Petrušev za SK: Evroliga je nivo na kojem treba da igram

Intervjui 12. okt 202210:00 0 komentara
Photo by Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Posle dve godine na uglednom programu na Gonzagi i izvanredne sezone u Megi u kojoj je bio i MVP ABA lige, prošla sezona je za Filipa Petruševa bila korak unazad.

Otišao je u Anadolu Efes, ali nije igrao mnogo – nije se izborio za šansu ili šansu nije ni dobio, istina je verovatno negde na sredini, ali 22-godišnji košarkaš visok 211 cm sada je na novom početku u Crvenoj zvezdi.

Pročitajte i:

U intervjuu za Sport klub, Petrušev govori o razlozima dolaska u Zvezdu, iskustvu iz Efesa, radu sa Nikolom Jokićem u reprezentaciji…

Kakva su očekivanja od ove sezone?

Timski želimo da se uigramo što bolje, jer je nova ekipa i sve je novo. Moramo da idemo utakmicu po utakmicu, svaka je jako važna i duga je sezona. Svima je krajni cilj borba za plej-of, ali to je daleko, videćemo.

Koji ti je bio osnovni motiv za dolazak u Zvezdu, bilo je nekih priča i prošle sezone?

Mislim da je ovo sredina u kojoj ću imati prostora da se razvijam. Prošle godine nisam imao prostora na terenu, a mislim da ću ovde imati prostora da pokažem šta mogu, da nađem svoju ulogu na ovom nivou. Tražio sam ekipu u Evroligi u kojoj ću moći da se razvijam, mislim da je Evroliga nivo na kojem mogu da igram i na kojem treba da igram. Ta prilika se ovde otvorila.

„U Efesu surovi profesionalizam, praktično si sâm“

Filip Petrušev
Guliver Images

Šta se dogodilo u Efesu prošle godine, koji su uzroci neigranja?

Ne znam, možete da pitate trenera (Ergina Atamana). Toliko.

Da li misliš da si ti možda mogao nešto drugačije da uradiš?

Naravno, mogao sam da budem spremniji za tih minut i po-dva koje mi je on davao, da igram sa manje grešaka… Sada, 21 godina i prva sezona u Evroligi, da li može da se igra bez grešaka, a izgleda da se to od mene očekivalo… Naravno da sam mogao neke stvari bolje, ali na neke nisam mogao da utičem.

Šta mlad igrač nauči iz takvog iskustva, koliko si zreliji i pametniji?

Mogao sam da naučim dosta. Najpre ovo što sam spomenuo – moraš uvek da budeš spreman, jer nikad ne znaš kada ćeš dobiti šansu i koliku šansu. Drugo, video sam profesionalizam. Igrao sam pre toga godinu dana u Megi, što jeste profesionalno, ali na neki način i nije. U Efesu je bio surovi profesionalizam, praktično si sâm – imaš tu obavezu sat i petnaest minuta dnevno koju treba da odradiš i to je to.

Ostalo – ako ti treba teretana, ako ti treba dodatni individualni rad, to sve moraš samostalno, da znaš koliko ti treba, da tražiš… Takve stvari sam naučio.

Danston, Plajs…

Filip Petrušev
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Možda nisi igrao, ali jesi bio okružen vrhunskim saigračima – šta si video možda od Vase (Micića) i Larkina u pogledu profesionalizma, kao i od igrača na tvojoj poziciji Danstona i Plajsa?

To su neki od najboljih igrača u Evropi. Video sam odnos prema utakmicama, ali i neke stvari koje rade na terenu. Od Danstona sam pokupio neke fore u odbrani, od Plajsa kako se kreće u napadu i kako traži otvoren prostor. Mnogo je detalja koji prave prednost.

Raznovrstan si košarkaš, u kom smeru misliš da će se tvoja igra dalje granati – na čemu će biti akcenat?

Na odbrani. Svi u ovom timu govorimo da moramo odbrambeno da budemo dobri. Mislim da u napadu mogu da uradim više stvari, mislim da ću imati priliku da pokažem sve – šta god bude trebalo timu, to ću koristiti više, ali mislim da na odbranu više moramo da se usredsredimo. Mislim da imamo talenat da igramo brzo u napadu, zato je i trener rekao da je fokus na odbrani.

„Jokić mora da se vidi uživo da bi se doživeo“

Filip Petrušev
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kakvo ti je bilo iskustvo sa reprezentacijom, malo je nedostajalo da uđeš u 12?

To je možda tako izgledalo, ali… Bilo je dobro iskustvo samo s te strane što je Jokić bio tu. Bilo je i ostalih dobrih igrača, ali sa njima sam imao priliku i ranije da sarađujem, dok sa Jokićem nisam. Izgledalo je i malo nerealno kada uživo vidiš na koji način on sve to radi, kako lagano deluje. To mi je možda i jedina stvar koju bih izdvojio.

Koliko možeš rečima da nam približiš iskustvo s Jokićem?

Utiče dobro na sve – i van terena i na terenu, na saigrače, atmosferu… Naravno, košarkaški to sve izgleda drugačije nego što smo dosad imali priliku da vidimo. Možda nekad i sporo, ali on je u svom ritmu. To mora da se vidi uživo, da bi se doživeo njegov talenat.

„Navijači? Još ne znam kako ću reagovati“

Filip Petrušev
Photo by Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Kakva misliš da će biti tvoja reakcija kao osobe na specifičnost igranja u Zvezdi – publika, javnost itd?

Ne znam. Igrao sam protiv Zvezde, ali nikada nisam igrao za taj tim gde su navijači na tvojoj strani i gde treba da ih iskoristiš kako bi dobio dodatnu energiju. Videćemo, ne znam šta da očekujem, ali radujem se tome.

Koje ti se ekipe čine kao baš jake na početku sezone?

Mislim da ima baš mnogo jakih timova, više nego prošle godine. Jesu izbačene ruske ekipe, ali mislim da će biti 10-12 ekipa koje će konkurisati za osam najboljih. Svaka utakmica će biti jako teška, na nama je da se izborimo sa time.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!