Da li će Partizanu biti dovoljan samo PAO, CZ se nada čudu

Vesti 29. mar 202321:33 64 komentara
Starsport

Ostala su još tri kola do kraja ligaškog dela Evrolige, u kojima će oba srpska predstavnika Partizan i Crvena zvezda imati šansu za plasman u Top 8.

Svakako su u povoljnijem položaju crno-beli, koji se trenutno nalaze unutar osam najboljih, pa su samim tim kovači sopstvene sudbine. Partizan do kraja redom dočekuje Real, gostuje Monaku i dočekuje Panatinaikos, i računica je prilično jasna – sa dve pobede crno-beli su u četvrtfinalu.

povezano

Ima ekipa Željka Obradovića (17-14) jake adute u vidu boljeg skora u međsobnim duelima sa prva tri pratioca, Baskonijom koja je osma, Žalgirisom koji je deveti (oba 16-15) i Anadolu Efesom (15-16). Posebno su ti aduti jaki jer i u slučaju nekog trougla ili četvorougla, Partizan ima čak pet pobeda u šest duela protiv ovih ekipa, tako da je bezbedan u svakoj varijanti.

Međutim, Partizan mora da bude oprezan. Sva je prilika da samo pobeda nad Panatinaikosom u Areni neće biti dovoljna, jer Žalgiris i Baskonija imaju realne izglede da ostvare sve tri pobede. Žalgiris redom dočekuje Valensiju, Makabi i gostuje na kraju Bajernu. Dok Baskijci dočekuju Fenerbahče, Asvel i na kraju gostuju Olimpijakosu. Dakle, crno-beli će morati da potraže trijumf nad Realom u petak i/ili pobedu nad Monakom na strani u narednom kolu. Pride, treba napomenuti da se Real bori za prvu poziciju na kraju ligaškog dela, koja donosi izbegavanje Barselone i Olimpijakosa u polufinalu Fajnal Fora, dok se Monako (20-11) bori sa Fenerbahčeom (18-12) za poziciju broj četiri, koja znači prednost domaćeg terena u plej-ofu. Takođe, Monako i dalje može da se bori za jednu od prve tri pozicije, koje mu beže samo pobedu.

povezano

Crvena zvezda je pobedom ostala, makar teoretski u trci za mesto u Top 8. Pošteno je reći da su te šanse uglavnom samo u domenu teorije. Jer Zvezda ima 14-17 i može eventualno da dosegne sedmu ili osmu poziciju. To podrazumeva sve tri pobede do kraja (Asvel u gostima, Olimpijakos i Fenerbahče kod kuće), ali i da se značajno poklope drugi rezultati. Od ekipa koje su ispred nje, Zvezda ima pozitivan međusobni skor sa Partizanom, Anadolu Efesom i sa Valensijom sa kojom je sada poravnata. Ali nevolja je što samo protiv Valensije ima dve pobede, a protiv svih ostalih po jednu. Ima i protiv Žalgirisa i Baskonije, ali je izgubila većom razlikom nego što je slavila.

S obzirom da su tri kola ostala, ima još mnogo kombinacija, ali već sada je jasno da Zvezdu samo jedan krug koji uključuje i Partizan može da izbaci ispred crno-belih. To bi bio onaj koji uključuje Valensiju, a on je najmanje realan. Svi ostali, koji bi uključivali Baskoniju, Žalgiris ili Efes favorizovali bi Partizan. Ali ta tri kruga bi odvela i Partizan (kao sedmi) i Zvezdu (osma) u Top 8.

Međutim, ako Partizan ostvari samo pobedu protiv Panatinaikosa, za Zvezdu se stvar prilično usložnjava. U krugu sa Baskonijom i Žalgirisom Zvezda otpada. U krugu sa Baskonijom i Efesom Zvezda takođe otpada, kao i u krugu sa Žalgirisom i Anadolu Efesom. Uključivanje milanske Olimpije nikako nije dobro za Zvezdu jer ima oba poraza od milanskog tima. Dakle, ako Partizan ostvari tu jednu pobedu protiv Panatinaikosa, Zvezda može da se nada plasmanu u Top 8 ako izbegava krugove, a to će značiti da ima obavezno pobedu više od Žalgirisa i da eventualno bude poravnata samo sa Efesom. To faktički znači da Efes može da dobiju jednu utakmicu, a Baskonija, a Žalgiris nijednu.

Postoji ipak jedna varijanta koja bi Zvezdu u krugu sa Žalgirisom ipak odvela u Top 8. To znači da u krug uđe i Valensija, kojoj predstoji meč u Kaunasu. Trenutno u tom krugu Zvezda ima tri pobede, a Žalgiris dve, pa bi pobeda Valensije u Kaunasu, a da dođe do kruga, bila za Zvezdu kapitalna. To bi podrazumevalo samo jednu pobedu Žalgirisa, jednu pobedu Efesa i nijednu pobedu Baskonije.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Euroleague Nova Evroliga
Promo

Komentari (64)

Vidi sve komentare