Šokantno finale, Mesi sa Argentinom na krovu sveta

Vesti 18. dec 202218:55 27 komentara
Guliver

Neverovatno finale Mundijala u Kataru, posle šokantnih dešavanja Argentina je postala prvak sveta, za to su im bili potrebni 120 minuta igre i jedanaesterci protiv sada već bivšeg prvaka sveta Francuske – 3:3 (2:2), penalima 4:2.

Argentina je prvak sveta, Lionel Mesi jedan od najboljih fudbalera današnjice na najbolji mogući način zaokružio je fantastičnu karijeru. Gaučosi su bili bolji od sada već bivšeg prvaka Francuske i to posle jedanaesteraca. Od starta meča Argentinci su nametnuli svoj ritam, a o njihovoj dominaciji u prvom poluvremenu najbolje govori činjenica da ekipa Didijea Dešama nije šutnula niti jednom ka golu Argentine. 

SK

Znali su od starta južnoamerikanci šta žele, znali su koga moraju da “zatvore”. Znali su i na koji način to da učine i sredstva nisu birali. Bili su daleko agresivniji, sa mnogo više želje, na ruku im je išao i kriterijum poljskog arbitra Šimona Marčinjaka, koji je prvi žuti karton pokazao Encu Fernnadezu tek u šestom minutu nadoknade prvog poluvremena. 

Ali, sve to nije opravdanje za očajnu igru trikolora. Toliko su bili loši, da je njihov selektor morao da načini dvostruku izmenu u 41. minutu. Na iznenađenje svih iz igre je izvukao Dembelea i Žirua, na teren poslao Tirama i Kolo Muanija. Argentina je bila konkretnija, na ruku im je išla i činjenica da je Dembele skrivio jedanaesterac, na to ga je naterao Di Marija. 

Odgovornost je u 23. minutu preuzeo Mesi, koji je hladnokrvno savladao nemoćnog Lorisa – 1:0. Nisu se argentinci povukli posle vodećeg pogotka, i u drugom delu prvog poluvremena bili su opasniji rival. Imali su još nekoliko dobrih akcija, šansi, a iskoristili su jedno od njih u 36. minutu, akciju je započeo Mesi, gotovo bez gledanja proigrao je Mekalistera, ovaj je asistirao Di Mariji, koji je rutinski savladao golmana Francuske – 2:0. 

Na startu drugog poluvremena ekipa Lionela Skalonija je takođe bila bolji rival, mala je i dve solidne prilike, ali je ipak bila daleko od trećeg gola. Kako se meč bližio kraju, Francuzi su napokon postajali nešto konkretniji. Uspeli su i da šutnu na gol rivala, učinio je to najpre Kolo Muani u 68. minutu posle kornera, bio je to verovali ili ne prvi šut ka golu Martineza! Koji minut kasnije, nešto bolja prilika za trikolore, posle solo akcije Embapea, ali je posle njegovog šuta sa 16 metara, lopta otišla visoko preko gola Argentine. 

I taman kad je izgledalo da će Argentina mirno privesti meč kraju – šok! Pravo niotkuda Francuska se vratila u život, Kolo Muani je umakao Otamendiju, koji ga je zakačio sa leđa, skrivio je jedanaesterac. U 80. minutu odgovornost je preuzeo Embape, čiji je udarac bio izuzetno snažan, Martinezu nije pomoglo ni to što je pogodio stranu – 2:1. 

Dalo je to trikolorima krila, pa su već u 81. minutu izjednačili. Posle asistencije Tirama izuzetno preciznim udarcem Embape je savladao Martineza i iz igre – 2:2. Do kraja meča oba tima su u nadoknadi imala po jednu izuzetu priliku, najpre Francuzi preko Rabioa, ali je Martinez uz pomoć saigrača u poslednji čas sprečio veliki preokret. Potom, na drugoj strani Mesi, čiji je izuzetno snažan udarac sa 17 metara odbranio Loris. 

U prvom produžetku nij bilo uzbuđenja do pred kraj, a tada je Lautaro Martinez imao dva velika promašaja. Najpre u 105. minutu, kad je Loris njegov šut odbranio, odmah potom kad je sa 17 metara šutirao pored istrčalog golmana Francuske zamalo pored gola.  

Preuzela je Argentina inicijativu krajem prvog produžetka, nastavila u istom ritmu na startu drugog i došla je do gola, koji se ponovo približila tituli prvaka sveta. Posle sjajne akcije i odbrane Lorisa, na loptu je natrčao i u mrežu je sproveo Mesi, Upamekano je intervenisao, ispostavilo se prekasno – 3:2. 

Ni tada nije bilo gotovo, u 117. minutu meča posle šuta Embapea, rezervista Montijel je u svom šesnaestercu igrao rukom, Marčinjak je po treći put na ovom meču pokazao na belu tačku, drugi ut u korist Francuske. I drugi šut je Embape bio precizan, ponovo je snažno šutirao, ovoga puta Martinez nije pogodio ni stranu – 3:3. 

Ni tada nije bio kraj, a neverovatna drama odigrala se u završnici, u trećem minutu nadoknade drugog produžetka. Najpre je Kolo Muani izašao sam ispred Martineza koji je njegov udarac odbranio. usledila je brza kontra Argentine, koju je još jednim velikim pronmašajem završio Lautaro Martinez. O tituli su ipak odlučivali jedanaesterci. 

Na kraju, golman Argentine Martinez je bio junak, odbranio je udarac Komana u drugoj seriji, potom je Čuameni u trećoj šutirao pored gola… Svi u južnoameričkoj reprezentaciji bili su precizni, poslednji rezervista Montijel, koji je umalo bio tragičar, s obzirom na to da je u 117. minutu skrivio jedanaesterac, kad je neverovatni Embape izjednačio na 3:3…

Tok meča

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare