Šta donosi Brodzianski?

Analize 11. nov 202212:34 16 komentara
fiba.basketball

Partizan od petka ima igrača više koji će biti veoma značajan u nastavku sezone usled velikih kadrovskih problema koje imaju crno-beli. Vladimir Brodzianski je 210 centimetra visoki centar koji će po prvi put u karijeri igrati Evroligu.

Ima Partizan ove sezone nekoliko igrača koji su debitovali u Evroligi, pa ni Vladimir neće biti izuzetak. Ipak čini se da je 28-godišnji Slovak spreman za ovaj korak što je dokazao i igrajući za Bahčešehir od početka aktuelne sezone.

Ali šta tačno Brodzianski donosi Partizanu?

Pre svega odmor za Matijasa Lesora. Francuz ima najveću minutažu u timu, a koliko god bi on voleo da igra svaki sekund u Evroligi, nije realno da provodi 35 minuta u igri. Sa povredom Balše Koprivice i neizvesnim terminom povratka Alena Smailagića, dolazak još jednog centra je bio nužnost. Kada Matijas zna da ima rezervu na klupi moći će da igra sigurno i jaču odbranu i neće imati u glavi pritisak da mora da se čuva faulova.

Matijas Lesor
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sa druge strane Brodzianski je potpuno drugačiji tip centra od Lesora. Napad Partizana će tako dobiti na raznovrsnosti jer ne samo što Vladimir pokriva i pozicije četiri i pet već će crno-beli imati još jednog sasvim solidnog trojkaša. Vladimir je u prethodne dve sezone u Huventudu imao između 40 i 45 odsto šuta za tri poena. Nije to bio veliki uzorak jer je po meču šutirao dva do tri puta, ali dobro je znati da crno-beli imaju još jednu opciju sa kojom mogu da napadnu spolja. Ako se Brodzianskom otvori šut može da završi i kao u meču protiv Srbije minulog feburara kada je igrajući za Slovačku spakovao četiri trojke iz osam šuteva. Koliko je Slovak pouzdan šuter govori i podatak da kroz karijeru izvodi slobodna bacanja oko 80 odsto što je za centra odlično.

Ono što je najvažnije Partizanu Brodzianski donosi svežu krv, još jednog igrača u rotaciji. Donosi svoju želju da se pokaže na najvećoj sceni i od toga će sigurno obe strane profitirati. Čak i kada se desi povratak Smailagića Vladimir bi trebalo da ima svoju ulogu u timu posebno zbog mogućnosti da igra na dve pozicije, dok će broj mečeva sigurno biti toliki da će njegova pomoći biti nužna.

fiba.basketball

Brodizanski je karijeru počeo u Prievidzi iz svog istoimenog rodnog mesta. Bio je na koledžima Prat i TCU, da bi 2018. počeo da igra u Španiji za Obradoiro. Posle dve sezone tamo odlično se snašao u Huventudu gde je u obe sezone u proseku imao preko 10 poena u proseku, dok je ipak prilično brzo napustio Bahčešehir posle mesec i po aktuelne sezone.

Treba reći da je Tursku napustio pre svega da bi igrao Evroligu, ali i zbog toga što bi tamo teško iskazao sav potencijal jer u Bahčešehiru igra dosta „potrošača“ lopti i u toj ulozi je Brodzianski imao manje šuteva, manje poena i prosek mu je bio tek 5,7 poena na devet mečeva.