Spahija: Jokić najbolji evropski centar koji je kročio u NBA

Euroleague 2. apr 20240:25 4 komentara
Harry How/Getty Images

"Sport je interesantan upravo zbog ovakvih stvari, jer svako ima svoje mišljenje, a onda iz toga izađu kontroverze nakon kojih krenu brojni neprimereni komentari", rekao je Neven Spahija u intervjuu za hrvatski "Index", kada je upitan za nastup Tonija Kukoča na televiziji Sport Klub i, konkretno, deo razgovora o Nikoli Jokiću, Vladu Divcu i Dinu Rađi.

„Toni Kukoč je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. To je čovek koji je napravio čuda u svojoj karijeri i ima pravo na mišljenje. Nije mi jasno zašto se neko ljuti. Ne želim komentarisati ono što je Toni rekao, ali mogu reći svoje mišljenje“, dodao je Spahija i podsetio da to što se ne slažemo oko neke teme ne bi smelo da znači i da ne poštujemo jedni druge.

VIŠE KOŠARKE NA SPORT KLUBU:

Karl: Šteta što je Jokić opljačkan, pričali bismo o 4 u nizu

Kako posle Atamana: Efes OPET menja trenera…

„Da sam ja Majkl Džordan – bio bih lošija osoba od njega“

Autor intervjua upitao ga je za igre i rezultate Crvene zvezde i Partizana, s obzirom na to kakva su sredstva uložena u beogradske „večite“.

„Ne bih to posebno komentarisao. Slažem se da su u pitanju veliki budžeti, ali zašto nisu uspeli, to neka oni objasne. Biti uspešan u Evroligi je vrlo teško, puno se toga mora poklopiti. Ulaganja moraju biti permanentna i dugoročna. Ništa vam ne garantuje uspeh ako ste vi uložili puno, a onaj ispred vas je uložio jednako toliko. Treneri, taktika, kvaliteta igrača, organizacija… Sve su to detalji koji odlučuju, ali bez obzira na sve, nikad nemate stopostotnu garanciju da ćete uspeti“.

„Nikola Jokić je apsolutno najbolji centar koji je iz Evrope došao u NBA. Dvostruki je MVP, MVP je finala, čovek je koji je na svojim leđima doveo klub do titule prvaka, momak čije su brojke abnormalne“, rekao je Spahija i nastavio:

„Nikola Jokić je dečko koji košarku svaki dan činim boljom. Dakle, neviđen kvalitet. Ne postoji evropski centar koji može i blizu prići onome što je Jokić. Sasvim sam drugačijeg mišljenja od Kukoča, ali ne ljuti me njegovo mišljenje“.

Rekao je da se NBA jeste promenio u prethodnih 30 godina, ali da je Jokić jednako dominantan i kada se vrati u Evropu.

„Jokić je jednako dobar i u Evropi i u Americi. Razlika je ta što, kad igra za reprezentaciju, dođe izmrcvaren od prethodne NBA sezone. Tačno, postoje drugačija pravila koja ometaju Jokića, u prvom redu defenzivno pravilo od tri sekunde prema kojem obrambeni igrači puno više pomažu nego u NBA, gde se više igra jedan na jedan i defenzivno i ofanzivno. Međutim, da Jokić dođe u Evropu igrati osam meseci, opet bi bio MVP“, rekao je i dodao:

Upitan za to što bi njegova Venecija ostala bez plasmana u Evroligu čak i ako osvoji titulu prvaka u Italiji, jer su mesta rezervisana za Olimpiju i Virtus, Spahija nije želeo da se žali i ističe kako je „sistem nepravedan“, ali je naveo dva kluba za koja misli da nisu na nivou Evrolige.

„Apsolutno je dobro da je Evroliga jedinstvena i zatvorena i jedini ulaz u nju bi trebalo biti osvajanje Evrokupa. Samo to može doneti kvalitet. Da klubovi jednu godinu igraju Evroligu, a već drugu ne, to bi bila velika greška. Zato mi je potpuno jasno da Venecija, čak i ako bude prvak, neće igrati Evroligu. Inače, klub je sad počeo graditi novu dvoranu za deset hiljada gledalaca i biće gotova za dve godine. S finansijama koje ima, s budžetom koji može imati s obzirom na to ko je vlasnik, sponzore i potencijalne rezultate, Venecija ima šansu ući u Evroligu preko Evrokupa“, rekao je Spahija i dodao:

„Mada, s obzirom na ovu sezonu, ne mislim da bi svi klubovi koji trenutno igraju Evroligu trebalo da imaju sigurnoi mesto“.

Usledilo je pitanje o tome na koje klubove misli.

„Na Asvel i Albu“, rekao je Spahija za „Index“.

Promo

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare