Miško: Neprihvatljiv predlog EL, igračima još 1,5 plata

Euroleague 3. apr 202015:49 > 15:51
Fakultet za sport/Ivica Veselinov

Miško Ražnatović, jedan od najpoznatijih evropskih košarkaških agenata, smatra da bi igrači i klubovi ravnopravno trebalo da podele teret prekida sezone zbog pandemije koronavirusa.

Ražnatović se saopštenjem preko svoje agencije Beobasket obratio javnosti i rekao da se problem mora rešiti u skladu sa principima jednakosti, pravde i poštenja.

Vlasnik agencije Beobasket naveo je da, za razliku od NBA kolektivnog ugovora, u evropskim ugovorima nema institucije “više sile“, a navodi i presedan pred Košarkaškim tribunalom (BAT) u kojem su troškove više sile podelili igrač i klub.

“Po mom mišljenju, situacija nije toliko komplikovana. Igrači su već zaradili sedam svojih plata i to je neporecivo. Sve dileme fokusirane su na preostale tri plate, dakle 30% njihovih zarada. Nezvanična preporuka Evrolige jeste da se plati 67% (tj, ono što je do sada zarađeno), a to definitivno nije prihvatljivo rešenje jer takav predlog stavlja sav teret i posledice na igrače“, navodi Ražnatović.

Dalje, agent dodaje da je neprihvatljivo objašnjeje da klubovi više ne zarađuju i da zato igrači neće biti plaćeni jer to znači da bi igrači ostali bez ikakve zarade, a to se ne može smatrati jednakošću i poštenjem.

“U skladu sa jedinom sličnom dosadašnjom odlukom BAT, siguran sam da će svi budući slučajevi biti rešeni tako da se teret podeli između igrača i kluba. Pošto govoriomo o 30% ugovora, to znači da će klubovi morati da isplate još jednu i po platu, tj. još 15% ugovora kao kompenzaciju. Nezvanična informacija jeste da će Unija igrača (ELPA) zahtevati 80%, što po mom mišljenju nije zadovoljavajuće“, objašnjava Ražnatović.

Za kraj, Ražnatović je naznačio da je sve navedeno njegovo mišljenje.