Grbović za SK o Čoviću i Ostoji: Hoće „A“ licencu, a ratuju

Euroleague 4. nov 202313:16 15 komentara

"Ako su pametni, dogovoriće se...", kaže direktor "Arene" Goran Grbović koji u intervjuu za Sport Klub pokušava da "dozove pameti" čelnike Partizana i Crvene zvezde podsećajući ih da u isto vreme traže "A" licencu Evrolige i vode rat oko termina u dvorani.

Prepucavanja, ruku na srce, relativno dugo nije bilo, da bi krajem radne sedmice usledio pravi, mali rat saopštenjima oko (ne)korišćenja termina u „Areni“.

Započela je uprava crveno-belih, usledio odgovor crno-belih, pa još jednom klub sa Malog Kalemegdana. Malo li je za tek dva „rata“ na terenu pomenute dvorane. Dok direktor iste poziva na sportski dogovor rukovodstva večitih.

„Apelujem na naše natrofejnije klubove, a sve u ime zajedničkog cilja, evroligaških licenci, da dvojica predsednika (Nebojša Čović i Ostoja Mijailović, prim. aut), kao pametne i uspešne rukovodioce, ne moraju da se vole, sednu i dogovore se, što je mnogo važnije od nekih termina za treninge u maloj sali, najgluplje stvari na svetu kao razloga za raspravu. I jedni, i drugi, imaju benefite u najvećoj dvorani, koriste je na ivici naših održivih troškova, Partizan (ne) ispunjava neke ugovorne obaveze, a Zvezda zbog rušernja ‘Basketlenda’, ostaje bez uslova za rad sa pojedinim klupskim kategorijama. Sve može da se reši, ljudski, džentlmenski, hladne glave. Daj da se uhvatimo za ruke, ne za prste i sa A licencom uđemo u Evroligu, gde im je mesto odavno, mnogo pre nekih drugih. O tome bi trebalo razmišljati“, pokušava da spusti loptu Goran Grbović u razgovoru za Sport Klub.

Goran Grbović
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

VIŠE O "RATU":

Prvi čovek „Beogradske arene“ tvrdi da (ne) može biti umešan u spor, da ne govori sa pozicija nekadašnjeg prvotimca kluba iz Humske, ali…

„Partizan ima ugovor, dosta kompleksan i transparentan, potpisan 2019, pa 2021. na trajanje od pet godina, uz ‘hiljadu’ nekih nepravilnosti i reprograma prema dvorani. Razumem i Zvezdu, od trenutka kada se ruši, ne ulazim u razloge, dvorana na Čukaričkoj padini. Kod njih se javlja problem gde će klinici, pre svega, da treniraju. Onda bi trebalo dva kluba da se dogovore. To je samo tehnički problem koji je rešiv u sportskom kontekstu. Ideja crveno-belih je da se dele termini u maloj sali, u kojoj trenutno Partizan ima 15 sati dnevno, od 8.00 do 23.00. Mislim da je moguć konsenzus. Arena nema veze sa tim, ugovor sa crno-belima je svojevremeno potpisan, pa je usledio novi… Ima i drugih stvari, koje nisu tema, ni teza koje mogu da se brane“.

Ali vi „otkrivate“ da crno-beli ne ispunjavaju baš redovno ugovorne obaveze, ali izostaje vaša reakcija kao prvog čoveka „Arene“?

„Zna se šta povlači takvo ponašanje, odnosno konsekvence, od puštanja menica do raskida. U tom kontekstu, niko, pa ni ja, nema pravo da ne postupa po zakonu, ali… Ne radi se samo o striktnom poštovanju slova ugovora, onda bi bilo jednostavno. I jednima, i drugima, pružamo određene benefite. Uostalom, svima nama je važno da večiti rastu i to u evroligaškom smislu. Arena im je na usluzi i izuzetno važna zbog ogromne posete. Partizan jeste starosedelac u ovoj dvorani, ali i Zvezda ima fantastičnu posetu. Mislim da će ove sezone zajedno da ih gleda milion ljudi, to nigde nema na Kontinentu“.

Utakmica u „Areni“ košta oko 10.000 evra

„Loža u Berlinu košta 150.000 evra, da ne pominjem brojke po evroligaškoj utakmici. Srpski večiti imaju takozvane zbirne ugovore, ‘Arena’ ih košta oko 10.000 evra po meču, a komercijalna cena je četiri puta veća. Pa, mi ‘menjamo’ parket, jer je dvorana multifunkcionalna za 900 evra. Kao što je rađeno celu noć, posle koncerta, da bi teren bio spreman za ABA duel Zvezde i Budućnosti. Ali se ‘vadimo’ na prodaji loža, inače smo na ekonomskoj ivici isplativosti kada primenjujemo cenovnik za košarkaške klubove. Da ne pominjem oko 1000 stolica koje su disfunkcionalne posle skoro svake utakmice. Ali, postoje neki viši, sportski ciljevi odnosno i benefit od grada, koji je vlasnik dvorane“.

Priznavajući između redova da ni ni jedni, ni drugi nisu u pravu, pitanje je samo ko više, a ko manje, Grbović apeluje:

„Moraju da naprave konsenzus oko deobe termina, pa zašto oko toga da se svađaju. Neka oba predsednika razmišljaju o stalnom evroligaškom mestu, zbog klubova i srpske košarke definitivno. Prošle sezone smo svi zajedno, od učesnika preko organizacije do uslova u dvorani bili pod evroligaškom lupom, a u tekućoj ćemo biti pod mikroskopom. Svaka greška na tom evroligaškom putu će biti notirana. Da se ne raspravljamo oko minornih stvari. Zašto da neki klub sa 2000, 3000 gledalaca završi kao stalni član elitnog takmičenja, a ne naši večiti“.

Pitanje je da li će pokušaj pomirljivog (evropskog) stava direktora „Arene“ ohladiti uzavrele strasti, koje nesmanjenom žestinom tresu večite više od decenije. Ali, njegova nada je ljudska, ali i dobra za psihičko zdravlje.

„Nadam se jednom ozbiljnom razgovoru i dogovoru vodećih ljudi Partizana i Crvene zvezde, a da pri tome, imaju na umu najvažniji cilj, evroligašku ‘A’ licencu“, rekao je Grbović u intervjuu za Sport Klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare