Sedlaček: Pre četiri godine smo ovakve utakmice gubili…

Eurobasket 27. feb 20249:54 2 komentara

Košarkaška reprezentacija Srbije uspela je u ponedeljak da pobedi Gruziju u Tbilisiju i napravi veliki korak ka Evropskom prvenstvu koje se održava 2025. godine. Posle utakmice, u studiju Sport kluba duel je analizirao proslavljeni košarkaški skaut i trener Marin Sedlaček.

Utakmica Gruzija – Srbija na programu je bila od 18.00 časova u ponedeljak, a direktan prenos mogli ste da pratite na kanalu Sport klub 1, SBB mreži i EON platformi.

Srbija je u Tbilisiju savladala Gruziju rezultatom 76:63 i stigla do druge pobede u kvalifikacionoj G grupi. Sa druge strane, ekipa koju vodi Aleksandar Džikić nalazi se u teškoj poziciji, budući da je i u prvom kolu doživela poraz. Posle iznenađenja – Gruziju je savladala Danska. Srbija je na prvom mestu grupe sa skorom 2-0, dok je Gruzija jedina selekcija bez pobede.

Posle utakmice:

“Utakmicu je definitivno odlučio pristup Srbije. Ako bismo uporedili utakmice sa Finskom i Gruzijom, videli bismo da je Srbija na sličnom poenterskom učinku. U Beogradu smo imali Aleksu Avramovića, junaka preokreta, ali ovde nismo bili u minusu. Sve vreme smo kontrolisali rezultat, iako razlika jeste padala u nekim trenucima. Jedini loš period igre smo imali tokom poslednja četiri i po minuta prvog poluvremena, kada u celom tom periodu nismo dali koš, a loše smo šutirali i slobodna bacanja. Međutim, veći problem su bili napadi koje smo rešavali nepotrebnim šutevma za tri poena. U trećem periodu Gruzija je opet smanjima razliku, ali se videlo da, kada Srbija pojača tempo i zaigra agresivnije, gruzijska selekcija nema rešenje”, rekao je Marin Sedlaček u razgovoru sa Aleksandrom Radivojević.

Treba dobiti i ovakvog protivnika. Pre četiri godine smo u ‘prozorima’ gubili i od ovakvih ekipa – od Švajcarske, Austriju smo pobedili poslednjim šutem koji je tada i proslavio Aleksu Avramovića. Tada je prvi put pokazao vrednost i potencijal koju ima. Ova ekipa ima hemiju, ima čvrstinu, trenutno ima jezgro od šestorice igrača koji su bili na Svetskom prvenstvu i ima ogromno povrerenje. Ta hemija se ne zasniva na tome da se samo volimo, već i verujemo”, izjavio je stručni konsultant Sport kluba.

Posle puta u Tbilisi, sledeći put ćemo srpske reprezentativce u kvalifikacijama za Evrobasket gledati tek za devet meseci! Srbija u kvalifikacijama naredne utakmice igra tek u novembarskom „prozoru“. U trećem kolu Srbiji će rival biti Danska u gostima (21.11), a potom isti rival dolazi u Beograd 24.11. Međutim, Srbiju pre toga očekuje nastup na Olimpijskim igrama, kao i pripremni turniri pre tog takmičenja.

U drugoj utakmici koja se igrala u G grupi u poenedeljak, videli smo novi veliki preokret, ali ipak pobedu favorita. Fisnka je posle zaostatka od 16 poena ipak pobedila Dansku i sjajnog Ifea Lundberga. Poraz Danske predstavlja dobru vest za Gruziju, koja ipak ima kakve-takve šanse da se plasira na Evrobasket.

Marin Sedlaček
Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare