Dubai, ABA i Evroliga – vrteška čiji ishod čekamo

Džeol Bolomboj
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bio je i ostao ozbiljan u nameri da stigne do Evrolige i ABA lige, a sada je to više pitanje „kada“ nego „ako“.

Prvobitna ponuda za ABA ligu bila je tri miliona za dve godine, a sada je ugovor u ponudi produžen – 4,5 miliona za tri godine. Odgovor od regionalnog takmičenja u Dubaiju očekuju do kraja februara, do kada bi trebalo da se održi (zasad još nezakazana) sednica Skupštine ABA lige. Potrebno je da se odluka usvoji jednoglasno.

Pročitajte i:

Dubai ima dugoročne ciljeve – u slučaju da postane učesnik ABA lige, postoji mogućnost i generalnog sponzorstva takmičenja, i daljih finansijskih injekcija koje bi, nadaju se klubovi, mogle da obezbede još veću stabilnost takmičenja.

Ono što navijače u regionu najviše zanima jeste: kako će izgledati Evroliga sledeće sezone? Ono što je sigurno jeste da će igrati 12 učesnika sa A licencom, tj. izvesno je da nema povratka CSKA i ostalih ruskih klubova. Ako ne prođu među osam najboljih, nisu sigurni ni Monako i Virtus, Alba nema ugovor, Valensija takođe nije sigurna, čekaće se i ishod Evrokupa, a svoje mesto traže i Partizan i Crvena zvezda. Rečju – još se malo toga zna.

Moguće je da Dubai već od sledeće sezone zaigra u Evroligi, ali u sklopu posebnog dogovora (pregovori su u toku) sa Evroligom – tada bi klub iz UAE najverovatnije dobio višegodišnji ugovor, i to ne bi uticalo na jedno mesto ABA lige u EL, tj. na dogovore ABA i EL. Osim, naravno, činjenice da bi Dubai zauzeo jedno mesto, ali videćemo i koliko su realne priče o daljem proširenju elitnog takmičenja na 20 klubova…

Na osnovu svih aktivnosti koje preuzimaju čelnici Dubaija, ostaje utisak da nije pitanje da li će, nego kada Dubai postati učesnik ABA i Evrolige. Ipak, treba sačekati odluke čelnika oba takmičenja, te videti koja će biti dinamika uključivanja finanijski moćnog giganta iz Ujedinjenjenih Arapskih Emirata u evropske vode.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare