EP (U16): Srbija poslala Hrvatsku u diviziju B

Eurobasket 20. avg 202218:46 2 komentara
fiba.basketball

Košarkaši Srbije, momci do 16 godine, uspeli su posle velike borbe i neizvesne završnice da pobede Hrvatsku sa 70:63, osvojili su 13. mesto, obezbedili su opstanak u diviziji A, dok je Hrvatska, zajedno sa selekcijama Danske i Holandije seli u divziju B.

Najefikasniji u sastavu Srbije, bili su Miroslav Bogdanović sa 16, Almir Asani sa 15 i Savo Drezgić sa 14 poena. Kod Hrvatske, raspoloženi za igru u napadu, bili su Ivan Jurić sa 15, Vito Perković sa 13 i Dino Subašić sa 11 poena.

fiba.basketball

Hrvatska je bila bolji rival tokom prvog poluvremena. Umešno je kažnjavala sve greške u odbrani Srbije, a bilo ih je mnogo, pa je posle prve deonice vodila sa 19:13, a na kraju druge sa 40:37.

Na osnovu viđenog u prvom poluvremenu, bilo je jasno da će Srbija morati da odigra daleko agresivnije u odbrani, da će morati da uspostavi kontrolu reketa, ako želi pobedu, ako želi opstanak u diviziji A.

fiba.basketball

Usledio je rat nereva, mnogo grešaka na obe strane i preokret Srbije, koja je uoči poslednjeg kvartala vodila sa 53:50. Izabranici Aleksandra Glišića su pobegli na 60:52, ali je Hrvatska brzo stigla do 59:60.

Greške su se nizale na obe strane, kao na traci, pa je bilo jasno da će do pobede stići srećnija ekipa, odnosno selekcija koja napravi manje grešaka u završnih pet minuta. Na dva minuta pre kraja, posle ofanzivnog skoka, Savo Drezgić je pogodio trojku za 65:61, Hrvatska je izgubila loptu, a Almir Asani pogodio trojku za pobedu.