Ovo je Dožaijev dopis na koji je reagovala Crvena zvezda

ABA League 13. maj 202417:37 23 komentara
Milija Vojinović i Srđan Dožai; Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Nakon što se u javnosti pojavio dopis kojim se Košarkaški klub Crvena zvezda, u danu prvog meča finala ABA lige, obratio čelnicima ovog takmičenja, a u kome se obraća komesaru za suđenje Srđanu Dožaiju i navodi da ne može da garantuje bezbednost sudijama, Sport Klub je imao uvid i u dopis Dožaija poslat sportskom direktoru ABA lige Miliji Vojinoviću na koji se crveno-beli pozivaju.

CRVENA ZVEZDA: NE MOŽEMO DA GARANTUJEMO BEZBEDNOST SUDIJAMA

Pismo Srđana Dožaija Miliji Vojinoviću prenosimo u celosti i bez izmena:

„Poštovani gospodine Vojinović,

Molim da me zaštitite od neosnovanih navoda gosp. Nemanje Vasiljević, direktora KK Crvena zvezda Meridianbet koje je naveo u nekoliko dopisa direktoru D. Kmetović, Vama i meni osobno jer to sada prelazi u ‘mobbing’ i poziv na javni linč.

Podsećam Vas na njegove navode iz dopisa (dio) i dajem svoje odgovore.

Dopis od 06. 05. 2024. godine:

1. „Nadamo se da znate (posebno komesar Dožai) da je prethodnih dana BIVŠI komesar za suđenje ABA lige Kamnikar imao sastanke sa čelnikom jednog kluba u Opatiji. Mi znamo povod, dali znate i Vi?
ODGOVOR: Ne znam i ne interesira me.

2. Tvrdnja da je KK Partizan tražio da Kup Srbije sudi šest sudaca iz Slovenije.
ODGOVOR: Ne znam. I ne interesira me. Usput, kolega Milojković koji delegira suce u Srbiji u telefonskom razgovoru rekao mi je da to nije istina.

3. „Znate i da postoje ‘rani radovi’ i slika sudije Nedovića koji vatreno navija sa tribina za Partizan na jednoj utakmici Evrolige“.
ODGOVOR: Ne znam. Za ovu tvrdnju sudac Nedović kaže da nije istina. Ako KK Crvena zvezda Meridianbet ima dokaz o svojoj tvrdnji neka ga dostavi.

4. …“Kao što znate gde je rado letovao Javor godinama“.
ODGOVOR: Ne znam. I ne interesira me gdje tko ljetuje. Ako KK Crvena zvezda Meridianbet ima dokaz o zloupotrebi ljetovanja suca Javora (Damir ili Edo) neka ga dostavi.

Dalje u istom dopisu dostavljaju se informacije sa Euroleague utakmica za koju mi nemamo nadležnost. To su trebali dostaviti Euroleague uredu.

SK, Printscreen

Pa se dalje navodi da sudac Pukl nije kažnjen zato što jnije kao pravi sudac (u to vrijeme obaveza) podbacio loptu što ne odgovara istini jer je isti kažnjen. Pa da na utakmici KK Partizan – KK Igokea suci Koljenšić i Kardum nisu svirali niti odobnu grešku Zaku Ledey pri pogibeljnom startu na igraču Nikoli Tanasković što ne odgovara istini. Suci su sudili osobnu pogrešku igraču Ledey i nakon toga gledali IRS te isto potvrdili što nije bila točna odluka jer je trebalo dosuditi nesportsu pogrešku. Sudačka komisija je dala putem ABA liga Web stranice objašnjenje istog, a a prvom sucu je „uposren“ ritam delegiranja.

Partizan: Fizičko ugrožavanje dovešće do napuštanja parketa

Teodosićeva brza lopta ili Partizanova glad za trofejima

Čović pred finale: Navijači, ne nasedajte na provokacije

Partizan: Utvrđen bezbednosni protokol, derbi može da počne

Partizan plaća 20, Budućnost 11.5, Bokan 7.5 hiljada evra…

I tako se navodi još dosta stvari koje ne odgovaraju istini.

Što se tiče događaja u vesi Mateja Boltauzera, ukazujemo da će ABA Liga donijeti odgovarajuću odluku sukladno mjerodavnim propisima i u propisanom postupku, a po utvrđenju svih mjerodavnih okolnosti i činjenica što je i usmeno telefonski na njegov poziv rečeno predsjedniku KK Crvena zvezda Meridianbet g. Nebojši Čović.

Dopis od 11. 05. 2024. godine:

1. „Zašto se u svako delegiranja uključuje sportski direktor KK Partizan Zoran Savić i naručuje sudijske trojke za utakmice kluba koji predstavlja?“
ODGOVOR: NIJE ISTINA. Nikad Zoran Savić, s moje strane nije bio upoznat sa delegiranjem sudaca. Naprotiv KK predstavnici KK Crvena zvezda Meridianbet su tražili od mene da im kažem tko sudi ili kada će biti delegiranje!

2. Slučajni ili ne, imena „poželjnih“ su uvek ista i na identičan način „dele pravdu“ na važnim utakmicama!
ODGOVOR: NIJE ISTINA! Upravo sam ja stupajući na dužnost Komesara za delegiranje uveo maksimalni broj nominacija pojedinog suca klubu (kući-van) i tablicu sa statistikom svih klubova svake godine dostavljam Skupštini ABA lige.

3. …Damir Javor uradio na trećoj polufinalnoj utakmici ABA lige između KK Partizan i KK Budućnost (isključenje Ferella)…
ODGOVOR: NIJE ISTINA! Sudac Hordov dosudijo je igraču Ferellu tehničku pogrešku, a s obzirom da je isti igrač već imao nesportsku pogrešku shodno Službenim košarkaškim pravilima to je isključujuća pogreška!

4. „KK Crvena zvezda Meridianbet dobro zna i kakva je konekcija Zorana Savića i Srđana Dožaiija još iz splitskih dana! I kako je došao u poziciju da višegodišnje prijateljstvo koristi da direktno utiče na izbor sudija koji je po svemu što smo videli katastrofalan za ligu – i nameran i odličan za jedan klub“!
ODGOVOR: NIJE ISTINA! Ovo je uvreda za ljudski um. Ali kad ga/ih interesira, onda ću mu/im kazati. U mojim splitskim danima imao samo 18 godina. Jednu godinu proveo sam u ondašnjoj vojsci kao regrut. Niti se ne sjećam koliko je tično Zoran Savić igrao za splitski klub. Mislim 2 sezone, a treću su svi igrači srpske nacionalnosti napustili klub (izuzev pok. Z. Sretenović). Niti sam se družio sa njim. Viđao ga povremeno jesam. Samo da se zna u to vrijeme puno bolji odnosi imao sam sa tadašnjim trenerom gospo. Božidarem Maljković i igračima Duškom Ivanović pok Zoranom Sretenović. Ali nitko od njih mi nikad nije bio prijatelj. Poznanici sa splitskih Gripa da. I ponosan sam što ih sve znam.

Žalosno je kada vam se moram na ovakav način obraćati na navedene neistine i laži.

SK, Printscreen

5. „Kada se već pozivate na pravilnike, KK Crvena zvezda Meridaianbet zahteva i odgovor šta je sportski direktor KK Partizan Zoran Savić radio u sudačkoj svlačionici u petak uveče, kako je moguće da ustaje iz svog restriktivnog prostora i ulazi praktično na teren i vrši pritisak na sudiju Tomislava Hordova?
ODGOVOR: NEISTINA. Po izjavama sudaca, Zoran Savić nije bio u sudačkoj svlačionici shodno Vašim navodima. Za ulazak neovlašteni u teren Zoran Savić, na zahtjev sudaca udaljen je iz dvorane.

Slijedom iznad navedenog:

Ne pogodujem ja slovenskim (kao niti bilo kojim drugim) sucima nego su oni svoju kvalitetu dokazali svojom višegodišnjom uspješnom sudačkom karijerom kako u svojoj državi, tako i u ABA Ligi, FIBA te Euroleague natjecanjima sudivši najznačajnije utakmice svih najvažnijih natjecanja pa tako i danas na ECA listi imamo 18 sudaca iz regije od kojih je 9 sudilo upravo završeni Euroleague play-off. Dva mlada suca dobili su poziv za završnicu juniorskog Euroleague ANGT turnira u Berlinu, a realno je očekivati i da 2-3 naša suca sude Euroleague F4 u Berlinu.

U svome 55. godišnjem životu, više puta sam sjeo i popio kavu sa g. N. Čović i g. D. Bokan i još ponekim klupskim zvaničnicima drugih klubova nego sa spomenutim g. Z. Savić. Zato svoje „ratove“ ne vodite preko mojih leđa!

Ovo što se u posljednje vrijeme radi u stilu „tisuću puta izrečena laž postatiće istina“ što se mene osobno tiče sigurno neću dopustiti.

Ukoliko klub(ovi) smatraju da loše ili krivo radim uvijek me možete smijeniti putem Sportskog direktora i Skupštine ABA Liga j.t.d. Od prvog dana stupanja na ovu časnu dužnost. Nemam problema s tim. Ali neće me nitko niti vrijeđati niti klevetati teorijama zavjere i lažima. Nemam problema niti s tim da se ukinu nominacije za prve tri finalne utakmice i odrede novi suci. Jer kako nekolicina predsjednika klubova, hvala Bogu u manjoj mjeri kažu „mi (dotični klub) smo
vlasnici Lige i mi ćemo sve mijenjati“ stavljajući u podređen položaj one druge suvlasnike (ukupno jedanaest klubova suvlasnika – svaki 9,09% ukupnog vlasništva).

I da ne bude zabune, i g. Savić nekoliko puta je tijekom natjecateljske sezone bio ogorčen delegiranjem pojedinih sudaca njegovom klubu. Kao i jučerašnjim delegiranjem pojedinaca. Zanimljivo je da su oba kluba dobili informacije unutar sat-dva vremena od kada su postavljene na eABA platformu. Nažalost, živimo u društvu (regija) gdje se više obraća pažnja tko sudi nego tko igra. I gdje se svaka sudačka pogreška smatra lopovlukom dok se igračke, trenerske
pa i predsjedničke zanemaruju.

SK, Printscreen

Poruka klubovima koji u posljednje vrijeme šalju dopise. Komesar za delegiranje sudaca i Sudačka komisija nisu nikada skrivali istinu i niti će je skrivati. Bila sudačka odluka dobra ili ne. Zato, gospodo, nemojte se skrivati iza potpisa svojih klupskih djelatnika već izađite i otvoreno svojim punim imenom i prezimenom i funkcijom prve osobe klubova upoznajte i ABA Liga j.t.d., državne organe i javnost sa svojim informacijama i dokazima. Počevši od mene prvog pa nadalje svakog suca ponaosob. Ja s tim nemam problema. Ali ponavljam, S tim
da za izričeno svako ponaosob mora biti svjestan svoje odgovornosti, osobito imajući u vidu odredbe Krivičnog zakonika (Kaznenog zakona) o uvredi i kleveti!

I za kraj kratko izvješće o nominacijama prve tri utakmice finalne serije.

Pošto po byLawsima nema mogućnosti izuzeća, a radi se o našim najkvalitetnijim sucima, suci su delegirani shodno postojećim Pravilnicima ABA Liga j.t.d.

Napominjem Vam da sam delegiranje napravio na način da sude najbolji ABA Liga suci i da nemam pravo niti jednom sucu pojedincu uskratiti da sudi finalnu seriju, a koji je to svojim suđenjem tijekom sezone 2023/24 zaslužio.

Shodno navedenom da bih se sve neopravdane tenzije s bilo koje strane smanjile na najmanju moguću mjeru, delegiranje sudaca za prve tri utakmice finalne serije play-offa napravio sam na slijedeći način:

1. Svi delegirani suci su Euroleague suci s Liste ABA lige,
2. Prvi suci svake utakmice su naši najiskusniji suci koji pretendiraju za Euroleague F4,
3. Na svakoj od prve tri utakmice sude po dva suca koji su ove sezone sudili Euroleague play-off i
4. Svaku utakmicu sudi po jedan sudac iz pojedine države.

Ovakav način komunikacije (zvanje, slanje poruka i mailova izazivanje nezadovoljstva delegiranjem i „prijetnje“ smjenom bilo kojeg člana Sportskog dijela ABA Liga j.t.d.) smatram neprofesionalnim i pokušaj miješanja u rad Komesara za delegiranje sudaca što predstavnici klubova ne bi smjeli raditi.

Sve odluke Skupštine ABA Liga j.t.d. provodim profesionalno, otvoreno i transparentno i stoga mi je dužnost i obveza Vas kao Sportskog direktora ABA Liga j.t.d. upoznati s bilo kojim pokušajem kršenja byLawsa i Pravilnika ABA Liga j.t.d.

U ovome trenutku pred početak finalne serije potrebno nam je smirivanje svih tenzija s bilo koje strane i da klub koji bude najbolji na terenu zasluži titulu prvaka ABA Lige u sezoni 2023/24!

S poštovanjem, Srđan Dožai“.

SK, Printscreen

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare