Poznata „svemirska“ ponuda Barse koja je privukla Hezonju

Euroleague 15. jun 202411:59 5 komentara

Hrvatski košarkaš Mario Hezonja jedan je od najtraženijih slobodnih agenata u evropskoj košarci tokom tekućeg prelaznog roka. Odlični šuter više nema važeći ugovor sa Realom iz Madrida, vicešampionom Evrope, pa su nagađanja oko njegove naredne destinacije “eksplodirala” ovog juna.

Zapravo, radi se o kulminaciji spekulacija, koje traju od prethodne zime, kada je postalo evidentno da pregovori na relaciji Hezonja – Real nisu uspešni.

Dubrovčanin se povezivao sa Panatinaikosom, svojim bivšim klubom, a kontakte je sa Hezonjom imao i beogradski Partizan. Naposletku, u petak se pojavila informacija da je nekadašnji peti pik NBA drafta na pragu povratka u Barselonu!

NAJČITANIJE NA SAJTU SPORT KLUBA

Nazire se Piksijevih 11: Stojić, dva špica, ko će levo?

Muratoglu: Nadal može opet da osvoji Rolan Garos

Partizan nikad jači: Koga su crno-beli već „doveli“

O svemu je pisao novinar Hose Ignasio Ugue, zaposlen u španskom listu “Mundo Deportivo”.

Hezonja još ne može da potpiše ugovor sa Barselonom jer mu tekući ugovor sa Realom ističe 30. juna. Ono što može da uradi i što je već učinio, jeste da potpiše neku vrstu predugovora sa Kataloncima. Takav dokument, koji su potpisale obe strane, mora da bude predstavljen ACB, pa Real može da odluči da li želi da izjednači ponudu. Ugovor na relaciji Hezonja – Barselona može da se potpiše tek kad ugovor sa Realom istekne. Taj sistem se koristi u ACB u sličnim situacijama već neko vreme. Uslovi koji se navode u predugovoru su obavezujući za obe strane.

Praktično, jasna je obostrana želja da Hezonja profesionalnu karijeru nastavi tamo gde ju je i počeo kao supertalenat.

A kada je reč o uslovima koje tim iz “Blaugrane” nudi hrvatskom reprezentativcu, jasno je da se radi o najunosnijoj ponudi evropske košarke. Španski Ensestando i novinar Havijer Maestro nude informacije posle kojih je, ukoliko se ispotavi da su tačne, biti pravo čudo ako Hezonja odbije Barsu.

Evroligaška košarka:

Detalji ugovora

U pitanju je ugovor na pet godina, od kojih je poslednja u ugovoru opciona, u zavisnosti od toga kakvo bude raspoloženje dve strane u leto 2028. godine. Postoje i dva klauzule. Jedna dozvoljava klubu da prekine saradnju, ali u tom slučaju mora da isplati Hezonji jedan milion evra. Sa druge strane, Hezonjina izlazna klauzula je 750.000 evra, uz činjenicu da Hezonja plaća provizije agentima od svog honorara, što je praksa u Španiji.

Ensestando piše da je osnovna plata Hezonje u Barseloni 4,1 miliona evra, dok bi u slučaju eventualne pete godine ona mogla da iznosi “suludih” 4,7 miliona. Na to treba dodati i godišnje bonuse koji mogu da sežu sve do 2,5 miliona!

Ove godine Hezonja je u proseku beležio 13,5 poena i 4,6 skokova u elitnom evropskom takmičenju. Izabran je u drugi tim Evrolige.

Ranije tokom profesionalne karijere, koja je započela 2012. godine, igrao je za Barselonu, Orlando Medžik, Njujork Nikse, Portland Trejl Blejzerse, Panatinaikos i Uniks, a u Real je došao 2022. godine.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare