanskog fudbala i legenda Intera po kome danas stadion San Siro nosi ime.

Legende Mundijala

Iako je bio sitne građe za prvi tim Intera debitovao je sa samo 17 godina i to tako što je trener Arpad Vajs odlučio da mu pruži šansu umesto mnogo starijeg saigrača Leopolda Kontija, kome to nije bilo pravo pa je podrugljivo prokomentarisao da je Inter počeo da uvodi u tim i malog dečaka, odnosno Balilja kako se kaže na italijanskom. Međutim, Meaca je oduševio na debiju i postigao dva gola. Iskusni fudbaler je ostao bez teksta, a mladom fudbaleru je zauvek ostao nadimak “il Balilja” – mali dečak.

(Đuzepe Meaca u dresu Intera) Giuseppe Meazza (Inter) am Ball
Guliver image (Đuzepe Meaca u dresu Intera)

Tokom klupske karijere igrao je i za Milan i za Juventus, ali ono što je posebno obeležilo njegovu karijeru bile su igre u dresu italijanske reprezentacije. Zbog toga je bio obožavan među navijačima.
Za Azure je kao i za Inter debitovao sa dva gola u pobedi nad Švajcarskom u Rimu od 4:2, a nacionalni heroj postao je već u četvrtom nastupu u dresu Italije. Azuri su te 1930. godine u finalu prvog Internacionalnog kupa pobedili Mađarsku u gostima sa čak 5:0 uz het-trik Đuzepea Meaca. Bila je to prekretnica za italijanski fudbal, koji će konačno izaći iz senke srednjeevropskih fudbalskih sila, koje su dominirale u tom periodu.

Potpunu renesansu Italija je doživela četiri godine kasnije kao domaćin Svetskog prvenstva. Osvojila je istorijsku prvu titulu teško izvojevanom pobedom u finalu nad Čehoslovačkom od 2:1 nakon produžetaka. Meaca je tada blistao i bio izabran za najboljeg igrača šampionata. Postigao je i dva gola. Posebno važan bio je onaj protiv Španije u ponovljenoj utakmici četvrtfinala koju su Azuri dobili u Firenci sa 1:0.

Guliver image (Italija prvak sveta 1934, selektor Vitorio Poco na ramenima igrača) (Italija prvak sveta 1934) Vitorio Poco Nationaltrainer Vittorio Pozzo Italien wird von seinen Spielern auf Schultern getragen
Guliver image (Italija prvak sveta 1934, selektor Vitorio Poco na ramenima igrača)

Na sledećem Svetskom prvenstvu ’38 u Francuskoj Italija će odbraniti titulu prvaka sveta što će kasnije uspeti još samo Brazilcima ’58 i ‘62.

Meaca je na tom Svetskom prvenstvu postigao jedan gol i to pobedonosni iz jedanaesterca u polufinalu protiv Brazila. Ostalo je zapisano da je penal izveo tako što je jednom rukom pridržavao šorts da mu ne spadne pošto mu se pokidao lastiš.

Bio je to njegov 33-ći, ujedno i poslednji gol u dresu Azura. Čak 38 godina bio je najbolji strelac Italije sve dok ga 1973. nije pretekao Luiđi Riva.

Na tom Mondijalu Meaca je bio kapiten reprezentacije. Nakon pobede u finalu protiv Mađarske od 4:2 u Parizu, pobednički pehar Žila Rimea predao mu je tadašnji predsednik Francuske Alber Lebrun.

Taj tim Italije ostao je do danas upamćen kao jedan od najboljih u istoriji Svetakih prvenstava, a Đuzepe Meaca kao najbolji igrač te generacije.

Đuzepe Meaca u dresu Intera Giuseppe Meazza Inter am Ball
Guliver image (Đuzepe Meaca u dresu Intera)

Svetsko prvenstvo Mundijal Mondijal 1930, 1934, 1938, Ausstellung FIFA WM Plakate früherer Weltmeisterschaften im Home of FIFA; Frankreich 1938, Italien 1934 und Uruguay 1930 (v.li.) FUSSBALL International 22 01 2014 Ausstellung FIFA WM Plakate früherer Weltmeisterschaften im Home o
Guliver image (Plakati za Svetska prvenstva 1938, 1934. i 1930)

World Championships of 1938 and 1934, A woman uses her mobile phone to photograph historical jerseys at a shopping mall in Salvador
REUTERS/Fabrizio Bensch
(Zvaničan plakat Svetskog prvenstva 1934) Football - Official Tournament Poster for 1934 FIFA World Cup in Italy
Action Images via REUTERS (Zvaničan plakat Svetskog prvenstva 1934)
Komentari

Vaš komentar