Ilievski za SK: Opraštam se sa velikom dozom gorčine

ABA League 23. maj 202413:20 0 komentara
Foto: Ales Fevzer

Košarkaši Cedevita Olimpije privode kraju sezonu u kojoj ne mogu da budu zadovoljni ostvarenim. Šampion Slovenije je ostao bez plasmana u polufinale plej-ofa ABA lige, bio je daleko od nokaut faze Evrokupa. Cedevita Olimpija je osvojila trofej u Kupu Slovenije, igraće protiv Heliosa u finalnoj seriji šampionata, a velike promene za narednu sezonu su već spremne. Vladu Ilijevskog, sportskog direktora, zameniće Španac Čeču Mulero koji je proteklih 19 godina radio u Valensiji, dok će trenera Zorana Martiča zameniti bivši selektor Crne Gore, trener Monaka, Asvela, Galatasaraja…. Zvezdan Mitrović.

U opširnom intervjuu za kolege iz Sport Kluba u Sloveniji, Vlado Ilievski, sportski direktor Cedevita Olimpije je pričao o sezoni koja se polako bliži kraju.

“Šta je bio najveći problem Cedevite Olimpije u sezoni koja se bliži kraju? Problem je bio nedostatak ambicije. Bavimo se sportom, pa svi moramo biti takmičari. Vodilja bi morala da bude želja za pobedom, a ne smeštanje u zonu komfora. Kad ne ide, morate nešto da preuzmete. Angažujete novog trenera, novog sportskog direktora, četiri košarkaša… To je zadatak Uprave kluba. Da više neću biti sportski direktor saznao sam sedam dana pre nego što je imenovan moja naslednik. To je potpuno legitimno, ali ipak osećam knedlu u grlu. Uglavnom zato što je priča potpuno drugačija nego što izgleda spolja. Traže se krivci, traže se glave. Moja je prva pala. Još pre toga otišao je trener Simone Pjaniđani. Ali krenimo redom”, rekao je Ilievski, pa nastavio:

“Klubu sam se pridružio pre godinu dana. Dogovor sa spomenutim trenerom sklopljen je nekoliko nedelja ranije. Istovremeno, na popisu košarkaša sa važećim ugovorima bilo je jedanaest imena. Vrednost njihovih ugovora već je pokrila kompletan budžet. Trener na trogodišnjem ugovoru dobio je odrešene ruke da napravi ekipu po svom ukusu. Od spomenute jedanaestorice ostala su šestorica košarkaša, među kojima Edo Murić, koji je zbog povrede propustio kompletnu sezonu, te Zoran Dragić, koji je dobio odrešene ruke u pronalasku nove sredine, ali je i dalje bio u ekipi. Sezona je zamišljena kao prelazna.“.

Foto: Ales Fevzer

Ilievski je nastavio u dahu:

Da li bih predložio Pjaniđanija kao trenera? Ne. što? Iz razloga u koje ste se mogli uveriti tokom sezone. Istina je, Simone Pjaniđani je trener sa respektabilnom karijerom. Ali, najveće uspehe postigao je u klubovima sa visokim budžetima, što znači da je uvek mogao priuštiti gotove vrhunske košarkaše. No, filozofija Cedevite Olimpije i zapravo vizija ljubljanske košarke kao glavnog pogona košarke u Sloveniji je sasvim je drugačija. U vrlo kratkom vremenu postalo mi je jasno da Pjaniđani neće nastaviti sa idejom da razvija domaće košarkaše, gurajući ih u prvi plan. No, jako me zabrinula i vrlo skroman nivo pripremljenosti ekipe za sezonu. Da li je igrački kadar Cedevite Olimpije imao moj potpis? Jesam li ja bio sportski direktor koji kreira sportsku politiku kluba? Ne, nisam imao tu mogućnost. Možda će moj naslednik imati tu privilegiju. Ne znam. Nažalost, moj uticaj je bio minimalan. Pokušao sam svašta. Zalagao sam se za promene jer sam brzo shvatio da se sezona neće odvijati u dobrom smeru. Dolazak Klemena Prepeliča bila je moja prva samostalna odluka koju je klub potvrdio. Rekavši to, mogu reći da Pjaniđani nije bio za ovu ideju. Klemen je u Ljubljani dokazao svoju zrelost i kvalitet te pokazao zašto je nakon Luke Dončića najvažniji igrač u reprezentaciji. Podigao je i Cedevitu Olimpiju na viši nivouz, te na kraju pobedio Karla Markovića. S njim smo dobili pet od šest utakmica u ABA ligi, ali nažalost nastavili negativan trend u Evropi, iako su porazi bili tesni. Klemen je podigao ekipu. Nažalost, nakon toga ga nismo zadržali, iako sam insistirao na tome i znam da bi ostao za puno manji iznos nego što je tada dobio u Turskoj. No uprava kluba smatrala je da je evropska sezona izgubljena pa nisu bili za produženje ugovora. I pre toga sam insistirao sam na osveženju ekipe. U Evropi praktično nema ekipe na najvišem nivou, koja tokom sezone ne osveći sastav tima.”.

Foto: Ales Fevzer

Na pitanje kakav je odnos imao sa trenerom Pjaniđanijem, Ilievski je rekao:

“Bez ikakve dileme ne onakav kakav bi trebalo da bude odnosno na relaciji sportski direktor – trener. Osećalo se i da trener sa čvrstim trogodišnjim ugovorom ima određenu moć”, pa nastavio:

“Skrenuo sam pažnju čelnicima kluba posle sramnog poraza od Zvezde da nastavak saradnje sa Pjaniđanijem ugrožava kompletnu sezonu i viziju kluba. Odgovora nije bilo, a zatim su ekipu desetkovale povrede, koje su se nizale kao na traci. Porazi su naravno uticali na samopouzdanje ekipe. Insistirao sam da se nešto mora preduzeti, a moja inicijativa koju sam pokrenuo kada smo imali dva poraza u Evrokupu, desila se kada smo bili na skoru 0-13”.

Ilievski je nastavio sa izlaganjem:

“Moj prvi izbor je bio Zmago Sagadin, ali nismo imali mogućnosti da to ostvarimo. U skladu sa finanijskim mogućnostima, dogovorili smo saradnju sa Zoranom Martičem i iskreno mu se zahvaljujem na tome, iako bih više vole da smo mogli da napravimo rez kakav je recimo napravila Budućnost iz Podgorice. Pored toga, Martič je pristao i na uslov da ne bira svoje saradnike, pa je u klubu ostao Andrea Turćeto, desna ruka Pjaniđanija. Imali smo budžetska ograničenja, s obzirom da nam je rečeno da se okrećemo štednji za narednu sezonu. Kada je Martič preuzeo ekipu, u tim se vratio Zoran Dragić, ali su usledili novi udarci. Otišli su Klemen Prepelič, Karlo Matković, kao i povređeni Amodu Šou. Nismo dobili zeleno svetlo za pojačanja iz inostranstva, ali smo uspeli da pronađemo idealno rešenje na tržištu u vidu Alena Omića.”, rekao je Ilievski, pa dodao:

Foto: Ales Fevzer

“Martič je bio trener šest meseci. Okolnosti nam nisu bile naklonjene, nismo imali vidljiv pomak u ABA ligi. U jednom momentu sam osetio da nemam podršku kao sportski direktor, razgovori na temu budućnosti kluba nisu doneli nikakve zaključke, pa sam shvatio, a zatim i video da su čelnici kluba tražili zamenu za mene. Krivo mi je jedino što mi to nije rečeno. Da li odgovornost snose i košarkaši? Iako je moj uticaj na sastavljanje ekipe bio minimalan, smatram da je većina igrača morala da pokaže više odlučnosti, ali je verovatno i to bila reakcija na niz poraza, povrede koje su nas pratile, atmosferu u klubu i komunikaciju sa prvim trenerom”.

Na pitanje da li kao sportski direktor oseća odgovornost za ostvareno u sezoni koja se bliži kraju i koju će Cedevita Olimpija zatvoriti finalnom serijom sa ekipom Heliosa, Ilievski je rekao:

“Posle ovakve sezone svi smo krivi. Ne bežim od toga. Da sam imao veći uticaj na sastavljanje i pripremu ekipe, ostavku bih podneo još u oktobru mesecu. Definitivno sam trebao biti glasniji i agresivniji jer sam video da stvari ne idu u dobrom smeru. Ali, trudio sam se da održim dobre linije na nivou kluba, dobro sam razumeo važnost poslovnog i sportskog aspekta kompletnog projekta. Kao sportista, prirodno sam dao prednost sportskom radu. Uvek sam tražio rešenja. Za neke predloge sam odbijen, a za druge nisam dobio pozitivan odgovor od košarkaša. Žao mi je što se opraštam sa velikom gorčinom. Moja iskrenost u ovom intervjuu proizlazi isključivo iz činjenice da je Olimpija moj klub, da je Ljubljana moj grad. Ovo je moja kuća. Žao mi je što klub, koji je dobro organizovan, nema pravu sportsku ambiciju.”, zaključio je Vlado Ilievski.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!