Radonjić je ponovo ispunio obećanje

Euroleague 4. dec 202110:51 > 12:01 7 komentara
Dejan Radonjić
Sergey Grachev/Euroleague Basketball via Getty Images

Sve vreme je Dejan Radonjić tražio dve stvari, da ima kompletnu ekipu i dovoljno vremena za trening. FIBA prozori slabo dihtuju pa od promaje besmisla boli glava, ali za timove u Evroligi su ponekad suvo zlato. Daju poneki dan više za trening usled odsustva utakmica u lokalnim takmičenjima.

Povezano

Upravo završeno kolo Evrolige jedno je od najkvalitetnijih ove sezone jer je većina igrača bar na nedelju dana bila oslobođena tereta hiperprodukcije. Mogli su da se baš dobro spreme za utakmice 13. kola. Crvena zvezda je bila spremna kao zapeta puška. Opet sastav nije bio kompletan, nedostajao je Nikola Ivanović, ali je i sa drugog kontinenta moglo da se primeti ono o čemu je Dejan Radonjić pričao od početka sezone. Zenit je kod kuće u Evroligi izgubio samo od Reala, a protiv Crvene zvezde je ubacio 58 poena. Ko je gledao utakmicu lako je mogao da se zapita kako su ubacili i toliko.

Jasno je da je glavni problem Zenita teška povreda Šabaza Nejpira, koji je projektovan za ulogu gazde na terenu kao što je prošle sezone bio Kevin Pengos. U njegovom odsustvu ulogu plejmejkera preuzima čak pet igrača i to je do sada uglavnom funkcionisalo. Ali, ne i protiv Zvezde. Crveno-beli su bili maksimalno agresivni na lopti i na prvom dodavanju, lako su probijali protivničke blokove i većina napada Zenita ličila je na teško mučenje. Gotovo da nije bilo primarne akcije domaćina koja se odvijala po planu. Još je manje onih koje su završene poenima. Zvezda je mlela Zenit 40 minuta potpuno ujednačenim ritmom, bez ikakvih padova u igri ili bojazni da bi nešto moglo da pođe naopako. Rutinski je slavila na terenu ekipe koja nema koga nije pobedila u toj hali. I obično kad se protivničke nade polome o hrapavi crveno-beli defanzivni zid, nema nekog junaka u pobedi. Jeste Nikola Kalinić opet bio gazda na terenu, jeste Ognjen Kuzmić nastavio sa košarkom karijerom, jeste Nejt Volters ponovo pritiskao brzo trčanje kad bi protivnici stali… Ali, Radonjić je koristio sve igrače i svi su dali doprinos. Zvezda je na distanci držala četvrtfinalistu Evrolige sa tri ubačene trojke iz 14 pokušaja. Zato što je učinila da protivnik ima još lošiji procenat.

košarkaši Crvene zvezde
Sergey Grachev/Euroleague Basketball via Getty Images

Eron Vajt je debitovao za Crvenu zvezdu u Evroligi u hali u kojoj je igrao prilično dobro. Ne treba od njega odmah očekivati jak uticaj na igru, u ovom trenutku on je vesnik dobrih dešavanja za Zvezdinu ekipu. Kad bude u potpunosti spreman, pomoći će u mnogim segmentima, a ponajviše u tranziciji jer je jedan od visokih igrača koji odlično trče kontre.

Utakmica u Sankt Peterburgu je pokazala da ova ekipa Crvene zvezde može svakoga da pobedi u elitnom takmičenju, ali i da su okolnosti veoma važne. Za ovako fizički intenzivne utakmice potrebna je ozbiljna priprema jer Zvezda ne moze da igra rutinski na 70 odsto kapaciteta. Može, ali u Aba ligu, dok će u Evroligi u tom slučaju izgubiti. U narednom periodu crveno-beli će protivnike uglavnom dočekivati u Beogradu. Redom dolaze Olimpijakos, Barselona i Bajern. Raspored ponovo postaje gust, ali će jedino puovanje biti do Novog Mesta. I ekipa bi trebalo da bude kompletna.

U ovakvoj Evroligi nema garancija ni za najbogatije timove sa širokim igračkim kadrom. Zvezda ima kompaktnu ekipu koja u pravim okolnostima odbranu približava perfekciji. I to će osetiti mnogi protivnici u nastavku Evrolige. Ipak, čini se da ovakav sistem elitnog takmičenja prilično umanjuje šanse da crveno-beli naprave nešto više od sporadičnoh pobeda nad velikim ekipama. Međutim, Dejan Radonjić je ponovo ispunio obećanje. Tražio je malo strpljenja da se ekipa kompletira i da ima više vremena za trening pa da onda vidimo. I videli smo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare