Rekordni gubitak: Real Madrid je vreća bez dna

Euroleague 22. sep 202216:56 1 komentar
Rudi Fernandez
2022 Euroleague Basketball

Košarkaški klub Real Madrid ostvario je gubitak od više od 100 miliona evra samo u poslednje četiri sezone, prenosi španski portal 2Playbook. Samo u prošloj sezoni izgubili su više od 30 miliona evra.

Evroligu ćete moći da pratite u direktnim prenosima ekskluzivno na kanalima Sport kluba, SBB mreži i EON platformi.

Nije tajna da košarkaška sekcija svetski priznate institucije nije finansijski održiva. Košarkaši se godinama uzdaju u pomoć fudbalskog „starijeg brata“ da održe konkurentnost u španskoj ligi i Evroligi jer je fudbal prava „zlatna koka“ u Madridu.

KK Real:

Kada se gradi brend kraljevskog giganta, važno je naravno da su i u košarci u vrhu, iako je Real Madrid, daleko od toga da ima dovoljno prihoda da podmiri potrebe. Budžet za plate igrača i stručnog štaba u sezoni 2021/22. iznosio je čak 41 milion evra, dok su ukupni troškovi iznosili više od 50 miliona evra. Prihodi su bili samo 17,3 miliona evra, dok je gubitak iznosio vrtoglavih 30,1 milion evra, najviše u istoriji kluba.

Real je nekoliko godina pokušavao da smanji košarkaški budžet, ali je prošle sezone skočio na preko 50 miliona, što je prvenstveno posledica prevremenog raskida ugovora legendarnog stratega Pabla Lasa, brojnih bonusa i potpisivanja Gabrijela Deka, prenosi BasketNevs.

Očekuje se da će Real za sezonu 2022/23. smanjiti budžet za 22%, ali i dalje očekuju gubitak od oko 23 miliona evra.

Real Madrid je 36 puta bio šampion Španije u košarci, jednu titulu više od fudbalera tog sportskog društva. FK Real je Ligu šampiona osvojio 14 puta, a KK Real deset puta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare