Čović: Zoran Savić je sve vreme vodio kampanju protiv Zvezde

Vesti 18. jan 202317:13 60 komentara
Starsport

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović obratio se medijima pred poslednji trening crveno-belih uoči puta u Kaunas, gde će osvajač ABA lige igrati vrlo važan duel Evrolige sa Žalgirisom.

„Potrebno je da se obratim da prekinemo ako je moguće harangu na Crvenu zvezdu. Za sve što ne valja kriva je Zvezda, a mi nemamo nikakav veliki problem. Tačno je da je napravljen propust, da smo kažnjeni, ali je to neodgovarajuća kazna – kazao je na startu obraćanja medijima Čović, koji je potom bez zadrške nastavio:

Povezano

„Pojedini mediji dozvoljavaju sebi da iznose laži. Imali smo konferenciju, upozoravali, ali pojedini mediji prave politizaciju od te priče i šire mržnju“.

Nastavio je Čović u sličnom tonu:

„Mi smo jedini klub koji je objavio svoje budžete, davani su tabelarno, okvirne plate igrača i menadžmenta. Te priče da su naše tabele ovakve i onakve…  Neka oni daju tabele. Neprekidno ti napadi idu prema Zvezdi, da se zapitate zašto glavni urednici ili medijatori puštaju idiotske komentare. Ako neko hoće da nas pobedi, neka dođe na teren“.

Čovič je potom govorio i o konkretnim imenima.

„Dali smo 15. jula prvu izjavu Evroligi, to se daje kvartalno, uz standardni formular, da li imate dugovanja i obaveze. Mi smo tada rekli da ne dugujemo ništa, računajući da imamo sporazume i da ćemo do jula završiti obaveze, takvo smo obaćanje imali. Potom se 15. septembra pojavio Volters preko „Elpa“ za obaveze od 14.900 evra. Potom, 22. septembra Holins sa 38.125 evra. To smo isplatili, a ostali smo u obavezi sa određenim igračima i trenerima. Tačnije, Radonjiću, obećali smo da ćemo isplatiti do kraja godine, a 242.500 evra smo rešili danas. Sve vreme se vodila kampanja protiv nas, to su proverene informacije, to je radio Zoran Savić, zvao je Nahbara, ako ne priznaju, znajte da lažu. Zvao je za Topića odmah u petak, pa onda ABA ligi i Vojinovića da preti, a onda se i Bokan interesovao“.

Starsport

Čović je pomenuo i „druge klubove“.

„Realnost je da 99 odsto klubova duguje pare. Da li su Real i Barselona prijavili gubitke? Mi ne dugujemo ništa i mislim da smo jedini klub koji to reguliše, da li ćemo nastaviti, videćemo“.

Nebojša Čović je potom imao i poruku za Evroligu u odnosu na Partizan.

„Kako to da Evroliga nikad nije kaznila Partizan za “Vučiću, p…..” ili za onaj transparent? Je li to fer plej. Šta radi Glikman? Zvezda mu se javila javno tražeći amnestiju i to nije ono što on priča u onom intervjuu, mi se kao klub obraćamo, hoćemo i direktan odgovor. Istina je da je CAS odbio naš zahtev, a nama je zabranjeno tri meseca. Šta je odluka, ima li prostora da krajem januara bude skinuta kazna za koju kaže da nema veze sa parama? Mi smo sve izmirili. Pravi se kampanja da je Zvezda loša da bi pokušali da daju licencu nekom drugom iako pričaju da nisu platili 500.000 evra, a jesu i oni i Valensija, a to se vraća jer nam Evroliga svima sada daje“.

Starsport

Predsednik crveno-belih je zatim dodao:

„Klubovi su nam javljali da su ih zvali, predlažu da nam oduzmu bodove, a niko nam nije odgovorio za Barselonu. Mi poštujemo standarde Evrolige, ne prikrivamo ništa, što se tiče prošlih vremena (2017. gde smo imali problem sa izmirenjem obaveza Radonjiću), Glikman kaže da su menadžeri krivi što su ga doveli “tamo”, on nije “onaj”, niti smo mi “tamo”, mi smo Zvezda sa svojom istorijom i reputaciju, sa prostora gde je košarka napravila velike doprinose“.

Govorio je Čović potom i o državnoj pomoći:

„Priča se o državnim parama, a košarke nema bez pomoći države, ovo nije komercijalni sport. Ono što smo mi i Partizan dobili je daleko manje od jednog fudbalskog stadiona. Po sezoni, 289 miliona dinara od države prosečno po sezoni. Dva i po mliona evra po sezoni. Bilo bi dobro da procenat učešća bude linearan sa prisustvom domaćih igrača. Nama je cilj da imamo što više domaćih igrača, a videćemo kad dođu sponzori koga će da juri. Gde je KSS, gde su selektori da nešto kažu, ali ne u Glikmanovom intervjuu gde on kaže “što ste ga doveli tamo”, šta to znači? Namera je bila da Kampaco ode odavde. Imali smo sastanak, ali sam ja bio bolestan, nešto je dogovoreno, ali se to promenilo. Nama je Aba značajna, isto kao Kup i domaća liga, zato pitam gde je KSS“.

Strasport

Čović je pomenuo i odluku CAS-a.

„Nećemo se žaliti pošto su članovi nezavisne komisije u CAS. Pokušali smo da suspendujemo odluku, da se dalje tužakamo, nema smisla. Hvala timu iz Švajcarske na korektnosti koju su imali prema Zvezde, naš menadžment radi izvanredan posao, ali uprava nije dugo plaćena, ja ovo ne radim za platu kao neki drugi“.

Vratio se potom predsednik Crvene zvezde na davanja države večitim rivalima, uz naglasak da pomoć „nije bila ravnopravna“.

„Mi smo za 11,5 sezona prihodovali 28 miliona evra od države, neka i oni pokažu tabele. Nismo ravnopravni, nama su mnoge stvari zabranjene“.

„Šteta koja je napravljena Zvezdi je velika, Polonara je bio dogovoren. Bertomeu je rekao dobru stvar u jednom intervjuu, pomenuo je senzibilitet. Ne znam kome bi bilo stalo da Kampaco ne igra Evroligu, nisu krivi ni menadžeri, ni klub. Napravili smo grešku, snosimo posledicu. A šta oni kažu za Barselonu? Pa, napravili smo grešku, kažnjen je sudija četiri utakmice i to nije prvi slučaj. Mi nećemo da učestvujemo u tome, pa mi smo napravili juniorski turnir sa Đordijem i Vladom Stankovićem. U Srbiji smeta uspeh. U Kupu će probati da nas pokradu, kao što je Savić pretio i jurio sudije prošle godine. Niš nije funkcionalan i da je ovo ozbiljan Savez, Kup bi bio u Areni, da to bude praznik košarke, a ne da neki tamo predsednici kmeče i kukaju kako pet godina ništa nisu osvojili“.

Starsport

Osvrnuo se Čović i na komentare na društvenim mrežama Majka Džejmsa, prvotimca francuskog Monaka.

„Koliki smo klub pokazali smo na utakmici sa Monakom ljubljenjem grba i sa 24 razlike. Neću da ulazim u polemiku sa Džejmsom, nije korektno prema Vildosi i ostalima, a možda će igrati nekad u Zvezdi“.

Vratio se još jednom Čović na Glikmana, uz Bodirogu čelnog čoveka u Evroligi.

„Nadam se sastanku sa Glikmanom. Da mu objasnim i plan za halu, uz korišćenje Arene jer ćemo igrati neke utakmice tamo“.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK