Legende Mundijala: Jeo po osam jaja dnevno da postane golman

Zof Guliver image (Dino
Zof Guliver image (Dino Zof)

Dino Zof ostao je upamćen kao jedan od najboljih golmana svih vremena. I najstariji svetski šampion ikada.

Legende Mundijala

Imao je 40 godina, četiri meseca i 13 dana kada je kao kapiten Azura podigao veliki zlatni pehar posle trijumfa na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine.

Tokom bogate karijere bio je učesnik četiri Mundijala, a Međunarodna federacija fudbalske istorije i statistike (IFFHS) proglasila ga je trećim najboljim golmanom 20. veka iza Rusa Lava Jašina i Engleza Gordona Benksa.

Bio je svestran i ambiciozan sportista, kasnije kad je postao slavan ispričao je da su mu uzori u mladosti bili italijanski biciklista Fausto Kopi i atletičar rođen u Rijeci Abdon Pamić.

U klupskoj karijeri proslavio se na golu Napolija, kasnije je postao legenda Juventusa, ali je zanimljivo da su ga upravo Juventus i Inter iz Milana odbili kao 14-godišnjaka zbog niskog rasta. Pet godina kasnije narastao je za čitavih 33 centimetara, navodno jer je na savet svoje bake dnevno jeo po osam jaja.

Za reprezentaciju Italije debitovao je kao golman Napolija u aprilu 1968, da bi samo mesec i po dana kasnije bio proglašen za najboljeg golmana Evropskog šampionata na kome su Azuri u finalu pobedili Jugoslaviju.

Dve godine kasnije učestvovao je na svom prvom Svetskom prvenstvu u Meksiku, ali je ovog puta bio rezerva starijem i iskusnijem Enriku Albertoziju.

Vratio se u startu postavu za naredni Mundijal ’74 u Zapadnoj Nemačkoj, ali su Azuri razočarali ispavši već u grupnoj fazi.

Četiri godine kasnije u Argentini, Italija je bila četvrta na svetu. Odlično je igrala, ali je na kraju presudio poraz od Holandije sa 2:1. Zof je kritikovan za odlučujući gol pošto mu je Ari Han zatresao mrežu sa prevelike udaljenosti.

Zof Fußball-Weltmeisterschaft 1982 FINALE : Italien - Deutschland 3:1 in Madrid am 11.07.1982 / Torwart Dino Zoff ITA am Pfosten zeigt *** Football World Cup 1982 FINALE Italy Germany 3 1 in Madrid on 11 07 1982 Goalkeeper Dino Zoff ITA at the post shows HM Fußball-Weltmeisterschaft 1982 FINALE : Italien - Deutschland 3:1 in Madrid am 11.07.1982 / Torwart Dino Zoff (ITA) am P
Guliver image (Finale SP 1982: Dino Zof)

I kako to obično biva, posle kiše dolazi sunce. Svoj najbolji Mundijal Zof je doživeo 1982. godine kad je već ušao u petu deceniju života. Selektor Enco Bearcot nije mario za njegove godine, imao je veliko poverenje u iskusnog čuvara mreže, a Zof mu je to vratio na pravi način.

Bio je proglašen za najboljeg golmana tog prvenstva, a Italija je stigla do treće titule prvaka sveta pošto je u nokaut fazi iza sebe ostavila glavne favorite, Brazil i Argentinu. A onda u polufinalu Poljsku i u finalu u Madridu selekciju Zapadne Nemačke.

U trenutku kad je završio karijeru Zof je bio je vlasnik brojnih rekorda, koji su u međuvremenu oboreni, ali biti kapiten i prvak sveta u 41. godini teško da će taj njegov podvig iko više ponoviti.

(SP 1982: Dinu Zofu je zlatni pehar predao španski kralj Huan Karlos) Fussball, Dino ZOFF, Italien,Torwart,haelt den Fifa Weltpokal nach dem WM Finale 1982 hoch (Deutschland-Italien 1-3),re. Koenig Juan CARLOS
Guliver image (SP 1982: Dinu Zofu je zlatni pehar predao španski kralj Huan Karlos)
Giacinto Facchetti Faketi, Roberto Bettega, Betega Franco Causio, Kauzio Dino Zoff and Romeo Benetti. Fabio Capello, Kapelo Marco Tardelli Tardeli , Giancarlo Antognoni, Antonjoni Antonello Cuccureddu, Claudio Gentille Đentile and Francesco Graziani. Gracijani
AP Photo
Kapitäne: Horst Hrubesch (li., HSV) und Torwart Dino Zoff (Juventus) -
Guliver image/Kapiteni Horst Hrubeš (HSV) i Dino Zof (Juventus)
(Dino Zof) Mailand, Italien - TV-Sendung Le Invasioni Barbariche - Dino Zoff Mailand Italien TV Sendung Le Invasioni Barbariche Dino Zoff PUBLICATIONxNOTxINxITA 0
Guliver image (Dino Zof)

Komentari

Vaš komentar