Čović za SK: Znao sam da će Zvezda u EL, ali čemu ABA?!

Euroleague 18. jun 202417:43 160 komentara

Tekuća radna nedelja započela je lepom vešću za Crvenu zvezdu i Partizan, koji su dobili specijalne pozivnice za predstojeću evroligašku sezonu. Učešće u najprestižnijem kontinentalnom takmičenju neće biti baš jeftino s obzirom na to da će dva najbolja srpska kluba morati da uplate po milion evra na ime neke vrste kotizacije. Ali, barem je izostalo iščekivanje i spekulacije, za razliku od prethodnih godina.

Tako su akcionari (klubovi) elitnog nadmetanja, na nedavnom sastanku samo potvrdili odluku o kojoj se već neko vreme pričalo, pa će večiti treću sezonu zaredom zajedno igrati Evroligu.

Pročitajte još

„Ja sam sto odsto bio ubeđen da Crvena zvezda neće imati probleme oko učešća u najjačem takmičenju. Samo su izvesne neoprezne izjave dovele do toga da se naprave neke priče u pojedinim medijima. A što se tiče pomenutih brojeva, odnosno uplate 250.000 plus 750.000 evra, možda je u izvesnom smislu neuobičajeno, pa ćemo oko toga još da vidimo“, izjavio je Nebojša Čović za Sport klub.

Predsednik crveno-belih, koji su sezonu 2023/24 završili osvajanjem domaćeg Kupa, lige, a još važnije, regionalnim trofejom, spontano i racionalno je proširio „temu“. Jer, ovogodišnji ABA prsten, nije bio presudni faktor za igranje u Evroligi.

KK Crvena zvezda
Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

„Otvara se pitanje perspektive regionalnog takmičenja, a nekada smo imali trosezonski ugovor sa Evroligom. Imao sam dogovor sa Žordijem Bertomeuom, tadašnjim prvim čovekom Evrolige, koji je obezbeđivao prvaku regije prolaz u elitu, a drugom i trećem, učešće u Evrokupu. Trebalo bi da već sada počnemo da razmišljamo o evroligaškoj budućnosti, odnosno određenim najavama. Počev od klubova akcionara, A i B licencama, na koji vremenski period… U ovom trenutku na pomenuta i slična pitanja, ne mogu da odgovorim“.

Ali, čovek koji je zaštitni znak uspeha kluba sa Malog Kalemegdana poslednjih desetak godina, nastavlja:

„Morali bismo da uskoro stavimo na sto i analiziramo nešto što se nameće – čemu služi ABA, ako šampiona direktno ne vodi u Evroligu, a ni klubovi ne zarađuju od te lige. Ipak, ne želim ništa da prejudiciram, lično sam raspoložen za regionalno takmičenje, ali… Ne zaboravite, mi smo u Srbiji uspeli da animiramo pojedine centre, mogli bi relativno brzo da napravimo našu, srpsku, pristojnu ligu od 10 do 14 klubova. Trebalo bi da svi mi, koji smo u košarkaškom sportu, razmišljamo kao ozbiljni ljudi i, na vreme. Da budemo korak ispred rivala, da se sportsko – takmičarski izrazim“, nema dilemu Čović.

Nova sezona u Evroligi počinje 3. oktobra i moći ćete da je pratite ekskluzivno, kao i prethodnih godina, na kanalima Sport Kluba.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare