Paspalj: Potreban nam je stranac u reprezentaciji!

Eurobasket 8. avg 20228:26 94 komentara
Starsport

Žarko Paspalj, nekadašnji košarkaški as i kapiten nacionalnog tima, nije zadovoljan trenutnom situacijom u kojoj se nalazi reprezentacija Srbije.

U poslednjih 15 godina Srbija je osvojila četiri medalje na velikim takmičenjima i sve su bile srebrne. Trenutno je neizvestan plasman na Svetsko prvenstvo, jer je Srbija na petoj poziciji od šest ekipa u novoformiranoj kvalifikacionoj grupi za nacionalni šampionat.

povezane vesti

„Stvari nisu dobre već neko vreme, a Dušan Ivković je o problemima govorio pre 15 godina. Način na koji smo mi radili više ne postoji. Mi smo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo“, istakao je Paspalj.

Legendarni as je podsetio na neuspehe u poslednje vreme.

Nismo otišli na Olimpijske igre u Tokiju. Sada je pod velikim upitnikom odlazak na naredno Svetsko prvenstvo, a plašim se da će biti veoma teško da budemo i na Olimpijskim igrama u Parizu. Ništa se ne dešava preko noći“, kaže Paspalj.

Kao dugoročno rešenje Paspalj vidi angažovanje stranca u nacionalnom timu.

Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da naprvi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije“.

Paspalj je rekao da je dovoljno da se pogleda stanje u okruženju.

Imate sjajan primer u Sloveniji, koja je došla do istorijskih rezultata uz pomoć stranaca. Situacija je ozbiljna i mora što pre da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem dece za košarku u Srbiji“, zaključio je Paspalj.