Mirotić najplaćeniji, Larkin dobija više novca od MVP Vase

Euroleague 26. avg 202115:03 > 15:04 4 komentara
Shane Larkin, Vasilije Micić
Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Nikola Mirotić je najplaćeniji košarkaš Evrope, dok su u među igračima koji dobijaju najviše novca i tandem Efesa Šejn Larkin i Vasilije Micić.

Po pisanju portala Jurohups najviše novca od evroligaških košarkaša dobija Nikola Mirotić. On u Barseloni zarađuje četiri i po miliona evra po sezoni. Jurohups inače pretpostavlja da je ovo Nikolina plata i da je ona bila mnogo veća pre pandemije i rezanja plata koja su nastala u Barsi.

Iza njega sledi tandem Efesa koji čini taj tim najboljim u Evropi već dve sezone. Šejn Larkin zarađuje u Efesu 3,7 miliona evra i pored jačeg oporezivanja sportskih plata. Vasilije Micić je treći na ovoj listi sa tri miliona evra koja je obezbedio svojim novim ugovorom. Njega je potpsiao pred olimpijske kvalifikacije, a srpski plej je odlučio da ostane u Turskoj i Evropi umesto da ideu NBA i zato je Efes izdvojio toliki novac za njega.

Utisak je da je Micić i malo plaćen s obzirom na to kakav uticaj ima na igru Efesa i koliko je napredovao od kada je u klubu. Apsolutno najbolji igrač prošle sezone je ipak iza svog saigrača Larkina.

Slede dva centra koji su obojica nekada igrala u Partizanu. Nikola Milutinov iz CSKA je četvrti najplaćeniji sa dva i po miliona evra po sezoni, dok Jan Veseli prima 2,3 miliona u Fenerbahčeu.

Edi Tavares je najplaćeniji igrač Reala. Momak sa Zelenortskih Ostva prima dva miliona po sezoni, a on ima ugovor do 2024. godine sa madridskim klubom. On ima i klauzulu po kojoj može da ode u NBA. Još jedan igrač koji bi mogao u NBA je Nando De Kolo. On ima ipak važeći ugovor sa Fenerom i zarađuje 1,9 miliona evra i jednako je bitan igrač za klub kao i Jan Veseli.

Osmi na listi je Tornike Šengelija iz CSK. Gruzijac zarađuje 1,8 miliona evra slično kao i Kostas Slukas u Olimpijakosu odnosno Nik Kalates i Kori Higins u Barseloni.

Među velikim ugovorima su i oni koji je Armani potpisao sa Malkolmom Dilejnijem, Serhijom Rodrigesom i Nikolom Melijem, dok veliki novac za prilike evropske košarke dobijaju Tomas Ertel, Skoti Vilbekin i Sertač Šanli u Barseloni.

Igrači koji više nisu u najplaćenijih 10 su Aleksej Šved koji je došao u CSKA i više ne prima dva i po miliona godišnje kao u Himkiju, a i Serhio Ljulj više nije ni blizu zarade od dva miliona po sezoni u Realu.