Istorija, čudo: Maroko izbacio Portugal!

Vesti 10. dec 202217:57 8 komentara
Jusef En Nesiri
Photo by Justin Setterfield/Getty Images

Fudbaleri Maroka senzacionalni su polufinalisti Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su savladali Portugal sa 1:0 (1:0). Gol odluke postigao je napadač Maroka Jusef En Nesiri u 42. minutu. Maroko je tako postao prva afrička selekcija koja se plasirala u polufinale SP, posle tri četvrtfinala (Kamerun 1990, Senegal 2002, Gana 2010).

Mnogi su očekivali da će Maroko, slično kao i u sudaru sa Španijom, biti u potpunosti usredsređen na defanzivu, ali to nije bio slučaj. Nije Maroko srljao, ali je imao jasnu napadačku ambiciju – šut Ziješa, nekoliko solidnih akcija i kornera, ali bez velike prilike.

Imao je i Portugal neke polušanse, dvaput posle prekida Bruna, a vrlo blizu golu bili su u 31. minutu, kada je Žoao Feliks šutirao, da bi lopta posle odbitka završila malo pored gola.

Jusef En Nesiri
Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

I onda je došao 42. minut i vodeći gol Maroka. Sa leve strane je Atijat-Alah centrirao, golman Košta je izleteo u prazno, a En Nesiri se izvanredno odrazio i glavom sproveo loptu u mrežu.

To je rasplamsalo utakmicu, pa smo do poluvremena videli prečku Bruna. Sa desnog boka dolazi na genijalnu zamisao i fantastično je sprovodi – bio je to udarac koji je savladao golmana Bona, ali nije imao sreće fudbaler Junajteda, jer je lopta završila na prečki.

Maroko je dosad na SP primio samo jedan gol, i to autogol u pobedi nad Kanadom 2:1. Pobedili su Belgiju 2:0, remizirali sa Hrvatskom 0:0, kao i sa Španijom koju su izbacili na penale.

Na drugoj strani izvrsna kontra Marokanaca u drugom minutu nadokande – umalo da dupliraju prednost, ali Atijah-Alah je loše zahvatio loptu pri udarcu iskosa sa leve strane.

Kristijano Ronaldo
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

U drugom poluvremenu smo videli ono što smo očekivali, Maroko sa svim fudbalerima iza lopte, a Portugal sa inicijativom. Ušao je i Ronaldo u 51. minutu, ali to nije promenilo mnogo toga – Santošov tim jeste imao loptu, ali je teško dolazio do pravih šansi.

Ipak, bilo je prilika, počev od 58. minuta, kada je Ramoš – heroj trijumfa nad Švajcarskom – glavom šutirao pored gola.

U polufinalu će Maroko igrati sa boljim iz sudara Francuske i Engleske.

Usledio je neprecizan pokušaj Bruna sa ivice kaznenog prostora, a u 83. minutu je Žoao Feliks izvrsno šutirao na asistenciju Ronalda, da bi Bono paradom izbio loptu u korner.

Završio je Maroko sa desetoricom zbog isključenja Kedire u 93. minutu, imali su i jednu idealnu šansu za 2:0, a na drugoj strani je Portugal imao još dve šanse – Bono je izvrsno istrčao i skratio ugao Ronaldu odbranivši mu udarac, a u 97. minutu je Pepe posle ubacivanja Leaa glavom poslao loptu pored gola.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare