Mondijalska seča selektora: Gde su danas Piksi i FSS

Orlovi 12. dec 202210:30 komentara
Dragan Stojković i Stevan Stojanović
FSS

Krune se mondijalski dani, rukom odbrojani... Poslednje četiri utakmice definisaće konačan novi svetski fudbalski poredak od 2022. Uz nekoliko nezaboravnih utisaka i detalja za širu analizu i temeljnu elaboraciju.

Od izveštača iz Dohe

Jedan od nosećih fudbalskih specifikuma Katara 2022. očitava se u neočekivano velikom broju promena na klupama. Čak osam reprezentacija već je ostalo bez selektora. Svaki peti mondijalski savez već se dao u potragu za novim rešenjima!

Povezano

Ne čekajući konačan rasplet takmičenja, odlaske su potvrdili Luis Enrike (Španija), Roberto Martinez (Belgija), Tite (Brazil), Luj van Gal (Holandija), Paulo Bento (Južna Koreja), Đerardo Martino (Meksiko), Karlos Keiroš (Iran) i Oto Ado (Gana).

Posle još jednog neuspeha i 109 mečeva na klupi Portugala, ponovo su oživele priče o statusu Fernanda Santoša.

„Teško je u ovom trenutku prognozirati status selektora Santoša. Portugalski savez imao je maksimalno poverenje u stručni rad, poslednjih godina, ali rezultat iz Katara značajno se reflektuje i na poziciju trenera. Javnost jeste kritički nastrojena, međutim, ključan je stav predsednika Fernanda Gomeša. Uticaće sigurno i status Kristijana Ronalda na odluku o selektoru. Ima još jedna bitna stvar – Santoš je i u težim situacijama ostajao, zato ne bih mogao da se usudim i prognoziram da li će Portugal od 2023. imati drugog čoveka na klupi“, ispričao nam je u ponedeljak ujutru Pedro Gankalo, saradnik tamošnje televizije na Mondijalu u Kataru.

Umorni Geret Sautgejt, kormilar Engleske na 81 utakmici, najavio je razgovore sa rukovodstvom saveza o nastavku saradnje.

Da se svetskom fudbalu smeši novi poredak, ne samo ulaskom Maroka u grupu četiri najbolje ekipe sveta, već i promenama na klupama mnogobrojnih reprezentacija, potvrđuju i suprotni primeri – iz Nemačke i Urugvaja. Oba saveza pružila su maksimalnu podršku selektorima, Hansiju Fliku i Dijegu Alonsu, posle mondijalskih neuspeha.

Pobednička linija, logično, najavljuje ugovor Grahamu Arnoldu o produžetku saradnje sa australijskim savezom. Konkretno je reagovao i FS Japana – selektor Hadžime Morijasu, prema pisanjima medija sa Dalekog istoka, dobio je ponudu da saradnju produži do 2026!

Francuzi veruju sada već istorijskoj ličnosti – sa izvesnih 138 utakmica, Didije Dešan imaće priliku da sam odlučuje o mandatu za naredni kvalifikacioni ciklus. Skoro je izvestan pozitivan odgovor selektora na pitanje o nastavku saradnje.

Vruća tema, barem za sada, nije otvarana u ostalim reprezentacijama.

Posle 24 utakmice i mondijalskog neuspeha, selektor Dragan Stojković povešće Srbiju ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, 2024. Piksija ugovor veže do kraja narednog takmičarskog ciklusa i skoro da nema dilema – ostaće selektor i u svetlu najavljenih promena u vrhu FSS.

A, ko će i kako sa Stojkovićem sarađivati na tom putu, to već niko ne zna. Selektora, izvesno, od treće godine mandata očekuju totalno drugačiji ambijent, okruženje, bliski saradnici… Početkom novembra nisu bili na istoj stazi, u međuvremenu, totalno su se udaljili. FSS uskoro otvara novu stranicu budućnosti, sa njim i Dragan Stojković Piksi. Možda već s poslednjim januarskim danima…