Čović otkrio ko će selektovati Zvezdu u sezoni 2024/25

Euroleague 20. apr 20247:53 37 komentara
Nebojša Čović, Darko Plavšić
Sport klub

Prvi deo gostovanja Nebojše Čovića na Sport Klubu obeležila je pomalo neprijatna rasprava sa našim kolegom Darkom Plavšićem, autorom teksta o kojem se i dalje priča (čak i van granica Srbije), a koji je očigledno ostavio jak utisak na predsednika KK Crvena zvezda.

Pročitajte tekst koji je izazvao žučnu raspravu u studiju.

Kada se tenzija naizgled stišala, usledilo je konkretno pitanje gostu Ako je već Crvena zvezda klub koji relativno često menja trenere, zašto se ostavlja trenerima da biraju ekipu?

NAJPOPULARNIJE NA SPORT KLUBU

Mitrović: Na severu su i moji navijači!

SK: Evo gde i kada se Lajović bori za finale Barselone

„Ne znam da li selektor Stojković ovo gleda, ali…“ (VIDEO)

Stamford Bridž slavi novog Kralja

„Pa ko će da bira čoveče božji? Hoćete vi da birate?“, uzvratio je Čović u prepoznatljivom stilu, u kojem je nedavno nezadovoljnim navijačima poručio:

„Niste nas vi birali, pa nas nećete ni smenjivati“.

„DERBI“ NA KANALIMA SPORT KLUBA

Predsednici crveno i crno-belih, Nebojša Čović i Ostoja Mijailović, bili su gosti Sport Kluba povodom završetka evroligaške sezone, ali su odvojeni razgovori sa našim kolegama Vladom Dragutinovićem, Milutinom Aleksićem, Darkom Plavšićem i Markom Vlahovićem u oba slučaja napustili predviđene okvire i otišli u pravcu mnogih „vrućih“ tema koje vezuju „večite“: „A“ licenci, ugovorima za trenere, međusobnim odnosima, organizaciji klubova, skautingu igrača, itd.

Premijere na Sport Klubu 1 zakazane su za:

subota, 11.30 – Nebojša Čović
ponedeljak, 17.45 – Ostoja Mijailiović

„Znate kako to funkcioniše?“, konačno je ponudio odgovor, što je sa odobravanjem dočekano u studiju podkasta „Večiti“.

„Sportski direktor, generalni menadžer prvog tima i svi pomoćni treneri… Oni vrše kompletan skauting i tu je preko 200, 250 igrača na raznim pozicijama. A, onda trener prvog tima to sagledava i kaže: ‘Od ovih 30 na ovoj poziciji, daj izvucite mi karakteristike za konkretno ovih četvoro, petoro…’, a onda se sužava, itd. Oni svi to rade“, govorio je i dodao:

„A konačnu odluku, kada je sport u pitanju, donosi trener“.

PRIMER „BEJBI ŠEJKA“: PLATIO SAM 90.000 EVRA DA ODE…

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Usledilo je pitanje Milutina Aleksića o tome da li se Čović, kao predsednik, takođe pita u tim trenucima.

„Kako prolaze igrači koje uprava nametne trenerima? Najsvežiji primer – Vildoza u Panatinaikosu. Eto, Ataman ga obrisao, iako je Janakopulos moćan“, rekao je i onda naveo primer i kada je sam insistirao na pojačanju, pa morao da prihvati grešku.

„Evo vam još jedan primer… Kako se zvao onaj ‘Bejbi Šejk’?“, pitao je domaćine, pokušavajući da se seti jednog od promašaja u njegovom mandatu na Malom Kalemegdanu – Sofoklisa „Bejbi Šeka“ Skorcanitisa.

„E… Ja sam uticao da dođe, Radonjić ga nije hteo“, rekao je.

„Ja sam tada uticao da dođe, trebalo nam je ovako-onako, marketinški… Došao je, sećate se da smo pravili ono s autobusom, itd. Ja sam posle platio 90.000 evra da ode. Pokrio troškove“, ispričao je i ponovio:

„Trener odlučuje ko će biti igrači“.

„GILEZBI NIJE GREŠKA, MENI JE DOVOLJNO ONO PROTIV PARTIZANA“

Guliver

Tada je upitan da li je letos, ali i zimus, bilo neslaganja sa trenerima oko izbora igrača.

„Nikakva mimoilaženja nisam imao niti sa Duškom Ivanovićem, niti sa Sferopulosom. Sa Duškom nisam imao ni razgovore na tu temu, tada sam izašao iz jako teške operacije. I to mi uopšte nije alibi, otišao sam verujući u njih. I ja verujem. I u Dozeta i u Vasiljevića i u taj mali menadžment koji broji 18 ljudi, koji sve kad ih sabereš ne mogu da prođu bruto platu od 20.000 evra“, govorio je i potom aludirao na, pretpostavljamo, platu sportskog direktora Partizana Zorana Savića.

„Manje oni koštaju nego jedan u nekom drugom klubu, koji ima 30.000 evra. Mi se pružamo koliko možemo i mislim da smo uradili fantastičan posao“, izjavio je u januarskom prelaznom roku, kada su potpisani Džavonte Smart, Fredi Gilespi (kojeg zove Gilezbi) i Trej Tompkins, poslednju reč imao Sferopulos.

„Kada je Sferopulos došao, on je rekao: ‘Za sada igramo s ovim što imamo, pa ćemo da vidimo…’ U međuvremenu se otvorilo tržište i čovek je izabrao to što je izabrao“, rekao je Čović i dodao:

„Mislim da nije pogrešio ni kod Gilespija. Samo ona utakmica s Partizanom, meni dovoljna“.

Aleksić ga je u tom trenutku pitao za nedostatak sistemskog rada sa domaćim i mladim igračima, poput Dalibora Ilića i Nikole Topića, što je otvorilo diskusiju o tome da li je Sferopulos dobar izbor u tom smislu.

Čović je tada, između ostalog, nagovestio da Grk ostaje i da će on imati poslednju reč u selekciji igrača za sezonu 2024/25.

„Mislim da je jako dobar trener i da jako dobro radi posao. Sad kad on bude pravio selekciju, onda možemo da pričamo i na drugi način“, izjavio je Čović.

Kompletan razgovor sa prvim čovekom Crvene zvezde pogledajte ekskluzivno na Sport Klubu danas od 11.30.

/Preuzimanje delova intervjua dozvoljeno je samo uz navođenje izvora i link ka našem portalu/

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare