Ali Daei: Neću u Katar, ostajem uz svoj narod

Vesti 15. nov 20229:41 1 komentar
Guliver

Pre nekoliko dana pojavila se informacija da je Ali Daei osuđen na smrt, zbog učešća u protestima zbog smrti Mase Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja je bila uhapšena posle navodnog kršenja pravila oblačenja u toj zemlji.

Legendarni iranski fudbaler nije komentarisao te navode, ali se oglasio na Instagramu povodom poziva koji je dobio da prisustvuje predstojećem Mondijalu u Kataru.  

„Pozdrav mojim dragim i časnim sunarodnicima. U ovim danima kad se većina nas ne oseća dobro, odbio sam službeni poziv FIFA i fudbalskog saveza Katara da sa suprugom i ćerkama prisustvujem Svetskom prvenstvu, kako bih ostao sa vama u otadžbini. Voleo bih da izrazim saučešće svim porodicama koje su ovih dana izgubile svoje najmilije. Nadam se svetlim danima za Iran i Irance. Ali Daei“, napisao je iranski fudbaler. 

Dobio je Daei podršku od ljudi širom sveta, između ostalog i iz sveta fudbala. Među prvima javio mu se Holanđanin Klarens Sedorf. 

„Ti si pravi duhovni vođa za svoje ljude, prijatelju moj. Divim se tvojoj hrabrosti, ljubaznosti i liderstvu. Želim da se mir postigne što je pre moguće. Šaljem puno ljubavi za tebe, tvoju porodicu i svu braću i sestre u Iranu“, napisao je Sedorf, koji je početkom godine prešao na islam. 

Daei je jedan najpoznatijih iranskih igrača u istoriji, jedan od prvih koji je igrao u Evropi, nastupao je za nemačke klubove Arminiju Bilefeld, Bajern Minhen i Hertu. Za reprezentaciju je nastupao čak 149 puta, postigao je rekordnih 109 golova. 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare