Vojinović za SK: Želimo da šampiona ABA dobijemo na terenu

ABA League 3. jun 202320:15 23 komentara
ABA/Dragana Stjepanović

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović je u razgovoru za Sport Klub, naglasio da je spreman na dijalog, da se nada da je kompromis moguć povodom preklapanja finala ABA lige i KLS.

KLS je objavio termine plej-ofa šampionata Srbije u košarci, a nedugo zatim se oglasila Crvena zvezda koja je u saopštenju naglasila da će prvo igrati završnicu šampionata Srbije, a tek posle toga, eventualno i završnicu ABA lige.

Dva dana kasnije ABA liga je saoštila termine finalne serije, koji se poklapaju sa terminima plej-ofa u KLS. Istovremeno se oglasila Zvezda koja je naglasila da neće igrati finalnu seriju ABA lige, da smatra da nije korektno da se šampion regionalnog takmičenja dobije izvan terena.

S tim u vezi, kontaktirali smo sportskog direktora ABA lige, Miliju Vojinovića, koji je u razgovoru za Sport Klub naglasio da je kao i uvek spreman na dijalog, da se nada kompromisu, te da se nada da će šampion ABA lige biti dobijen na terenu i da će finalna serija biti kruna sezone:

„Nažalost, kao što je poznato, poklapanje termina ABA lige sa nacionalnim šampionatima nije ništa novo. Najbolji aktuelni primer je Cedevita Olimpija koja će između druge utakmice i majstorice polufinala sa Partizanom, odigrati dve utakmice finala plej-ofa slovenačkog šampionata. Klubovi iz Hrvatske cele sezone uporedo igraju domaći šampionat i ABA ligu, što jasno donosi velike izazove za kalendar. Ipak, sve te izazove, ali i izazove koji donose obaveze naših klubove u evropskim takmičenjima, rešavali smo i rešavamo kroz stalnu i intenzivnu komunikaciju, u interesu klubova i naravno interesa ABA lige. Ne bih sada ulazio u odluku organa KLS i zbog čega su, preko noći, promenili odluku da se plej-of igra pre, umesto kao što je prevashodno bilo odlučeno, posle završnice ABA lige. Ali, to je njihova interna odluka, koja nije komunicirana sa mnom, već sam za nju saznao iz medija. Bez obzira, u meni, kao sportskom direktoru ABA lige, zaduženom za kalendar, ukoliko se utakmice plej-ofa poklope na isti dan, sigurno će imati sagovornika u želji da nađemo najbolje moguće rešenje, u opštem interesu, štiteći integritet oba takmičenja. A, tu sigurno nema prostora za bili kakva uslovljavanja i jednostrane odluke.

ABA/Dragana Stjepanović

Što se tiče odlaganja utakmica četvrtfinala plej-ofa između Partizana i SC Derbija, kao što sam takođe istakao u pomenutom odgovoru Crvenoj zvezdi, tu odluku sam doneo na praksi koja postoji dugi niz godina kao i na Skupštinama često iznetom stavovima klubova da kada god je to moguće i opravdano, izađemo u susret našim predstavnicima u evropskim takmičenjima i tako im pomognemo da ostvare što bolji rezultat.

U sezoni 2015/16 pauza između polufinala i finala plej-ofa ABA lige bila je 36 dana. U tom periodu Crvena zvezda je odigrala tri utakmice Top 16 faze i četvrtfinalnu seriju Evrolige.

Crveno-beli su 22. marta završili polufinalnu seriju protiv Cedevite, a borbu za titulu sa Megom počeli su 28. aprila.

Pauza u KLS je trajala od 26. marta do 7. maja
Pauza između poslednjeg meča u ABA ligi Partizana i početka četvrtfinalne serije protiv SC Derbija bila je 24 dana

U svakom slučaju, bez obzira na stav Crvene zvezde nadam se da ćemo, kao i do sada, uspeti da nađemo najbolje rešenje i šampiona ABA lige dobijemo na terenu. Kao i da će finale, kao i što treba, biti kruna sezone. A, sa tim u vezi da sačekamo i odluku po pitanju drugog finaliste. Ono što je sigurno, kao i u svim slučajevima do sada štitiću integritet i interese ABA lige.“, zaključio je Milija Vojinović.