Berić: Bilo bi suludo da se ne plasiramo na Evrobasket

U Minhenu, u sedištu FIBA, obavljen je žreb kvalifikacija za EP 2025, koji je reprezentaciju Srbije svrstao u grupu G sa selekcijama Finske, Gruzije i Danske. Naime, iduća kontinentalna smotra biće održana od 27. avgusta do 14. septembra 2025. godine na Kipru, u Finskoj, Poljskoj i Letoniji i svakako, očekuje se da će se Orlovi naći među 24 učesnika.

Optmimizam ne krije i nekadašnji proslavljeni reprezentativac Miroslav Berić, koji je sa nacionalnim timom osvojio čak tri zlatne medalje (EP 1995, 1997. i SP 1998.) i srebro na OI 1996. godine.

Povezane vesti

„Poznata je floskula „svi igraju košarku“. Možemo i u ovom slučaju da je primenimo, ali uz sav respekt prema rivalima, smatram da je Srbija favorit te grupe. Bilo bi suludo da se ne plasiramo na EP. Ne bih to ni dovodio u pitanje, očekujem da budemo pobednici grupe“, jasan je Miroslav Berić, sjajni krilni bek i košgeter, koji je blistao devedesetih i u dresu Partizana i mnogih stranih klubova.

Berić ističe da je realno da Srbija bude najbolja u kvalifikacionoj konkurenciji, pogotovo što će selektor ubuduće imati na raspolaganju veći broj igrača.

„Posle nedavnog postizanja dogovora između FIBA i ULEB oko kalendara takmičenja moći će da se odazovu naši reprezentativci koji igraju u Evroligi, što značajno olakšava posao. Bez obzira što i dalje tokom klupske sezone neće moći u reprezentaciji da igraju NBA igrači, ali zato ćemo imati evroligaške asove i najbolje iz ABA i domaće lige, koji će biti kadri da ispune cilj“.

A o protivnicima reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za EP 2025. Berić dodaje: 

„Finska je jedan od domaćina EP i ima određen kvalitet i svakako zaslužuje poštovanje. Zatim, možemo da se setimo i poraza od Gruzije od pre tri godine u kvalifikacijama za EP, kada nismo bili u najjačem sastavu. Verovatno će u timu Gruzije biti i Tornike Šengelija i Giorgi Šermadini, njihovi asovi na zalasku karijere, koji igraju u Evropi i uvek se odazivaju selektoru. Sve to stoji i ne možemo da kažemo da su prelak protivnik, ali opet, kvalitet je na našoj strani. A Danska je mnogima nepoznanica, pa i meni, ali to samo govori da smo favoriti u odnosu na Dance“.

Print screen

Svakako, do evropskih kvalifikacija ima još mnogo vremena, sada je u fokusu predstojeće Svetsko prvenstvo, a Miroslav Berić iznosi zanimljiva očekivanja.

„Očekujem da na SP budemo konkurentni, da se predstavimo u što boljem izdanju. Ne ubrajaju nas u najjuži krug favorita za titulu prvaka, ali to sve može u trenutku da se promeni. Mogu lako da se sklope kockice u našu korist. Realno, imamo tim koji može da se suprotstavi svakom protivniku. Znamo da SAD dolazi sa B sastavom, da i Francuzima nedostaju najbolji igrači, da će Španci, kao i prošle godine, igrati sa podmlađenim timom. Tako da niko nije nepobediv… Mnogi su nas unapred prežalili, što može da bude dobro, mogu to naši momci da iskoriste“, poručio je Mića Berić, legenda Partizana i reprezentacije bivše Jugoslavije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare