Ekvador kažnjen zbog Kastilja, doneta odluka ide li na SP

FIFA World Cup 8. nov 202221:352 komentara
Guliver

Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je plasman fudbalske reprezentacije Ekvadora na predstojeće Svetsko prvenstvo, ali je kaznio taj nacionalni savez zbog "falsifikovanja" pasoša igrača Bajrona Kastilja.

Hitna presuda Suda u Lozani znači da će za nešto manje od dve nedelje Ekvador igrati protiv Katara na otvaranju Mundijala u Dohi. Ova presuda je, takođe, okončala nade Čilea i Perua da će igrati u Kataru. 

Obe južnoameričke selekcije su tvrdile da treba da zamene Ekvador na Svetskom prvenstvu navodeći da je igrač Ekvadora Bajron Kastiljo zapravo Kolumbijac i da nije imao pravo nastupa u osam mečeva kvalifikacija za SP. 

Nakon što je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odbila žalbu Čilea, toj federaciji se pridružio i Peru u žalbi pred Sudom za sportsku arbitražu. 

CAS je presudio da je Kastiljo, prema pravilima FIFA, imao pravo da igra u kvalifikacijama „s obzirom da su ga ekvadorske vlasti priznale kao državljanina Ekvadora“. 

Medjutim, sudije CAS-a su takođe navele da prihvataju argument da je Kastiljo rođen u Kolumbiji i da su lažne informacije o njegovom datumu i mestu rodjenja korišćene za dobijanje ekvadorskog pasoša. 

Zbog toga je CAS izrekao kaznu od 100.000 švajcarskih franaka koju Fudbalski savez Ekvadora mora da plati FIFA, mada je to mali deo od devet miliona dolara koliko će Ekvador dobiti za učešće na Svetskom prvenstvu. 

Ekvador je, takođe, kažnjen i sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo 2026. godine, mada ni ta kazna možda neće teško pasti toj selekciji.  

Naime, u kvalifikacijama za taj turnir šest od deset južnoameričkih timova će se plasirati direktno, umesto dosadašnjih četiri, nakon što je Svetsko prvenstvo prošireno na 48 timova. Taj šampionat sveta igraće se u SAD i Meksiku. 

Ekvador je u kvalifikacijama zauzeo poslednje, četvrto mesto, koje je vodilo direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru koje počinje 20. novembra. Fudbalska reprezentacija Ekvadora će igrati u Grupi A sa domaćinom Katarom, Holandijom i Senegalom. 

Komentari

Vaš komentar