Kad opet igra Zvezda

Analize 3. dec 202211:45 22 komentara
Duško Ivanović
Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Crvena zvezda je trenutno u društvu Reala i Anadolu Efesa. Madriđani su u seriji od pet, a crveno-beli i aktuelni evropski šampion od četiri pobede u Evroligi. Došlo se do stadijuma da na momente izgleda i lako i da se podrazumeva, ali daleko je od toga.

Pročitajte još

Duško Ivanović je postepeno ubeđivao igrače šta sve mogu da urade ako ga slušaju, a sada im sve ide glatko i prirodno. Sve je manje praznih napada bez ideje, sve je manje momentalnih izmena usled grešaka, a sve više poena iz asistencija i sve više minuta agresivne i organizovane odbrane koja na kraju i pravi razliku.

Važne utakmice idu jedna za drugom, ali ova ekipa je za sada spremna za sva iskušenja. Pomaže i to što su sve vreme kod kuće, a do Nove godine će samo dva puta napuštati prestonicu. Protiv Virtusa ulazak u meč nije bio dobar, ali posle serije velikih pobeda to nije problem. Ekipa je puna samopouzdanja i rešena da takve probleme prevazilazi. Sada se već zna i ko kad igra i šta se od njega očekuje i sve je manje straha od grešaka. I sve više igrača pokreće mašinu koja melje protivnike.

Ognjen Dobrić
Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Ognjen Dobrić je uvek bio tu. I kao tinejdžer na tribinama koji go do pojasa peva dok ga grlo služi i kao neko ko uđe na minut da napravi faul i kao igrač za koga se svi pitaju zašto ne igra više. I kao neko ko čeka na kraju klupe da svi ispred njega pokažu šta imaju pa kad to nije dovoljno onda on uđe i reši derbije protiv Partizana i Budućnosti. I kao MVP finala ABA lige. I kao neko ko ne može nikako da pogodi šut za tri poena. Nervirao se i on i svi koji za njega navijaju. Možda je neko počeo da gubi i strpljenje, ali niko ko istinski voli Crvenu zvezdu nikada ne treba da odustane od Ognjena Dobrića jer on je jedan od njih, on je njihov brat. I pojaviće se uvek, kao što se pojavio protiv Virtusa, sa svim onim što zna u košarci. Možda je energetska kriza u Evropi, ali se Pionir u petak uveče napajao nuklearnom željom Dobrića da nadoknadi propušteno. Teren je bio premali za njega. I kako su svi samo bili srećni što ga vide takvog.

A imao je podršku stare garde. Stefan Marković je odigrao utakmicu toliko puta ispisanu u njegovoj košarkaškoj ličnoj karti. Dva poena, indeks 17. Rvanje sa višim igračima na preuzimanju, osam skokova, pet asistencija, dve ukradene lopte i zatrčavanje na koš posle promašaja Vildose. Kad je položio tu loptu u koš bilo je mnogo simbolike. Zvezda je u stanju da igra brzo i lepo, ali je tu i dalje element ratničkog. Tu je već neko da i promašaj pretvori u zlato.

U prvom poluvremenu je Luka Vildosa svojim trojkama držao Zvezdu u igri i na jednostavan način pobeđivao protivničku zonu. Protiv Virtusa je to važno, ne dozvoliti da vas uvuku u lavirint menjanja odbrane. Argentinac je to rešavao po kratkom postupku. Bentil se podsetio igre na niskom postu i izgleda da mu prija, Lazić je uz odličnu odbranu pogodio trojku za pravljenje razlike u trećoj četvrtini, Holand je pogodio dva važna šuta u prvom poluvremenu, Petrušev bio spreman da u kratkom roku da dobar doprinos.

A Luka Mitrović… Još jednom pokazao da je košarkaški akademik. Sve je veće uživanje gledati ovakvu Zvezdu. Ono što je Duško Ivanović napravio za manje od mesec dana se graniči sa nemogućim. Došlo je dotle da Nedović ne mora da se sekira zbog faulova, da može da se zavali na klupi i uživa. I da čeka neku novu utakmicu na kojoj će biti glavni. Moraće u nekom trenutku da dođe i vreme za poraz, ali ovo se već sada može nazvati složnom crveo-belom družinom. Za koje navijači jedva čekaju da ih ponovo gledaju.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare