Francuska ministarka poziva fudbalere da „iskažu stav“

Vesti 24. nov 202212:51 0 komentara
Reuters/Kai Pfaffenbach

Jedna od glavnih tema koja prate Svetsko prvenstvo u Kataru je i najava pa odustajanje sedam saveza da će kapiteni nositi trake u duginim bojama i podržati organizaciju One love.

FIFA je zapravo bila inicijator cele ove akcije od koje je odustala dan uoči početka Mundijala, da bi ona reprezentacijama koje su želele da njihovi kapiteni nose trake u duginim bojama bilo zaprećeno sankcijama.

Povezano

Fudbalska reprezentacija Nemačke iskazala je svoj stav tako što su na zajedničkoj fotografiji pred duel sa Japanom svi igrači stavili ruku preko usta, a sada se ovim povodom oglasio i ministarka sporta Francuske.

Francuska čak i nije bila među sedam reprezentacija koje su imale plan da nose ovakve trake, iz saveza ove zemlje je najavljeno da će biti „poštovani protokoli FIFA“. Ipak, ministarka sporta poziva igrače da iskažu svoj stav.

„Mislim da će odluka FIFA da zabrani ‘One love’ trake biti tema o kojoj će se dugo pričati. Da li bih voleo da je bilo mesta punoj slobodi? Odgovor je naravno da“, rekla je Ameli Odea Kastera u izjavi za TV stanicu Pablik senat.

„Da li još ima mesta za neke slobode kroz koje tim Francuske može da iskaže svoju posvećenost poštovanju ljudskih prava? Odgovor je da. Nemačka je to pokazala. Pred nama su nedelje tokom kojih ćemo moći da iskažemo svoj stav, da iskoristimo to da pošaljemo poruku. Fudbaleri predstavljaju zemlju koja veoma ceni te vrednosti i važno je da to pokažu“, dodala je.

To se, valjda, zove ne mešanje politike i sporta. Ali, tome ovaj Mundijal ne može da odoli već godinama, pa zašto bi i sada kada je konačno počeo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!