SK analiza: Vanja iznad svih, od Sergeja ni traga

Orlovi 24. nov 202222:47 44 komentara
Guliver

Ponovo 0:2. „Orlovi“ su položili oružje pred Brazilcima u skromnoj partiji, na mondijalskoj premijeri.

Od izveštača iz Dohe

Pred skoro 80.000 gledalaca na Lusailu, srpski tim kapitulirao je u drugom poluvremenu, na skoro identičan način, uz sjajne kreacije Rišairlsona. Ovo je učinak srpskih reprezentativaca na skeneru Sport kluba.

Vanja Milinković Savić 7

Izvanredan od početka utakmice, siguran pri svakoj intervenciji, miran na lopti… Dvema sjajnim odbranama, iz 12. i 27. minuta dodatno ubrizgao adrenalin i preko potrebnu snagu saigračima u polju. I nastavio je odmah posle odmora istom linijom – odlična rekacija posle greške Nemanje Gudelja u prvim sekundama drugog poluvremena, ostavila je Srbiju u igri… Branio je odlično i u nastavku, kad je već bilo izvesno da tri boda idu na konto Brazila. Kod golova – nema šta – Vanja nije imao šanse, ni prostora, za bolje reakcije.

Nikola Milenković 5,5

U prvom poluvremenu možda i najbolji u srpskom taboru. Zaustavio je levu stranu napada brazilskog tima, ali i u situacijama „stani-pani“, ostavljen na vetrometini, uspevao je pravovremenim intervencijama da predupredi ozbiljniju opasnost. Iz tog dela nosi i mali minus – lošija reakcija kod najbolje šanse Rafinje, na isteku prvih pola sata igre, na sreću nije skupo plaćena… Kako je utakmica odmicala opadala je i Milenkovićeva doza samouverenosti. Posebno, imao je problema sa Vinicijusom, kojem je ostavljen veliki prostor izlaskom Andrije Živkovića.

Miloš Veljković 6

Prosečna partija Miloša Veljkovića. Bez oscilacija, na očekivanom nivou. U prvom poluvremenu, kao i saigrači iz defanzivne linije, mnogo bolji i efektniji učinak. U centralnom delu štoperskog trija, možda i najsigurnija karika, dobrim delom i zbog činjenice da su Brazilci uglavnom bili orijentisani na organizaciju napada sa krilnim pozicija.

Strahinja Pavlović 5,5

Imao je Kalaba problema od početka meča. Za nekoliko lošijih reakcija, na sreću, kažnjen je samo ranim žutim kartonom. Na levoj strani, gde su „karioke“ i najjače, neprestano se nalazio na udaru i nikako nije uspevao da vrati mirnoću… U nastavku druga priča – s prvom odličnom intervencijom, kod šanse Rafinje, Pavlović je najavio konkretniji učinak. Težište igre, ipak, Brazilci su okrenuli na levu stranu napada, ka Milenkoviću i desnim bočnim u taboru „orlova“. Kod drugog gola Rišarlisona daleko od mesta ofanzivca „karioka“, zajedno sa Milenkovićem…

Andrija Živković /do 59/ 6

Imao je u prvom poluvremenu finog prostora, pogotovo u ofanzivnim zadacima, ali… Snaga Brazila bila je i u odlično čitanim akcijama srpskog tima – na vreme su Aleks Sandro i Tijago Silva zatvarali prostor na levoj strani. Zamenjen kao plod želje selektora Dragana Stojkovića da svežijim Radonjićem i inicira ofanzivniju igru. Videlo se, ipak, koliko je Živkovićem učinak bio bitan u defanzivi – stvorila se rupa na desnoj strani i Brazil je na skoro identičan način postigao dva gola.

Saša Lukić /do 66/ 5,5

Borio se, zajedno sa Nemanjom Gudeljom, protiv Kazemira i Pakete, bez prevelikog prostora za kreacijama, pogotovo u prvom poluvremenu. Lopta se, uglavnom, nalazila u nogama Brazilaca, upornih u nameri da razigravanjima ka krilnim pozicijama dođu do priliku i poentiraju. Svega dva minuta pred izlazak sa terena, nagrađen je žutim kartonom, zbog protesta.

Nemanja Gudelj /do 59/ 5,5

Korektan učinak u prvom poluvremenu, na poziciji klasičnog defanzivnog veziste. Posle odmora, vezanim greškama, pod pretnjom žutog kartona, naterao je selektora da posegne za izmenom. Nema šta da se, u konačnom zbiru, zameri Nemanji Gudelju – odradio je verovatno što je stručni štab od njega i zahtevao. Izašao je kod 0:0, šansu je dobio za nijansu ofanzivniji Ivan Ilić.

Filip Mladenović /do 66/ 5,5

Nedostajalo je probojnosti po levoj strani od početka utakmice. Očigledno, s prevelikim respektom, ušao je Filip Mladenović u utakmicu. Uglavnom, defanzivno orijentisan, nije previše ni razmišljao o potencijalu da iskoristi prostor i barem podseti na nekoliko superofanzivnih partija iz klupskog dresa.

Dušan Tadić 5,5

Zakazao je Duća, Srbija je ostala bez šanse. Pod duplom prismotrom Brazilaca, očigledno dobro pripremljenih za utakmicu sa Srbijom, nije imao veče. Nije, doduše, ni imao ozbiljnijih šansi da iz igre distribuira lopte ka Mitroviću i ostalim ofanzivnim adutima selektora Dragana Stojkovića. Pokušavao je prepoznatljivim potezima, sa desne strane, da ubaci u vatru saigrače, ali ni to nije polazilo za nogom kapitenu srpskog tima. Biće Duća najbolji kad je i najpotrebnije – u narednim utakmicama… Niko ne sme da sumnja u to…

Sergej Milinković Savić 5

Nije ovo bilo veče Sergeja… Očigledan dokaz da su se Brazilci odlično pripremili za utakmicu. Nikako nije uspevao da dođe do ozbiljnije pozicije i distribura loptu napred. Često prinuđen da se povlači i igra unazad, ostao je daleko od gola Brazilaca, često grešio i u sigurnom pasu. I tako celu utakmicu, bez šanse da ozbiljnije pokrene ekipu, što je jedan od primarnih zadataka Sergeja, bez obzira na kojoj poziciji u veznoj liniji igrao.

Aleksandar Mitrović /do 84/ 5,5

Ostavljen usamljen u špicu napada, nije mogao, niti imao šansu da učini više. Vazdušni duel – skoro svaki – rešavao je u svoju korist, ali… Daleko od gola, skoro na polovini „orlova“, ostao je u magli zaleđa brazilske odbrane. I nema šta da se zameri Mitrogolu, bez lopti Dušana Tadića i Sergeja Milinković Savića, pogotovo bočnih strana, nije se od njega ni više očekivalo. Vrebao je šansu, strpljivo se šunjao iza leđa Tijaga Silvei Markinjosa. Ništa više, odsečen i ostavljen da se sam izbori za priliku, nije dočekao ozbiljniju šansu da poentira.

Ivan Ilić /od 59/ 5,5

Ulaskom na teren, u nezavidnom trenutku, nije ni imao šansu da donese boljitak. Utopio se u timski slom i ostao u senci brazilskih fudbalera. Ulaskom na teren, u nezgodnom trenutku, pogotovo kao deo plana da se pojača ofanzivni deo veznog reda, Ilić nije ni mogao bolje… Ipak, bila je to drugačija utakmica od one u prvih 45 minuta.

Nemanja Radonjić /od 59/ 5

Lošijom reakcijom, kod prvog gola, pomogao Rišarlisonu da otvori bravu srpskog tima. Našao se iza leđa Nikole Milenkovića, iako je kao desni bek logično bilo da isprati ofanzivca „karioka“. Kasnije, prekomandovan na levu stranu, ali pitanje pobednika brzo je rešeno. Kod jedinog izleta ka odbrani Brazila, ponovo bio brži od lopte i izašao sa terena…

Darko Lazović /od 66/ 5

Nije se snašao na poziciji na desnoj strani. Posle sloma „orlova“, najviše problema bilo je upravo na tom delu terena.

Dušan Vlahović /od 66/ 5,5

Nevidljiv, daleko od gola… Kao, uostalom, i većina srpskih ofanzivaca. Imao je želju, evidentno je to bilo posle retkih kornera Dušana Tadića, međutim, ne i mogućnost da okrene rezultat na drugu stranu. U delikatnom trenutku, iako u tandemu sa Mitrovićem, slučaj Dušana Vlahovića potvrdio je odličnu pozicionu partiju „karioka“.

Nemanja Maksimović /od 84/ –

Bez konkretnijeg učinka.

Dragan Stojković 6

Obećao je selektor da će Srbija biti ponosna na njegove momke… I nema razloga za tugaljive priče i komentare… „Orlovi“ iz duela sa Brazilom moraju da izađu uzdignuta čela. Kamerun i Švajcarska dolaze u seriji, pobeda nad Afrikancima već se nameće kao imperativ. O slomu u drugom poluvremenu i neshvatljivo olako primljenih golovima, imaće šta selektor da kaže izabranicima. U prvom redu, zbog problema na desnoj strani i lošim defanzivnim opcijama u nastavku utakmice. Povreda Filipa Kostića, bez obzira na učinak Filipa Mladenovića, ipak, ostavila je traga. Lutanje sa Radonjićem brzo je plaćeno, kasnije se ni Lazović nije istakao… Srbija je kapitulirala na desnoj strani, gde su igrala čak trojica fudbalera. Brazilci su umeli to umešno da iskoriste.