Ogroman mural sa likom Maradone osvanuo u Buenos Ajresu

Guliver

Usred Buenos Ajresa, prestonice Argentine, osvanuo je ogroman mural sa likom legendarnog fudbalera Dijaga Maradone u dresu nacionalnog tima.

Ovaj mural, visok 45 i širok 40 metara, naslikan na zgradi od 14 spratova u Buenos Ajresu, jedan je od nekoliko počasti koje su Argentinci posvetili svom fudbalskom „bogu“ neposredno pre početka ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Kataru, prvog od Maradonine smrti 25. novembra 2020.

Pamte se Maradonini podvizi i porazi kao igrača u nacionalnom timu, od čuvenih golova protiv Engleske pre pobede ove zemlje na Svetskom prvenstvu 1986, do neuspelog finala protiv Zapadne Nemačke četiri godine kasnije i doping testa zbog kojeg je isključen sa sledećeg Svetskog prvenstva 1994.

Poznati ulični umetnik Martin Ron stajao je iza najvećeg murala na svetu, inspirisan fotografijom tadašnjeg kapitena Argentine koji dočarava njegov izraz lica neposredno pre nego što je otpevao nacionalnu himnu pred finale Svetskog prvenstva 1990. godine. Argentina je izgubila to finale od Zapadne Nemačke sa 1:0.

„Ova fotografija remizira sve što je Dijego bio. Pored igrača, on je bio hrabrost, motor, srce“, rekao je Ron za AP.

„Njegovo odsustvo će se osetiti, Dijego je uvek bio zvezda. Na svim svetskim prvenstvima on je radio svoje, na ili van terena. U Kataru ga, nažalost, neće biti“, dodao je on.

Ronov mural je zvanično predstavljen u nedelju, 30. oktobra, na rodjendan legendarnog fudbalera.

Ranije ove godine, Fudbalski savez Argentine je dobio originalni dres koji je Maradona nosio na Svetskom prvenstvu 1986. godine. Bio je to poklon nemačkog velikana Lotara Mateusa koji je zamenio dresove sa Maradonom u finalu u kojem je Argentina pobedila sa 2:1 u Meksiko Sitiju.

Ovaj Mateusov poklon bio je na neki način nadoknada za Argentinu nakon što nije uspela da pobedi na aukciji za dres koji je Maradona nosio u četvrtfinalu protiv Engleske na tom prvenstvu. Nepoznati ponudjač je kupio taj dres na aukciji u maju za rekordnih devet miliona evra.

Maradona je poslednji meč na Svetskom prvenstvu odigrao 1994. protiv Nigerije u grupnoj fazi. Posle pobede od 2:1 na tom meču, suspendovan je na 15 meseci zbog pozitivnog doping testa.

Kao selektor Argentine, Maradona je predvodio reprezentaciju do četvrfinala Svetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi, ali je ta selekcija izgubila od Nemačke sa 4:0.

Jedna od najuznemirujućih slika pojavila se osam godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, kada je dezorijentisani Maradona kolabirao na stadionu u Sankt Peterburgu posle pobede nad Nigerijom.

Maradona je preminuo u 60. godini od srčanog udara u svom domu, dok se oporavljao od operacije mozga. Pravosudni organi nastavljaju istragu o tome da li je u pitanju bio lekarski nemar.

„Nedostaje. Dijegov imidž je bio, i jeste, veoma jak. On je bio naš kapiten, naše sve. Nadamo se da može da bude naša zvezda vodilja na Svetskom prvenstvu u Kataru“, rekao je Karlos Tapija, jedan od članova šampionskog tima iz 1986. godine.