Čović: Partizan i Zvezda treba da pričaju, Ostoja i ja nikad

Euroleague 20. apr 202412:54 44 komentara

Nebojša Čović tvrdio je tokom gostovanja na Sport Klubu, u najnovijoj epizodi podkasta "Večiti", da je u jednom trenutku postignut džentlmenski dogovor sa Ostojom Mijailovićem o smirivanju tenzija između dva kluba, ali da je predsednik Partizana odgovoran za to što je pokušaj propao.

ČOVIĆ NA SPORT KLUBU:

Čović o Lesoru: Pre dolaska u Partizan, rekao je Mišku…

„Dok se Duško brčkao, Dozet gledao igrače“ (VIDEO)

„Panter rekao da mu se ostaje u Zvezdi, nismo imali novca“

I to trajno, tvrdi prvi čovek crveno-belih.

„Zvezda nikada nije unosila koncept mržnje u rivalstvo s Partizanom, a imali smo priliku da čujemo da neki mrze Crvenu zvezdu od 2012. godine. Nikad se nismo bavili mržnjom, nikad nismo pravili – ni sa režiserima, ni bez režisera – pesme u kojima ćemo vređati igrače i trenere, a onda kada su došli malo jači autoriteti u uprave klubova, i kako ćemo da vređamo njih i njihove porodice…“, govorio je Čović.

Predsednici crveno i crno-belih, Nebojša Čović i Ostoja Mijailović, bili su gosti Sport Kluba povodom završetka evroligaške sezone, ali su odvojeni razgovori sa našim kolegama Vladom Dragutinovićem, Milutinom Aleksićem, Darkom Plavšićem i Markom Vlahovićem u oba slučaja napustili predviđene okvire i otišli u pravcu mnogih „vrućih“ tema koje vezuju „večite“: „A“ licenci, ugovorima za trenere, međusobnim odnosima, organizaciji klubova, skautingu igrača, itd.

Premijere na Sport Klubu 1 zakazane su za:

subota, 11.30 – Nebojša Čović
ponedeljak, 17.45 – Ostoja Mijailiović

„Mi smo spremni za dogovore, kao i kada smo ispružili ruke prema novom rukovodstvu Partizana kada je dobilo mandat pre nekoliko godina. Pre toga sam bio i s Pekovićem na razgovorima, znam ga i kao igrača, da podsetim da je i Šilobad bio FMP-ov igrač, Stragi takođe, znači ima puno stvari koje nas u svemu tome povezuju“, obratio se u jednom trenutku Vladi Dragutinoviću.

„I na kraju smo napravili dogovor kod Grbovića u ‘Areni’, gde je bio prisutan on, Ostoja je bio prisutan i ja“.

Upitan za to šta je bio dogovor, Čović je rekao:

„Dogovor je bio da se normalizuju odnosi, da postavimo stvari na svoje mesto, da tako treba da bude. Nakon toga je brzo usledio njegov intervju gde je rekao da je najveći neprijatelj Partizana Nebojša Čović“, ispričao je i dodao:

„Evo Grbović vam je svedok, neka vam ispriča šta je bilo i kako je prekršen taj dogovor“.

Na pitanje Milutina Aleksića da li je moguća saradnja sa predsednikom Partizana, kratko je odgovorio:

„Sa ovim, ne“.

Potom je nastavio:

„Iz prostog razloga što je tu bilo mnogo stvari i neke se i dalje nastavljaju. To nije sport, to nije u duhu fer-pleja. Drugo, mislim da tamo odakle on dolazi, iz njegovog zavičaja, vrane lete naopačke. Sramota ih da se okrenu da vide dole šta je. Tu nemamo šta da pričamo“, rekao je, a onda istakao da nepopravljiv odnos između Mijailovića i njega nije razlog da „večiti“ ne komuniciraju, ne sarađuju i ne nastupaju zajedno oko tema koje ih se, takođe zajedno, tiču.

„Postoje delovi uprava pa neka se dogovaraju, nemam ništa protiv. Čak sam za smirivanje svih tih tenzija i mislim da to ničemu ne vodi nikoga od nas. Mislim i da Partizan i Zvezda treba da imaju zajednički pristup oko stvari koje ih se zajedno tiču, a to je nastup prema državi, nastup prema ABA ligi, a bogami i nastup prema Evroligi…“

GOSTOVANJE NEBOJŠE ČOVIĆA NA SPORT KLUBU

Čović otkrio ko će selektovati Zvezdu u sezoni 2024/25

Predsednik crveno-belih o „A“ licenci i pomoći države

Kakav je Nebojša Čović prognozer? Pa, onako…

Plavšić vs Čović: To su katastrofalni igrači!

ŠTA SE DOGODILO SA ŠABAZOM NEJPIROM

Šabaz Nejpir
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Situacija oko Šabaza Nejpira je bila specifična. Prvi čovek Crvene zvezde, Nebojša Čović je razjasnio čitavu situaciju oko Nejpira, ali i boravka Duška Ivanovića u prvom delu sezone:

„Šabazu Duško nije verovao. Posle se i povredio, došao je Sferopulos i to je sve ostavilo traga na Šabaza. Ono što smo mi uradili i napravili, to je da finansijksi amortizujemo problem, pa smo podelili ugovor, pola mi, pola oni. Njegov ugovor je bio vredan dva miliona i sto hiljada dolara. To je jedan od najskupljih igrača koji je bio u Crvenoj zvezdi“.

Bilo je problema u rotaciji na početku sezone, pa Bolomboj i Jago, koji nisu dobijali mnogo minuta, ali ni vere od prethodnog trenera Crvene zvezde:

„Prepoznali smo Bolomboja, niko nije bio oduševljen. Sećate se na utakmici sa Asvelom se nisu skinuli Jago i Bolomboj. Jago je plakao, jedva smo ga smirili, jer je želeo da igra. Rekli smo Dušku onda da nije dobro da dva stranca sede na klupi, da nisu ušli ni minut. Vidimo mi sve te stvari. Nikada nisam bio protiv kritike, ali tražim da bude konstruktivna. Neću nikada niti bežati, niti se kriti“.

Kao prekretnicu sezone i jedan od razloga zašto je Duško Ivanović napustio Crvenu zvezdu, bile su i utakmice koje su mogle da se dobiju na početku sezone, međutim prevagnulo je na drugu stranu. To su bile prekretnice po rečima Nebojše Čovića:

Obe utkamice sa Baskonijom i Žalgirisom. Bio je i onaj meč sa Partizanom gde smo imali sedam poena prednosti na pet minuta do kraja. Sve je to uticalo, odlučili smo da dođe do promene zbog tih rezultata koji su se dešvali i prošle sezone“.

ODLUKA DA SE SMENI DUŠKO IVANOVIĆ

Kada se podvuče crta, odluka da se smeni Duško Ivanović i dovede Sferopulos, po rečima Nebojše Čovića nije bila ishitrena:

„Duško je gospodin, retko obrazovan trener. Izvanredan je i stručnjak, ali neke stvari prosto… Mislim da nije bila ishitrena odluka. Ušli smo u vrtlog nesretnih okolnosti, mnogo povređenih igrača. Stalno sam opominjao Duška da se ne preteruje. Duško je trener starog kova. Ne kažem da sam protiv rada, na kraju krajeva rad i daje određene rezultate. Došao je Sferopulos nakon toga. Ja sam voleo da imamo kontinuitet trenera i mislim da smo imali izbor sa Alimpijevićem, mada sam mislio da Radonjić treba da ostane. Na kraju nas je doveo u cajtnut da dovedemo Alimpijevića koji je tada bio trener FMP-a“.

Kako će u budućnosti biti sa trenerima, još uvek je nepoznanica. Ono što Crvenoj zvezdi definitivno fali je kontinuitet jednog šefa struke na klupi, međutim, pitanje je koliko je to izvodljivo. U slučaju Dušana Alimpijevića, koji je bio jedan od rešenja, Čović je razjasnio situaciju zbog koje je on napustio klub:

„Pitanje je da li bi publika istrpela i neke loše rezultate. Alimpijević je otišao, jer je Lesor promašio zicer u Podgorici. Ne kažem da je to hteo, ali je to bila totalna neozbiljnost. Pričao je o plakanju, pa ima neko ko je u Podgorici plakao celu noć i kome to nikako nije prijalo. Mi dozvolimo u našoj zemlji da našeg reprezentativca neko udari i da niko ne štiti našeg reprezentativca osim kluba. Ako već voliš Srbiju kao što pričaš, zapamti – nemoj da pljuješ u izvor odakle si pio vodu“.

O POJAČANJIMA CRVENE ZVEZDE

Nebojša Čović
Sport klub

Crvena zvezda je ove sezone promenila tim u mnogome. Nisu imali mnogo prostora za manevar, pre svega zbog finansijskog aspekta, međutim, Nebojša Čović je izneo još jedan problem koji su crveno-beli u prethodnom periodu imali:

„Imali smo i određenih finansijskih problema, ne sada, već u prošlosti, takav nas glas bije. Još naši prijatelji kada dodaju i kažu, kao što je bila i priča oko Topića. Nije to bila administrativna greška, već prijava koju je uputio sportski direktor Partizana. Topić nije ušao ni sekund, samo se „skinuo“ na klupi. Zvala nas je Evroliga i rekla da nas neprekidno tužakaju“.

O BUDUĆNOSTI KLUBA U EVROLIGI

Nebojša Čović
Sport klub

Velika će se borba voditi i u budućnosti oko plasmana Crvene zvezde u Evroligu. Problemi sa sudijskim kriterijumom, administrativni problemi u prošlosti su možda i unazadili reputaciju crveno-belih. Finansijske regulative se moraju poštovati ukoliko Crvena zvezda bude želela i dalje da igra sa najjačim evropskim ekipama:

„Zvezda ima veliku tradiciju i istoriju, ali Zvezda ima i svoje periode gde je bila bezu ikakvih uticaja i trofeja. Borićemo se da Zvezda dobije dobru poziciju. Moramo isto tako da budemo maksimalno ozbiljan klub kada je poštovanje finansijskog fer pleja u pitanju. Neće stranac da dođe ako uredno ne izmiruješ svoje obaveze. Mi smo jedini klub koji je potpuno transparentno izneo sve troškove, budžete, to radimo posle svakog Kupa. Kod nas dođe budžetska inspekcija, napravi izveštaj na 30 i kusur strana i nema nijednu primedbu. Niko drugi ga nije objavio, ni fudbaleri Zvezde, ni fudbaleri Partizana, ni košarkaši Partizana. Koliko čujem, na nekim drugim mestima fali mnogo papira“.

Osvrnuo se Čović i na situaciju oko učešća Zvezde i Partizana u Evroligi u budućnosti, ali i najavio velike događaje u Beogradu:

„Oba ekipe dobijaju poziciju preko „vajld karda“. Mi u poslednje tri sezone nemamo direktnog učesnika. Prošle godine je Partizan igrao na „vajld kard“. Ove sezone koju završavamo je Partizan igrao na „vajld kard“, a nama su odbili tarifu i platili smo 200.000 evra. Postoji još jedna stvar koja može jako da nam pomogne. Koliko sam čuo, postoje intencije da 2025. i 2027. godine Beograd bude Fajnal For. Prethodni „Fajnal Forovi“ su Beograd koštali između 2,5 i tri miliona evra. To je od Kaunasa poskupelo i otišlo na sedam miliona evra. Ako dajemo tolike pare, onda želimo da imamo timove u Evroligi. Sa druge strane imate i Fajnal For Fiba Lige šampiona. Ne treba ni Fiba da se zapostavi, postoje i drugi klubovi u regionu“, rekao je Čović.

O „A“ LICENCAMA ZA OBA KLUBA

Dejan Bodiroga, Zoran Savić
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

„Zvezda je tvrdila da zaslužujemo dve ‘A’ licence i kada je igrala sama. To bi dobar svedok mogao da bude Žordi Bertomeu, mi smo u svim našim razgovorima insistirali na tome da dva tima iz ABA lige moraju da budu tu, govoreći da je to i Partizan koji ima tradiciju igranja i ‘one’ Evrolige. Nikada nismo bežali od toga, nikada“.

„I nikada nismo pričali kao neki da ‘Zvezda ne treba da postoji’ i da ‘ne treba da se oporavi, jer to ničemu ne služi’. Verujemo da su to dve noge, dva jako važna stuba našeg sporta. Ne mislim tu na košarku, nego generalno“, izjavio je Čović tokom gostovanja na našoj televiziji.

/Preuzimanje delova intervjua dozvoljeno je samo uz navođenje izvora i link ka našem portalu/

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare