Španija, Slovenija, Izrael i Ukrajina na EP

fiba.basketball

Košarkaške reprezentacije Španije, Slovenije, Izraela i Ukrajine pobedama u mečevima četvrtog kola kvalifikacija obezbedile su plasman Evropsko prvenstvo 2022.

Španija je u grupi A u ‘balonu’ u Valensiji deklasirala Rumuniju 94:41 i sa učinkom 2-2 overila mesto na EP i pre poslednjeg, februarskog, ‘prozora’.

Furiju su do trijumfa predvodili Dario Brizuela sa 17 poena i 5 asistencija, Tajson Peres je dodao 12, a Kino Kolom i Džonatan Bareiro po 11. U četvrtom porazu Rumuna Lukas Tohatan je zabeležio 13 poena.

Izrael je u istoj grupi savladao Poljsku 78:72 i sa maksimalnim učinkom obezbedio mesto na kontinentalnom šampionatu.

Džejk Koen je bio najefikasniji sa 14 poena, Gal Mekel je dodao 12, dok je Tamir Blat imao 3 poena, 4 skoka i 8 asistencija. Kod Poljaka, koji imaju skor 2-2, Mateuš Ponitka je bio najbolji sa 23 poena, a Mihal Sokolovski je upisao 15.

Selekcija Ukrajine je u grupi F u dvorani ‘Stožice’ u Ljubljani bila bolja od Austrije 70:67, a njihovim trijumfom mesto na Evrobasketu potvrdila je i selekcija Slovenije.

U drugom trijumfu Ukrajinaca istakli su se Oleksandar Mišula sa 20 i Denis Lukašov sa 14 poena. U austrijskom timu, koji još nema pobedu, Benedikt Gutl je upisao 16, a Bogić Vujošević 15 poena.

Italija je u derbiju grupe B u Talinu pobedila Rusiju 70:66 i zadržala maksimalan učinak (3-0). Zbornaja ima 2-2, Estonija 2-2, a Severna Makedonija, čiji su mečevi zbog koronavirusa odloženi za februar, 0-2.

U trijumfu Azura blistao je Amedeo Tesitori sa 27 poena (11/16 za dva) i 9 skokova, Đampaolo Riči je postigao 12, a Marko Spisu 11. Jedini dvocifren kod Rusa bio je Andrej Voroncevič sa 11 poena, Pavel Antipov je dodao 9, a Jevgeni Baburin i Grigori Motovilov po 8.

Dan ranije vizu za Evrobasket obezbedili su Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Grčka.

Plasman na EP izboriće po tri najbolja tima iz svake grupe.